用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 vs 喇沙
樓主: radialforearm
go

英華 vs 喇沙   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+fireworks+於+14-03-06+發表

原帖由 hadwinboy 於 14-03-07 發表
你啲問題同你個 register name 一樣
好幽默!
我見到fireworks的回覆都嚇一嚇,别又惹起罵戰吧……

咪玩嗱,YW 從來都唔係一線頭。成日講埋啲進步左同埋啲花臣野. 名校唔係兩三年之間轉直資就可以造成的。LS DGS SJ 都用左數十年由舊生係社會上得到的成就及公開考試的成績來引證!
YW 出過啲乜嘢狀元乜嘢頂尖專業人士啊? LS SJ 差不多年年出幾個 sorry YW 唔見影。

補充一句,大部分學校都係考八及九科的。考得十科的大部份都係學生主動要求考多科如法文會計去挑戰自己. 如果學生晤係有能力考多科咪考八科囉. LS SJ WY .... 年年都各有三四十人考十科的。學生及學校對自己的要求明顯係高一皮。

回覆:Nbranson 的帖子

又嚟………………………………
無言………………………………
病發………………………………

我d 正義病又嚟嗱... Ha. 我點都唔認同YW 同 DBS LS 係同級的。晤知有冇 DBS LS 收左d 家長放棄而選 YW (客觀上應該唔會發生)?  如有,佢一定係有超乎常人的眼光

N兄,你d正義感會吾會用錯地方呀?正義感同小一選校揀DB,LS或者YW有咩關係啫,真係對你d正義感致敬

同埋呢,吾好成日扯埋其他學校落水,你係St.Joe舊生,用番St.Joe啦.你可以開個YWPS vs SJPS,到時你咪可以開懷咁批評YW囉.

講現實情況,係有家長唔考DB而考YW,寫包單,一定有.
考到英華既,放棄大抽獎入喇沙,又正常不過吧.如果有家長出post講,佢放棄註冊YWPS而參加大抽獎,摶入LS,我諗好多人會祝佢成功囉

所以,吾需要超乎常人眼光或者你無啦啦返出黎既正義感,用平常既分析就得架哦

引用:咪玩嗱,YW+從來都唔係一線頭。成日講埋啲

原帖由 Nbranson 於 14-03-07 發表
咪玩嗱,YW 從來都唔係一線頭。成日講埋啲進步左同埋啲花臣野. 名校唔係兩三年之間轉直資就可以造成的。LS  ...
其實大家討論來都冇乜意思,大家選校方向不同。講老實我係唔需要個仔叻到做狀元,我生個仔出來的目的並不是這樣,為自己臉上貼金?我想大部份家長也希望選一間學術能力好而又能提供多元化的活動給學生,讓他們有個相對快樂的童年,小學生涯有美好回憶。其他做唔做到我唔知,英華是完全符合這要求。
童年只得一個,小朋友的成長也取決於父母的思想及決定。大家都知要做到狀元級所付出的時間及安排之多不是人人受到。我絕對唔想個仔只是讀書讀書加讀書。

引用:+本帖最後由+ckcleung+於+14-3-7+06:34+編

引用:補充一句,大部分學校都係考八及九科的。考

chumuima 發表於 14-3-7 07:17
其實大家討論來都冇乜意思,大家選校方向不同。講老實我係唔需要個仔叻到做狀元,我生個仔出來的目的並不是 ...
絕對同意!

一間學校是否名校,每個家長各有標準,可不是哪一個説了算。是名校的,亦不會因為誰不喜歡而變成唔係。
正如專出狀元既SJ,亦會出D不堪既人。

可能佢工作壓力大,又唔係咁開心,將寄望全部投放係囝囝黎近讀既學校,考10A狀元出下氣卦.希望佢願望達成既但勸佢一句,其實係香港,大部份人都工作壓力大架,放鬆D.對囝囝唔好要求咁高啦.俾D空間佢,除左讀書,要有均衡發展架.做一條只識讀書既書蟲,仲要識同人相處.

回覆:radialforearm 的帖子

回覆:ckcleung 的帖子

其實父母係小朋友嘅榜樣,父母的價值觀係點,小朋友好大機會同父母一樣。所以點解英華小學要in父母,校長係想知道父母嘅價值觀,大家都知道有啲人嘅價值觀係異於常人,又固執又無理。

引用:+本帖最後由+ckcleung+於+14-3-7+08:38+編

原帖由 ckcleung 於 14-03-07 發表

可能佢工作壓力大,又唔係咁開心,將寄望全部投放係囝囝黎近讀 ...
請問佢阿仔讀邊間咁勁呀?等我留意下12年後是否會出狀元?到時家長都可以上報紙為校爭光

梁感蟲 是yw出來?? 好出名

bigboy129 發表於 14-3-7 08:52
其實父母係小朋友嘅榜樣,父母的價值觀係點,小朋友好大機會同父母一樣。所以點解英華小學要in父母,校長係 ...
有個例子,兒子以父母為榜樣.話說我舊老板十分度叔,樣樣算到盡.有幾億身家.
有一次接囝囝放學,順路載埋同學返屋企.之后,個囝囝問我舊老板,听日返學,係咪要問番個同學攞返車錢.

回覆 bigboy129 的帖子

in 時, d 家長會否這樣無理??

yw 同 培橋還有很多學兄好低調

算啦,其實嗰位Nbranson家長已經是多次惡意批評英華,去看過他的空間,可發現他以往發的帖子評論英華和現在的評論是前言不對後語的,板主都已經提過不可惡意批評別人學校的,可是他仍是這樣做,有些人就係冇氣量,做了人父母仍不懂得去尊重別人,家長是小孩子的榜樣,自己都不尊重別人,怎去教導孩子尊重人呢!
‹ 上一主題|下一主題