用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 為家人擔心
go

為家人擔心 [複製鏈接]

細佬的兒子步入18個月,不懂望人 ,跟母親外的人沒眼神接觸,完全聽不懂指令,用手比劃叫他望其他方向他完全沒反應,不懂手指指,到玩具店問他喜歡哪個不望人不回應也不懂指哪一個,按按扭扭的玩具懂得玩,但最喜歡不停來來回回跑動,把物件重複拋擲,從未試過拎住奶樽自己飲,不會拎匙食野,學的意慾都沒有,咁大個換片還是東扭西扭發脾氣,著褲都唔識企定遞高隻腳比你著,語言還是不知真懂非懂的mamamadadadad的bb話,長輩已經提出過擔心,但弟婦一聽到別人講佢小朋友即時會起晒槓,話年紀仲咁細,未學識就是未學識,遲早一定識,完全唔覺得小朋友有問題,本人非專業人士不懂下判斷,想請問過來人的媽媽們,小朋友似有自閉症嗎?

2    0    0    0

回覆:為家人擔心

得18個月,又真係好難知。
有自閉症既,就連阿媽都唔會有眼神接觸。
不過快2歲,你不如鼓勵弟婦俾阿b讀下b班。一返到學校,有事老師自然講。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

引用:得18個月,又真係好難知。 有自閉症既,就

原帖由 chowqv 於 14-03-01 發表
得18個月,又真係好難知。
有自閉症既,就連阿媽都唔會有眼神接觸。
不過快2歲,你不如鼓勵弟婦俾阿b讀下b ...
謝謝你的回覆,姪兒已面試了四五間,沒一間取錄,弟婦話唔讀就下年讀,皇帝唔急太監急,看來我們只有用時間去等待吧

三歲前的黄金時間仲要用来等!若真是有問题排的政府服务都要2年!訓練效果多少打的折!過来人,后悔都冇用!

引用:三歲前的黄金時間仲要用来等!若真是有問题

原帖由 Lang晴朗天 於 14-03-01 發表
三歲前的黄金時間仲要用来等!若真是有問题排的政府服务都要2年!訓練效果多少打的折!過来人,后悔都冇用 ...
謝謝你的意見,弟婦一向自己同bb去健康院,我們從無得知姑娘點講,請問如果見姑娘發現小朋友有問題會否主動轉介醫生/評估?男人對小朋友發展無概念 講得多,細佬覺得針對佢仔,認定佢有病 左右做人難

Joanwatson 發表於 14-3-1 09:48
謝謝你的回覆,姪兒已面試了四五間,沒一間取錄,弟婦話唔讀就下年讀,皇帝唔急太監急,看來我們只有用時間 ...
大伯,個仔係人地既,你點急都無用。由佢啦。
再唔係,搵下有無同齡既小朋友去一齊玩。
一班小朋友一齊,一睇就知分別。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

你自己本身有無小朋友, 如果有說服力比較強D, 佢可能會聽得入耳, 相反, 佢會覺得你都係聽人講, 唔信你.

就算去健康院, 好多時都係會觀察先, 再等2歲返去睇, 發現徵狀多左, 先會排期見醫生, 你不防兩歲時同佢一齊去健康院, 或者會清楚知道情況, 不過, 如果小朋友父母好介意, 相信你都唔可能免強人

回覆:Joanwatson 的帖子

引用:你自己本身有無小朋友,+如果有說服力比較強

原帖由 pocoyo123 於 14-03-01 發表
你自己本身有無小朋友, 如果有說服力比較強D, 佢可能會聽得入耳, 相反, 佢會覺得你都係聽人講, 唔信你.

就 ...
我得一個仔 十歲了 細時都唔係咁 我父母開頭無咩 但係bb漸大 佢地話同細佬一家一齊落街飲茶行街 就發現bb從來未試過同人(包括家人)打招呼 人地叫佢係零反應眼尾都唔望,座頭阿叔仲講笑話bb so cool唔睬人,街坊阿姨撩撩下都唔撩,我父母問弟婦 你仔咁樣有沒有問題,佢仲話佢個格生得串遮,我開頭未看此forum曾借意問小朋友聽力點,佢話一早檢查左啦 兩邊都正常。

