用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St catherine 2nd interview^^
樓主: pistos2001
go

St catherine 2nd interview^^  

What do u mean by 3 stickers?

回覆:BB-Max 的帖子

They provided 3 stickers for parents and baby to stick on during the interview already, with your application number and time slot printed on them. Just like the ones we put on during the first interview.

I see.  I think I will receive the letter today.  Thanks.  

引用:Quote:原帖由+minna321@+於+14-03-03+發表

原帖由 konew720 於 14-03-03 發表
我11年11月,冇offer。interview全程冇提阿囡,做到70%左右。
填Application form時已經奇怪點解要填父母既 ...
梗係填中小學重要過邊間大學!如果父母係名官津舊生(La Salle, St Mary, Maryknoll, Marymount, St Joe, etc),仲要有宗教分的話,基本上已經可以預計你小朋友可以子憑父母貴,為學校升小一嘅戰績有貢獻而regardless你小朋友係真叻與否!

####

引用:Quote:原帖由+konew720+於+14-03-03+發表我

原帖由 mamaishere 於 14-03-03 發表
梗係填中小學重要過邊間大學!如果父母係名官津舊生(La Salle, St Mary, Maryknoll, Marymount, St Joe, et ...
香港教育制度呢個遊戲真誇張。
個小朋友入唔入到名幼,其中一個criteria係睇祖父母有冇幫自己父母揀間名小讀。

引用:Quote:原帖由+mamaishere+於+14-03-03+發表

香港教育制度呢個遊戲真誇張。
個小朋友入唔入到名幼,其中一個criteria係睇祖父母有冇幫自己父母揀間名小 ...
無錯!所以之前有jm講笑話呢個年代㨂結婚對象時新加條件 - 是否名小畢業,煩少好多!

回覆:mamaishere 的帖子

好悲哀

引用:Quote:原帖由+konew720+於+14-03-03+發表香

原帖由 mamaishere 於 14-03-03 發表
無錯!所以之前有jm講笑話呢個年代㨂結婚對象時新加條件 - 是否名小畢業,煩少好多!

...
哈哈哈,好好笑

回覆 mamaishere 的帖子

我係N無人事, 細仔12年2月出世, 有PN  2nd second in, 上年大女10年11月以超大女interview, 冇2nd second in, 今天大女以超大b考k1, 有am offer.  所以我覺得真係要睇小朋友的表現, st cat 唔係全部睇家長背景, 仲有一樣可以肯定的是st cat唔鍾意家長多咀.

引用:回覆+mamaishere+的帖子 我係N無人事,+細

原帖由 怪獸父母 於 14-03-03 發表

我係N無人事, 細仔12年2月出世, 有PN  2nd second in, 上年大女10年11月以超大女i ...
多咀既意思係interview小朋友時,父母只睇唔提小朋友?
定真係多多意見既家長?

doctormama  我諗係BOTH!  發表於 14-3-3 18:17

引用:Quote:原帖由+minna321@+於+14-03-03+發表

我11年11月,冇offer。interview全程冇提阿囡,做到70%左右。
填Application form時已經奇怪點解要填父母既 ...
我同學校沒有關係,我讀土瓜灣小學(非名校),中學亦不是名校,我亦不是公司高層,我不是住豪宅。我個女當日只做到1個 Task,但我個女有 2nd interview.

我相信學校有自己計分的方法,而不是單靠背景及做到幾多個 task.

引用:回覆+mamaishere+的帖子 我係N無人事,+細

我係N無人事, 細仔12年2月出世, 有PN  2nd second in, 上年大女10年11月以超大女i ...
並非説SC單看父母背景,只是回應有家長問為何要申報父母中小學而非大學而己。不要誤會!恭喜你兩位小朋友!

謝謝!

我以前都以為會睇家長背景, 但事實真係唔係, 因為我同老公間小學係無人揀的

引用:Quote:原帖由+konew720+於+14-03-03+發表我

原帖由 Applemaamaa 於 14-03-03 發表
我同學校沒有關係,我讀土瓜灣小學(非名校),中學亦不是名校,我亦不是公司高層,我不是住豪宅。我個女當日 ...
Agree !

Congratulation to you !Good luck to your second in !

引用:我個女當日有做60%+tasks,+沒2nd+int。。 +

原帖由 adelk 於 14-03-02 發表
我個女當日有做60% tasks, 沒2nd int。。
我個女都好定,答晒問題,只係老師叫落地一齊'游水'佢無反應繼續坐喺度,一樣無2nd in

我不夠時間填問卷,無答一題,我和老公都不是名校出身,都有2nd in..

引用:Quote:原帖由+Applemaamaa+於+14-03-01+發

原帖由 littleri 於 14-03-02 發表
咁媽媽當日是否全程冇提示囡囡架?
我死忍冇提㗎,但都無2nd in

回覆:St catherine 2nd interview^^

我個女上年年底時 in 迦南時,做晒所有 task, 但最終沒有 offer. 之後,我明白到做晒所有 task 未必等於大機會,而做吾到亦不等於沒有機會。  每一間學校,甚至校舍收生的標準都不同,有啲睇學生活吾活潑,有啲睇學生定吾定,有啲睇家長係咪怪獸。好難估!平常心吧!睇緣份!