用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 來自幾間出名幼稚園既K3生,可以分享吓你地成績嗎 ? ...
樓主: DaisyDaisy
go

來自幾間出名幼稚園既K3生,可以分享吓你地成績嗎 ? [複製鏈接]

回覆:hoihoima 的帖子

回覆:jason1978 的帖子

回覆:來自幾間出名幼稚園既K3生 ...

有無最新 update?

這個假期和朋友聚會,傾吓大家學校同學考學校情況,先發覺即使考私小直資,不少有好offer的,仍是得力父母係舊生,或者兄姊在讀。

真係完全三五識七,赤手空拳考到心儀學校的,數量吾及上述多。

引用:這個假期和朋友聚會,傾吓大家學校同學考學

原帖由 Jane1983 於 14-05-01 發表
這個假期和朋友聚會,傾吓大家學校同學考學校情況,先發覺即使考私小直資,不少有好offer的,仍是得力父母 ...
咁又未必!

回覆 Argyle 的帖子

sample base都吾細ga,以前一直以為係官津先有關,原來私小直資都有幾大影響。好似英華,爸爸係舊生,機會約3個收1個,街外人就真係難得幾緊要。
我小朋友係吾識人有心儀offer,並非sour grapes,只係分享吓。

回覆:Jane1983 的帖子

英華林校長慧眼識英童,係得嘅,實有你份

吾關事,我個係女。不過講吓觀察所得。

引用:回覆+Argyle+的帖子 吾關事,我個係女。不

原帖由 Jane1983 於 14-05-01 發表

吾關事,我個係女。不過講吓觀察所得。
如果講YW, 個人觀察2睇,舊老世個hubby係舊生,大仔LS小學,其實成績一般得band 2,阿媽教到氣都咳,升中算係靠爸爸先入YW, 之後弟弟升小學,由於哥哥係YW secondary, 弟弟肯定有2nd in, 而弟弟本身係好強學術好叻仔,順利有offer。我相信亦眼見有小小關係點都有小小幫助,不過小朋友如果係強嘅即使無背景無家境都可以有幾個offer在手。

回覆:ozoz 的帖子

其實有好多啲認真嘅小學,真係投放好多資源在小一入學挑選過程,不過亦有超級一線男校,第一輪小組面試十分鐘搞。

‹ 上一主題|下一主題