用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Yamaha單簧管 - 那個Model No好?
go

Yamaha單簧管 - 那個Model No好?

我見Tom Lee Yamaha單簧管最平約2880,請問這款是否可以用到八級,或是用到某一級別就要轉用木造的單簧管?  囝囝小三, 我想比佢學單簧管,有沒有媽咪可介紹用那個model的單簧管好?  Tom Lee有好多款, 價錢相似好遠。謝謝  

小朋友初學最好用Yamaha YCL255開始學,質素比較好,用到好多年,tomlee好似有一年免費保養,之後如果有小問題拎去通利整都好方便,見過有啲小朋友用國內樂器,質素好低而且好快就好多問題,所以長遠嚟講都係買yamaha比較化算。至於用唔用到八級就因人而議,要求高啲嘅可以到五級後或升中後轉用buffet crampon 牌子木造嘅單簧管,R13係大多數高級學生和professional都用,用得好多好多年,或者拎支yamaha去改裝整好啲繼續吹。

lamyuene 發表於 14-3-3 23:13
小朋友初學最好用Yamaha YCL255開始學,質素比較好,用到好多年,tomlee好似有一年免費保養,之後如果有小 ...

Lamyuene,

謝謝回覆.  Tomlee Yamaha真的有很多model, 好彩有妳指教, 等我再去tomlee睇.  

lamyuene 發表於 14-3-3 23:13
小朋友初學最好用Yamaha YCL255開始學,質素比較好,用到好多年,tomlee好似有一年免費保養,之後如果有小 ...

我想請教, 小朋友13歲已學了大半年,
現在用緊的, 是在琴行買,
不用$2K.

見她都有興趣學,
想換一支較好的,
我在通利看過,
有3千多至9千也有,
你會推介那款呢?

$9K多跟$5K多的差別大嗎,
我想換一支好一點,
讓小朋友用耐D.

其實用緊2k內應該都係國貨

想問下你小朋友而家大約咩程度? 會唔會係有參加緊樂團?

如果膠管黎講 除左yamaha , 今年有一隻叫BACKUN既aplha 膠管 , around 6K, 口碑都唔錯 最近香港先開始賣緊 你上去佢官方網就會知道(唔幫人賣廣告啦)
如果想想再好少少updrade 就建議 buffet E11, 中級型號, 10K左右 , 木製

其實9k 左右就倒不如等小朋友學耐d(e.g.3-5 年)先一次過buffet R13/RC 或者Backun Protege好d

個人覺得如果學左大半年又真係想upgrade唔用國貨就第一個選擇吧