用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有跳舞就叻?
go

有跳舞就叻? [複製鏈接]

有感而發,如果唔啱規矩,請版主del

點解90% 幼稚園 group interview 都要跳舞?
唔通d 老師自己or 自己仔女係聞歌起舞嘅?係陌生環境,同班陌生人,見唔夠幾分鐘,就要跳舞?!

只係有感而發,對跳舞叻叻嘅小朋友同家長衷心讚嘆!無撩交鬧之意!

0    0    1    0

引用:有感而發,如果唔啱規矩,請版主del 點解9

原帖由 iloveu3939 於 14-03-01 發表
有感而發,如果唔啱規矩,請版主del

點解90% 幼稚園 group interview 都要跳舞?
I believe babies being asked to dance is to show their body's coordination skills and balance skills, just like playing with 串珠仔、疊積木、鈎魚等showing their motor skills. It really depends on what the kindergarten wants to see.

回覆:有跳舞就叻?

唔考跳舞,其他嘢可能更加唔識有好多小朋友聽到音樂就好似條件反射咁開始搖,都幾得意。小朋友好有探索精神,對於玩具有多種創新玩法,唔一定跟住designed套路行嘅。

個人認為...GROUP IN 已經比 individual in 少了一些認識小朋友的機會(雖然五分鐘的 individual in 也唔能夠全面認識小朋友)
只是可能人手安排, 申請人又太多...才用這種最省時的方式.
跟著這遊戲規則...group in 比較會動, 即=有反應,
在幾分鐘的集體面試, 無疑, 這些小朋友是較搶鏡的.

但我相信這些單純 GROUP IN 就選小朋友的學校, 應較看重考生其他個人資料,面試比重比會 individual in 的低一些. 此乃個人猜測而己.

其實我反而最怕individual in, bb慢熱,對everything 都有強烈好奇心!你想佢一下只要坐定定,聽陌生人指示!真的有點難!
Especially , at school... Everywhere are toys... Are sth which she's interested in!

醒目開學勳章 王國長老

我小朋友間小學面試有呢關,唔係考跳舞,係特登俾free time小朋友然後睇佢地仲識唔識聽指示及收放自如(之後要按指示坐定)

回覆:Koalababy126 的帖子

我個女都係唔適合group interview, 正確來說,是有其他小朋友或老師在同一課室,又或者可以在課室走動的面試。佢好八卦,有其他人一齊就會卦住望人,唔理老師同佢講野。不過見過約十間n班,多數都是這類型,很多人在課室,老師走來問問題,叫小朋友玩玩具等,反而有音樂的只有兩間,一間安排在面試前熱身,老師唱歌時多數小孩都是坐定定的冇反應,另一間是面試後去另一課室玩,由於已熟悉環境,多數小朋友都很投入,玩得很開心。

回覆:Potato001 的帖子

自己小朋友係聞歌起舞形,如有music 對佢表現係好好!但相反,佢聽故事就坐唔定,無反應!其實我覺得學校用咩去in小朋友,係配合返佢地ge理念和needs. 例如,佢地要好定,好乖,坐定定,咪用講故事!所以無話識跳舞就叻d, or 坐定就叻d

引用:自己小朋友係聞歌起舞形,如有music+對佢表

原帖由 Cattieme 於 14-03-01 發表
自己小朋友係聞歌起舞形,如有music 對佢表現係好好!但相反,佢聽故事就坐唔定,無反應!其實我覺得學校用 ...
Same as my child.

有d小朋友真係好叻,一聽歌就跳。 我個個係唔會理人。不過,最後都有收。我認為唔影響收生。我估最主要睇小朋友有冇大叫or 攪人

或者倒轉諗系咪要訓練小朋友坐定定就等如叻小朋友?

醒目開學勳章 王國長老

叻唔叻一件事, 專唔專注/易唔易控制係另一件事

引用:有感而發,如果唔啱規矩,請版主del 點解9

‹ 上一主題|下一主題