用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St catherine 2nd interview^^
樓主: pistos2001
go

St catherine 2nd interview^^  

回覆:mlbidbid 的帖子

引用:我個女當日只做到一個+task,+3月尾B,冇人

原帖由 Applemaamaa 於 14-03-01 發表
我個女當日只做到一個 task, 3月尾B,冇人介紹,冇啊哥家姐,有 2nd interview.

...
請問你or爸爸中小學係咪讀名校?
因為我都冇理我個囡,佢自己做到70%以上既tasks。

引用:我仔所有都做晒答晒又有笑容又係大仔,都無

原帖由 yuyubb47 於 14-03-02 發表
我仔所有都做晒答晒又有笑容又係大仔,都無2nd in. 有失望,但無法,老實說6千幾個小朋友interview, 個resu ...
我個b女同你嘅一樣,差唔多做到晒所有task...佢係坐最入果個位,每個task都係等到最後先到我個女,但佢已經坐定定,又冇周圍走,佢果日嘅表現,已經令我好佩服,雖然都知機會微,但依然有點失望

Applemaamaa 發表於 14-3-1 22:40
我個女當日只做到一個 task, 3月尾B,冇人介紹,冇啊哥家姐,有 2nd interview.

...
我個女都有d task冇做到,又唔坐定定,有2nd in

回覆:Charlotte1229 的帖子

其實整個interview都好求其。

首先我們入邊個班房interview都是出面d老師求其點。
跟著入到班房有2位老師,1個坐角落頭mark野,另1個同小朋友玩。我們就只靠個Label做記認,但2位老師都無check過我們的label no.有d小朋友坐好遠,我唔信老師會看得清楚個label no。

所以大家繼續努力加油,小朋友同家長已盡力。

回覆:St catherine 2nd interview^^

我女兒坐在mark分老師前,入房驚喊了一陣,初初唔肯坐下,跟住其他小朋友坐好她才肯坐,有唱太陽伯伯幾句做動作,但不跟老師跑圈,同學仔遂個出去認物件她不知未到佢出左去幫人手,老師問書中物件她識都唔答,要老師提佢先跟住講。問卷答曬。可以進入2nd in, 真的有點意外驚喜。

sim_sim 發表於 14-3-2 11:07
我個女都有d task冇做到,又唔坐定定,有2nd in
Same with my daughter's case actually. ^^;;

引用:點會唔公平,佢會成日幫到學校見報,都公平

原帖由 fanhl0416 於 14-03-02 發表
點會唔公平,佢會成日幫到學校見報,都公平,最少我幫唔到
yes, 相比其他一線幼稚園,st cat已經是好公平了。

lovebb2 發表於 14-3-2 12:38
yes, 相比其他一線幼稚園,st cat已經是好公平了。
Yes i agree with your saying as well!

引用:Quote:原帖由+yuyubb47+於+14-03-02+發表我

原帖由 Charlotte1229 於 14-03-02 發表
我個b女同你嘅一樣,差唔多做到晒所有task...佢係坐最入果個位,每個task都係等到最後先到我個女,但佢已經 ...
me too. my son did v good during interview which was out of my expectation. he was the only one could completed all tasks within the group. yet end up no offer....

回覆:St catherine 2nd interview^^

無話公唔公平,因為係大抽獎。

綜合咁多人經驗, 都覺係係大抽獎.

My girl is big b and did great job as well...also no offer...don't know how the select students...maybe we are no luck~

其實,每一間學校都有佢想揾的學生要求,有的係中意乖學生,有的係中意活潑學生,有的係中意有創意的學生,有的睇父母背景,有的係睇父母表現,所以唔可以話做到晒指令就一定係學校應該收!
有人覺得父母有名,薪高厚職學校就中意,其實有學校寧願收家長係家庭主婦多過薪高厚職,因為家長可多點時間照顧小朋友,配合到學校教好學生!
話係大抽獎,係對入圍小朋友唔公道!佢地可能係有獨特之處係學校想要的!
如果間間都係收識指令的小朋友,咁唔識嘅咩無書識?!再諗深一層,如果小朋友咩都識,洗乜返學?就係唔識先要學!
希望家長都可以平常心一點,學校唔收,可能你呢間學校唔適合,總會揀到一間適合的學校!

不喜勿插!

JPRabbit  完全同意   發表於 14-3-3 17:00
emmanna    發表於 14-3-2 17:29
doctormama  同意!評分唔單止做到所有task咁簡單,仲有好多評分標準同考慮因素  發表於 14-3-2 16:40

引用:同楊千華仔仔一組,我個仔全場坐定,表現不

原帖由 fanhl0416 於 14-03-01 發表
同楊千華仔仔一組,我個仔全場坐定,表現不俗,但可能有家姐在 st cat 讀緊高班再加分

...
千華個仔表現好嗎?

引用:其實,每一間學校都有佢想揾的學生要求,有

原帖由 dumbostar 於 14-03-02 發表
其實,每一間學校都有佢想揾的學生要求,有的係中意乖學生,有的係中意活潑學生,有的係中意有創意的學生, ...
講得啱。

引用:其實,每一間學校都有佢想揾的學生要求,有

原帖由 dumbostar 於 14-03-02 發表
其實,每一間學校都有佢想揾的學生要求,有的係中意乖學生,有的係中意活潑學生,有的係中意有創意的學生, ...
同意。其實可以做到晒指令的小朋友都有好多,老師可能會睇埋小朋友既微細部份,如行出後黎是否淡淡定,有信心,做指令時是否表現活潑開心,反應是否夠快,做指令是否幹脆利落等等,還有些成份就是合眼緣,所以平常心吧。

引用:Quote:原帖由+emmanna+於+14-03-01+發表Jus

原帖由 lovebb2 於 14-03-01 發表
聽講今年9月hung hom campus冇k1, 或者pn收生比上年多,唔知真定假?
我都想知

引用:Quote:原帖由+fanhl0416+於+14-03-01+發表

原帖由 sakbbjaijai 於 14-03-02 發表
千華個仔表現好嗎?
我都想知。

在小學區,有家長曾經咁講:
10個家長有9個覺得自己小朋友資優,第十個就係“肯定”自己小朋友係資優。
各位,遊戲剛剛開始,睇開啲啦
共勉之