用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 vs 喇沙
樓主: radialforearm
go

英華 vs 喇沙   [複製鏈接]

又 嚟英華 vs

英華學生都要好打得

smartcar 發表於 14-3-1 19:35
又 嚟英華 vs

英華學生都要好打得
ywps用十年時間,升級到打level 1啦,你唔開心咩

bbysh 發表於 14-3-廢事,  17:36
DB vs YW.....要考慮下先???
hmmmm....I think DBS level is much higher tim
wow.....dbs 考慮都废事....甘嚴重? 我以为spccps, dbs, dgs 尼d 系大部分人心水tim

bbysh 發表於 14-3-1 20:58
wow.....dbs 考慮都废事....甘嚴重? 我以为spccps, dbs, dgs 尼d 系大部分人心水tim

dbs有d特別,上到中學特別自由.,除非位小朋友自控能力相當強,可以自已識得分配好讀書同玩既時間,咁就可以.否則,dbs太多野玩,又太多同學鐘意同你一齊玩,玩到可以忘記左返學係以讀書為主.

甘恩  絶對同意,加上DSE成績真的很一般。  發表於 14-3-1 22:17

引用:Quote:原帖由+bbysh+於+14-03-01+發表本帖

原帖由 bubuG 於 14-03-01 發表
在我心目中,LS 學術高巧多。
你話Ls小學學術咁勁,點解中學唔同佢結龍,只收回约七成學生,我諗唔明呀!

mk3288  兩類學校區別在於:一類係小學揀選學生,一類係中學才揀選學生而已。  發表於 14-3-2 12:45
mk3288  有選擇比無選擇有優勢?我都唔明呀!  發表於 14-3-2 12:41

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-03-01+發表在我

原帖由 bigboy129 於 14-03-01 發表
你話Ls小學學術咁勁,點解中學唔同佢結龍,只收回约七成學生,我諗唔明呀!

...
比成績,比中學部有意思D。

bigboy129 發表於 14-3-1 22:10

...

呢個問題,不妨用YWC當初要搵小學結龍去思考.2003年,YWC搵小學結龍.按當時YWC既BANDING,理應可以搵出名又好既小學去結龍.問題係出名又好既小學,個校長會諗點解要放棄獨立又自主既行政權,要配合YWC中學校管會既行政方針去行事.人地根本無需要結龍.

等同SJ小學同LS小學一樣,個小學校長自己都可以搞得聲聲有色,班學生自己都可以派到BAND1頭中學,結龍對佢地無乜大意義.個拹同效應不大.

相反,對中學黎講,吾結龍,好處係無必要硬食所有小學部既學生,反正唔會個個係BAND 1,留番一部份收其他BAND1精英,可以KEEP住優勢.

crabtree528    發表於 14-3-1 23:19

回覆:英華 vs 喇沙

好多謝大家意見,其實有無有英華offer的家長會去喇沙叩門呢?

叩前門機會好細囉,叩后門吧

"這幾年英華的努力與成績是有目共睹的..."??? 我好有保留... 什麼成績呀?我只係見到校長好多時間見報重覆講其辧學理念及要學生參加d奇怪比賽 e.g. 什麼斯洛伐克十二歲下音樂比賽....唔係維也納唔係波蘭!為攞獎。其實勁就本地攞獎先.
講真其實真一線學校係好少出現係edu kingdom 討論區第一版的。你幾可見有人問DBS DGS LS SJ SPCC 的意見呀?潛意識已經知道勁根本唔使問

maxtimma  你所講既學校單已小學計,全部都有至少十年以上!不要忘記英華小學只係一間得十年歷史的學校,已有人(並很多人)拎她與其他名小比,可見其努力  發表於 14-3-3 01:00

引用:+本帖最後由+ckcleung+於+14-3-1+23:03+編

原帖由 ckcleung 於 14-03-01 發表
問題所在就係小學學生差異大囉!

引用:"這幾年英華的努力與成績是有目共睹的..."?

