用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St catherine 2nd interview^^
樓主: pistos2001
go

St catherine 2nd interview^^   [複製鏈接]

####

引用:我女兒坐在mark分老師前,入房驚喊了一陣,

原帖由 noviasobb 於 14-03-02 發表
我女兒坐在mark分老師前,入房驚喊了一陣,初初唔肯坐下,跟住其他小朋友坐好她才肯坐,有唱太陽伯伯幾句做 ...
不喜勿插!
我和你的情形應95%一樣,但我地無2nd in.
不管點都祝你們繼續過關。

dumbostar 發表於 14-3-2 15:07
其實,每一間學校都有佢想揾的學生要求,有的係中意乖學生,有的係中意活潑學生,有的係中意有創意的學生, ...
其實如果家長有咁多負能量及投訴,我相信學校可能都Spot到....

jason1978 發表於 14-3-2 16:11
在小學區,有家長曾經咁講:
10個家長有9個覺得自己小朋友資優,第十個就係“肯定”自己小朋友係資優。
各 ...
以前邊有咁多資優生,有時同人傾計,部份人話幫小朋友做test ,IQ 全部130以上...都唔知點計...

引用:Quote:原帖由+noviasobb+於+14-03-02+發表

原帖由 ericwong520 於 14-03-02 發表
不喜勿插!
我和你的情形應95%一樣,但我地無2nd in.
不管點都祝你們繼續過關。
謝謝祝福。

回覆:St catherine 2nd interview^^

做幼稚園教師的朋友告訴我,佢揀收生都只係揀自己認為可愛的,至於邊個小朋友可愛其實非常主觀,更何況呢啲老師一日見數以千計考生嘅學校。所以,都係果句:講緣份!大家無需想太多。

回覆:St catherine 2nd interview^^

有冇人知大約收幾多人?

我女12 年2月b, 當天有些怕醜,不太肯講嘢,又無咩笑容(平時很活潑的), 做task做到,有second in, 所以算是喜出望外。。

St Catherine 2nd interview

有無人知 2nd interview 問D乜?

回覆:larmlarm5 的帖子

I wanna know too! Thanks for asking!!!

回覆:cicili1205 的帖子

我個仔係超大B,11年10月,有second in.相信大B會著數D.

回覆:minna321@ 的帖子

好奇一問,有2nd interview offer d 家長,填份問卷時有無答到其中一條問題: “問你們有無申請其他學校,如有,是什麼學校?“ 那條問題呀?

引用:我個仔係超大B,11年10月,有second+in.相信

原帖由 minna321@ 於 14-03-03 發表
我個仔係超大B,11年10月,有second in.相信大B會著數D.
我11年11月,冇offer。interview全程冇提阿囡,做到70%左右。
填Application form時已經奇怪點解要填父母既中小學,但唔駛填大學。所以懷疑父母以前讀邊間中小學係好大影響。

Baby_Ue  唔洗懷疑,根本就係  發表於 14-3-3 15:47

回覆:yufanny1 的帖子

我有答呀,不過報左太多冇可能寫哂落去,所以求其填左幾間出名D嘅

想問下,PN 會直升上K1, 咁下年報K1的話,有幾多個位?多人in K1 成功嗎?

Received 2nd interview letter with 3 stickers today

引用:想問下,PN+會直升上K1,+咁下年報K1的話,

原帖由 szekwoksze 於 14-03-03 發表
想問下,PN 會直升上K1, 咁下年報K1的話,有幾多個位?多人in K1 成功嗎?

...
好多人如果有龍校收,會選龍校而放棄st cat.

回覆:St Catherine 2nd interview

有冇依家有小朋友讀緊嘅家長可以分享下?

I'd like to know too. Are they interviewing both parents instead of the kid this time? I've chosen English for the MOI in the interview.
‹ 上一主題|下一主題