用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 vs 喇沙
go

英華 vs 喇沙  

朋友仔仔自行入左喇沙,英華又收左,但喇沙上書院收得六成喇小,英華十成收返,想問下前輩意見

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆:radialforearm 的帖子

聽講唔係六成,係七成,當中band 1係收曬!如果小朋友有YW offer 應該係醒目仔,咁就唔駛擔心%嘅問題!

甘恩  認同!  發表於 14-3-1 14:03
恐龍家

我喺英華用家, 仔仔讀得很開心.
但如果有得選, 我會喇沙.....

回覆:PassionC 的帖子

喇沙是好學校又唔洗學費,如有細佬又可益埋他,為何還要諗?真係幸運抽到才可入,好多人恨都恨唔到啦!申報我囝囝也是英華學生。當然可能在英華會有好多嘢給到學生玩及參與,小朋友有此學習環境都很好,但相信喇沙也有很多很好的地方吧!剛剛才上小一,小朋友直的有很多可能性,父母也要對他們有信心吧!

回覆:radialforearm 的帖子

相信今年入到喇小都是爸爸或哥哥是old boy...其實你朋友應心裏有數...點解還要問呢?

多謝你攞喇沙黎比較只有十年的YWPS

maxtimma  同意  發表於 14-3-2 17:07

引用:朋友仔仔自行入左喇沙,英華又收左,但喇沙

原帖由 radialforearm 於 14-03-01 發表
朋友仔仔自行入左喇沙,英華又收左,但喇沙上書院收得六成喇小,英華十成收返,想問下前輩意見

...
坦白说,如果你朋友的孩子連由喇小競爭上書院的能力也缺乏,就算可以順利直入英華中学又如何呢?

tomobibi  同意  發表於 14-3-4 19:33
PotterLai  同意  發表於 14-3-1 14:56

引用:朋友仔仔自行入左喇沙,英華又收左,但喇沙

原帖由 radialforearm 於 14-03-01 發表

...
未上小一已經冇信心⋯⋯⋯⋯

回覆:英華 vs 喇沙

多謝大家意見,朋友覺得仔仔無乜長處,係英華可能多啲機會發展,無乜競爭,喇沙就淨係發展D叻仔,佢怕個仔變左隱形人,所以才提出問題

radialforearm 發表於 14-3-1 14:58
多謝大家意見,朋友覺得仔仔無乜長處,係英華可能多啲機會發展,無乜競爭,喇沙就淨係發展D叻仔,佢怕個仔 ...

如果你相信英華林校長眼光,即係你囝囝有個人之處啦,否則點會收你囝囝啫,所以不用担心囝囝係喇沙讀吾掂

引用:多謝大家意見,朋友覺得仔仔無乜長處,係英

多謝大家意見,朋友覺得仔仔無乜長處,係英華可能多啲機會發展,無乜競爭,喇沙就淨係發展D叻仔,佢怕個仔 ...
有得做喇沙隱形人已經恨死好多人。

喇叭隱形人通常係讀書最叻個班

其實YW都強調競爭,不過滲入遊戲元素啫

I previous post I have stated that I gave up the final interview chance on Ying Wah and St. Paul boy.... And the reason is because of La Salle.  First of all, I have a younger son so the little one can guarantee a spot .  Then I want him to go to catholic school if possible.  At the end... I know that very slim chance that I will go to these two schools instead of la salle... Then why still go to the final interviews?? I rather the other kids have higher chance.  
I like Ying wah a lot too.... But I choose already.  

我知有幾年YW都有些Top students 都千辛萬苦爭插入LS, 答案應該很明顯

醒目開學勳章 貢獻勳章

radialforearm 發表於 14-3-1 14:58
錯哂!LS係一視同仁,佢無發展d叻仔,係d仔自己叻!
(有錯請更正,我都想我錯!)

恐龍家

引用:Quote:radialforearm+發表於+14-3-1+14:58+

原帖由 小曳人 於 14-03-01 發表
Wahaha to a great extent, you are right.

引用:Quote:radialforearm+發表於+14-3-1+14:58+

原帖由 小曳人 於 14-03-01 發表
正確,冇精英班、冇全级名次,活動参與机会近乎人人均等

978212  冇全級名次咩,但點解有小朋友話自己係全級第一  發表於 14-3-3 10:53