用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 vs 喇沙
樓主: radialforearm
go

英華 vs 喇沙   [複製鏈接]

引用:英華收得的仔仔,一定係叻仔,所以入左喇喇

原帖由 radialforearm 於 14-03-02 發表
英華收得的仔仔,一定係叻仔,所以入左喇喇吵,應該吾會被淘汰,如果係咁,上到英華書院都係顫低,反而諗下 ...
實在想得太遠了。小朋友潛力無限,何解認定上到書院一定墊底? 再者,LS 一定世世代代也不轉制,誰拍心口以後50年也不轉直資?不如想下目前條件先吧. 宜了解下兩間教學模式、理念,那間更適合小朋友性格, 又或是否打算有生第二、三個等,好過諗到曾孫.....

ckcleung 發表於 14-3-2 07:56
上次YW VS 高主教,你問過YWPS攞過咩本地奬,已經答過你啦.今次你又黎問.另外,請你自己查下YW出過10A生未先 ...
兄台不必上心。
夫校之不濟,是吾醜也。夫校既足濟而不用,是問津者之失也。不容何病?不容然後見君子。

NKpa 發表於 14-3-2 15:42
兄台不必上心。
夫校之不濟,是吾醜也。夫校既足濟而不用,是問津者之失也。不容何病?不容然後見君子。
...

吾會上心既,不過希望有批評既,真係資料不全,就唔好肆意批評.如果做到好似lugano兄咁,有齊資料,真似歡迎賜教.否則
孤陋寡聞而不學者則

其實用 xx vs xx, 我相信比較之人心裡仍對2校有些保留...., 所以才向各位同在hk 這教育制度的父母取意見.

有時上EK 我也會拎到寶貴意見的

我信無學校會一面倒贏曬, 但對於每個家庭來說, 總有利弊, 而且....父母對孩子的價值觀建立好重要......

上得EK, 大家對仔女學業一定緊張, 開心討論好重要呵.....好好利用EK 尼個平台

回覆:英華 vs 喇沙

看來為了書院,都係喇沙呢!謝謝大家

其實真係要清楚了解學校嘅教學方針是否適合小朋友及整個家庭,如人飲水,冷暖自知。有人幸運抽中名津,但卻寧願入讀愉快學習嘅直資私校。有人靠實力考入神校,又因為經濟原因,希望可以叩門入到名津。其實條條大路通羅馬,兩間都飲得杯落,輕鬆D啦香港人。

Freeb    發表於 14-3-5 12:46
四隻貓    發表於 14-3-3 16:45

引用:其實真係要清楚了解學校嘅教學方針是否適合

原帖由 AAAFamily 於 14-03-02 發表
其實真係要清楚了解學校嘅教學方針是否適合小朋友及整個家庭,如人飲水,冷暖自知。有人幸運抽中名津,但卻 ...
說得好!

引用:朋友仔仔自行入左喇沙,英華又收左,但喇沙

原帖由 radialforearm 於 14-03-01 發表
朋友仔仔自行入左喇沙,英華又收左,但喇沙上書院收得六成喇小,英華十成收返,想問下前輩意見

...
喇沙啦! 免費。如將來有細佬,可跟尾。如果有男孫,個男孫又可以入。

For sure, LSPS. If your son can get an offer then I don't think he could not promote to LSC.

I can share a case with you. I have a friend whose son got the offer from St. Joe (Wanchai) in the morning but received another offer from SPCC in that afternoon. Finally she choose St Joe because he has a smaller son. We think he should re-think since no one gets an offer from SPCC from all my friends from SC and KV.

讀寶山萬幾蚊學費都未必入到SPCC,如果唔係讀寶山都考到,真是要讀。

一定揀喇沙,唔buy 林校長那套,尤其看完他們的[衝上雲霄]
wbmom

有冇人拎住15分去抽喇沙?有的話,机會有多大?值得嗎?

SCKnight    發表於 14-3-4 22:59
小曳人  實有,但機會係零!  發表於 14-3-4 08:48

引用:有冇人拎住15分去抽喇沙?有的話,机會有多

原帖由 kvc711 於 14-03-04 發表
有冇人拎住15分去抽喇沙?有的話,机會有多大?值得嗎?
今年25分都有人入唔到。

LS for sure! 世代可相傳(如果唔轉制)

回覆 wbmom 的帖子

但我幾欣賞林校長及老師們的創意及投入!

引用:回覆+wbmom+的帖子 但我幾欣賞林校長及老

原帖由 柔情爸爸 於 14-03-04 發表
回覆 wbmom 的帖子

但我幾欣賞林校長及老師們的創意及投入!
所有學生都好投入

唔㨂LS,小心第時你個仔嬲你,搞到佢要同你個孫四圍考小一。考小一前又要考下cert , 上面試班。唉!身心俱疲。

所有?我朋友就係因為噤 [頂唔順林校長的‘創意’]所以決定同個仔轉校,青菜籮白,真係各有所愛。
wbmom
‹ 上一主題|下一主題