原帖由 Nbranson 於 14-03-01 發表
"這幾年英華的努力與成績是有目共睹的..."??? 我好有保留... 什麼成績呀?我只係見到校長好多時間見報重覆 ...
阿朋友,依啲算唔算本地獎, 2013香港青年音樂匯演管樂團總冠軍,2013香港青年音樂匯演管樂團比賽金獎,2013香港青年音樂匯演交響樂團比賽金獎,2013香港青年音樂匯演弦樂團比賽銀奬,Winter Band Festival2013管樂團比賽金奬.如果唔算,邊啲先係呀高人?

好悶喎,又係你!希望你個仔勁到連DGS都入到喇!

回覆:radialforearm 的帖子

喇沙啦,平民名校。英華同級,但要交學費。

我孤陋寡聞唔知YW 最近贏過. Sorry 都係果句YW百幾年嘅老校到而家都仲要努力升呢....快d出個狀元先嗱。

回覆:英華 vs 喇沙

其實會吾會英華競爭大過喇沙呢?又要排名次,課程都深,各項體藝都出色,隱形人仲多,請前輩比D意見!

回覆 radialforearm 的帖子

能被校長選中的,應該都不會差。學校有很多不同的平台提供給小朋友發揮,突出個人所長,讓小朋友可以在不同的範疇肯定自己及被認同。可以說,是百花齊放。

引用:其實會吾會英華競爭大過喇沙呢?又要排名次

原帖由 radialforearm 於 14-03-02 發表
其實會吾會英華競爭大過喇沙呢?又要排名次,課程都深,各項體藝都出色,隱形人仲多,請前輩比D意見!

...
個人認為,競爭只視乎家長自己點睇,英華的同學是可直升上中學,如家長要求唔高,小朋友係有好多地方可以參與、嘗試及發揮,不一定只專注在讀書方面,但如果家長要個小朋友張張刀都要利的話,當然小朋友都辛苦啦!

有感而發,六年的英華小學生活後,如無意外就會直升上英華書院,但對英華這間中學的管理層方針真的有點意見想發表,兩間學校相比,無論名氣/級數/實力,我一定會選擇喇沙。

我想分享為何我不會選擇英華的原因,我認為學校除了是學習知識的地方,亦是一個學習德育/做人處世/正確價值觀的地方,對英華管理層/部份舊生/部份體育老師如何支持有系統地走捷徑買人挖角贏冠軍理念頗感震驚,希望可為樓主下決定將兒子的未來交給兩間學校其中的一間前,作另類參考,以下為互聯網內找到的部份文章。

(1)        英華校友促停收運動精英
http://std.stheadline.com/archiv ... keyword1=&keyword2=

“……..近 年 為 提 高 學 界 體 育 比 賽 的 成 績 , 羅 致 運 動 健 將 的 外 校 生 插 班 入 讀 , 被 校 友 質 疑 校 方 做 法 違 背 教 育 理 念 , 更 張 貼 大 字 報 及 發 起 簽 名 行 動 , 要 求 取 消 政 策……..

“……..據 悉 校 方 近 年 為 提 升 籃 球 、 田 徑 及 足 球 等 學 界 體 育 項 目 的 成 績 , 一 直 羅 致 外 校 生 轉 校 , 其 中 年 初 獲 乙 組 第 二 組 別 冠 軍 的 足 球 隊 , 全 隊 十 一 名 成 員 均 為 甲 組 職 業 球 會 旗 下 的 青 年 軍 成 員 , 大 部 分 為 轉 校 生 , 由 球 隊 教 練 推 薦 轉 校 。

據 悉 , 校 長 李 志 華 早 前 接 見 行 動 組 成 員 , 承 認 轉 校 生 政 策 目 的 是 提 高 學 界 比 賽 的 成 績 , 但 未 有 透 露 具 體 的 招 生 機 制 及 入 學 要 求 。……”
‹ 上一主題|下一主題