用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 vs 喇沙
樓主: radialforearm
go

英華 vs 喇沙   [複製鏈接]

回覆:英華 vs 喇沙

都解咁多人都轉用朋友嘅case, 識小小,扮代表?

回覆:英華 vs 喇沙

母校有人有10A有幾叻?佢自己有10A就話叻!

PS: 我母校雖然在新界,但夠出個10A,咁我是否即刻叻d呢?

再說,家長成功安排自己入心儀學校,包括母校當然好。但肆意批評就顯得欠風度.英華不是你杯茶無問題,但说完再說,不明是個別家長sour grapes or 唔開心有人提英華但唔講自己的呢。

其實有麝自然香,何必介懷。

引用:再說,家長成功安排自己入心儀學校,包括母

原帖由 wendysuperbaby 於 14-03-05 發表
再說,家長成功安排自己入心儀學校,包括母校當然好。但肆意批評就顯得欠風度.英華不是你杯茶無問題,但说 ...
說得好

其實不喜歡便不要報讀好了,讓有心人多一些機會。

引用:其實每年青年音樂滙演的金奬是不只一個,除

又要攞啲獎出嚟晒,人地話係豬肉獎,你又話人諗多咗,真係唔明你地想表達啲乜嘢。

YWPS achievement in music is highly recognized among all prestige schools in HK.

Not coming from "Mouth Cannon" or "Sour Grapes".  

開口埋口話人地sour grapes,我非喇沙人,但事實勝於雄辯,一般小學頭十名(男)的自行的選擇是SPCC,QC, LS, DBS。排名後些的才會報YW,當然有例外,但不多。試問人地又使乜妒忌你呢?

pamelaywy 發表於 14-3-1 16:03
我知有幾年YW都有些Top students 都千辛萬苦爭插入LS, 答案應該很明顯
A very good point

gwan 發表於 14-3-5 17:10
開口埋口話人地sour grapes,我非喇沙人,但事實勝於雄辯,一般小學頭十名(男)的自行的選擇是SPCC,QC,  ...

想請教,又津校又直資又唔同區又中學又小學,又全部填BAND ONE(以直屬或相關中學計),會唔會虛幻左些少呢如果比較投考人數,ywps呢幾年同db小學差不多,LS無數據,不適合比較.QC係中學,唔識點比較.
不過,我唔覺得投考人數多就代表一切,所以閣下話一般小學頭十名選攞........,我都唔覺得有咩指標性.以前有間預料學校莊啟程,好多預料生投考,唔代表佢入U率相當高.

唔明點解你睇唔明,如果你要指鹿為馬便指吧,呢個世界的確有人喜歡Toyota多過Mercedes

http://www.lcsd.gov.hk/CE/CulturalService/MusicOffice/b5/events_2013_12_09.php#content

兩間都係好學校,
留意最低個幾行結果

你講呢兩行呀:

管樂團比賽 (優勝樂團決賽)

校名

賽果

英華小學

小學組全場總冠軍

喇沙書院

中學組全場總冠軍

我諗唔使較了,
我唔信有人為左YW 而放棄LS

pigpigapple 發表於 14-3-5 19:46
我諗唔使較了,
我唔信有人為左YW 而放棄LS
其實早有定論架啦真係除左情況特別,否則我都會揀LS
不過,只係有位N兄,非要踩YW幾腳,所以先駁斥佢D論點啫,并非話YWPS如何如何勁.勁到無朋友.大家誤會了.

其實我唔覺有人專登踩YW,收聲的不一定是理虧,好過argue for the sake of arguing,好無謂
wbmom

wbmom 發表於 14-3-5 20:42
其實我唔覺有人專登踩YW,收聲的不一定是理虧,好過argue for the sake of arguing,好無謂 ...

完全同意呀,所以咪大家攞理據討論囉.有位家長laguno攞出YWC搵外援既理據,呢D討論咪有理有據囉

但位N君真係argue for the sake of arguing.佢質疑YWPS攞完外國奬,叻既就攞本地奬,我地咪攞理據出黎囉。佢又話YW百幾年,出個10A狀元先啦,仲學人升呢,我請佢先搵完資料再講啦,搵完佢又話出多兩三個先再講啦,人地都答佢YW學校只規定考8科。完全同意N君為拗而拗,對個討論完全無幫助。

引用:+本帖最後由+ckcleung+於+14-3-5+21:06+編

引用:又要攞啲獎出嚟晒,人地話係豬肉獎,你又話

‹ 上一主題|下一主題