引用:健康院通常到2歲都唔識講嘢或唔識簡單的指

原帖由 Chaochao 於 14-03-01 發表
健康院通常到2歲都唔識講嘢或唔識簡單的指令,會refer去CAC,比醫生再判斷。但若果早發現自己睇私家醫生,唔 ...
謝謝你的意見,不懂,我們跟bb本不會溝通,因為我們如何喊他的名字十幾遍都沒反應,他媽就可能叫十次他就望一眼咁,揮手,拜拜,手指指皆不懂,比玩具佢就識伸手拿住,指令簡單如比塊餅我地,比比,媽媽係邊佢都零反應,佢自己永遠一個人玩,唔同我仔玩,落到公園見到其他bb行埋黎佢都無反應 人地想同佢玩佢會推開人 或表現出漠不關心。我媽叫我地做中間人,但細佬兩公婆滿不在乎,講多幾句仲起晒槓話讀書少搵的少唔似得我地搵得多食飽飯搵佢個仔黎彈,可能個個都叫我由佢第時自己受返,我就係接觸左呢度知道三歲黃金期先至忐忑不安 始終係自己個姪 我父母個孫,唉。

18個月的小朋友,不要講超叻那些,基本hi,bye,請請,比野,回應人等等係正常發展應該做到的東西。不管你弟和弟婦是駝鳥政策拖字訣等奇蹟,還是執意認為BB冇問題,他們這樣拖對件事一d幫助都冇。害了孩子也害苦自己和家人...如果他們不聽勸告,去健康院姑娘一定指出有問題,或許專業的意見他們才相信。身爲親人,思不到坐視不理是很正常的,試下和你弟弟單獨傾,可能弟婦要面子不肯接受意見。盡量提點他們,得罪也冇辦法,因為你是想小朋友好、家人好。加油!

這裏的媽咪都好想幫手,明知小朋友需要注視而不被注視是很可惜的....我有個朋友她的小朋友10幾個月時愛玩車轆,愛自轉,但不誇張,比正常小朋友多d;她已好緊張,積極幫他,去上政府社交、語言治療,而家剛4yr,考了入呂郭幼稚園K1(都好難考),已讀了一個學期行爲改善左,學校稱他融入得好好,是個好學生。所以早注視,大人小朋友也早得益!

其實唔好怪你細佬唔接受 ,
講真有邊個父母一開始接受到自己小朋友有問題
望都望只係小朋友仲細大大就識,都唔想望係自閉
你唔好迫佢去接受,小朋友徵狀甘明顯現實係殘酷,連老人家都覺有問題
你係到留言都估到係自閉
佢應該內心都知有問題,
但係你地面前死頂,比時間佢,個個父母都要經歷呢個關口

我諗現在可以做盡量令佢同你地有眼神接觸
個小朋友無反應唔望人,甘佢對咩有反應?食物?玩具
如果係食物,用食物引佢注意,將食物放近你塊面,引到佢望你
次次叫佢名"xx,有0野食",
佢唔so你,可以表情誇張d,"嘩,xx真係好好食",
你平常心同佢玩甘輕鬆d,唔好比你細佬壓力
比時間佢面對,經歷,消化同接受

引用:這裏的媽咪都好想幫手,明知小朋友需要注視

原帖由 siufung 於 14-03-02 發表
這裏的媽咪都好想幫手,明知小朋友需要注視而不被注視是很可惜的....我有個朋友她的小朋友10幾個月時愛玩車 ...
多謝你的回覆,因為身邊無呢個病的小朋友,我父母都對自閉這個名詞好含糊 他們老人家會將自閉 唐氏 智商低 過度活躍等混淆 我打算把搜集到的資料 如病徵 是三大障礙等好好打印出來 註明出處 跟家人討論完再平心跟細佬細談。

引用:Quote:Joanwatson+發表於+14-3-2+11:58+謝

原帖由 hv245 於 14-03-02 發表
其實即使去健康院, 如果父母同姑娘講小朋友無問題, 一般都話睇定D. 你有無一D 朋友有類似CASE或做幼兒教育, ...
多謝!我只知道他們今天不面對,他日上學被迫接受現實時打擊一定更大,所以一家人決定稍後開心見誠了

回覆:Joanwatson 的帖子

你第一段所講嘅就係我個仔18個月時情況。佢喺20個月評為自閉症,而家過多2個月就三嵗,最近呢幾個月先有單字同識拜拜、恭喜咋。a 仔真係有排教,教「俾」都教好耐。想當年我堅持認為阿囝有問題,周圍嘅人都覺得我多疑,同你弟婦掉轉諗法!

引用:+本帖最後由+apple~y+於+14-3-2+22:50+編輯

原帖由 apple~y 於 14-03-02 發表

其實唔好怪你細佬唔接受 ,
Apple你說得太100%似他們了!弟婦成日話阿邊個細時都係三歲先講野,隔離阿邊個又話男仔係會遲,唔使擔心之類,只選佢自己鐘意聽到的,謝謝你的意見,我已打算把有用的資料整理一下打印出來給他們自己看,希望文字的力量比我口述來得有用。

我個仔的情況類似,14個已寫醫生信轉介,16個月見cac醫生,話有自閉症狀,發展慢,之後上訓練,而家快18個月,幾日前再見醫生,望人有改善,開始手指指。
‹ 上一主題|下一主題