用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中文DSE 幾時開始有範文?
go

中文DSE 幾時開始有範文? [複製鏈接]

究竟係下年度開始,定再一年呢?我仔仔下年F.4, 好擔心呢個問題。
佢補文言文的老師話佢文言文做的得好,但如果有範文,佢可能輸蝕D
   1    0    0    0

【明報專訊】中學中文科取消範文被質疑令學生中文水平下降,教育局和考評局等就中學文憑試做的中期檢討,決定最快於2015學年起在中四級中文科重設文言文範文,並選出17篇作品供學界選擇,由初中程度的《桃花源記》、前會考範文《念奴嬌》,至過去高考中國文學程度的《逍遙遊》皆入選。檢討小組昨簡介文言文試題範例,有教師指程度較淺,可讓能力不高、但尚算肯溫習的學生取得基本分,但可加設考核高層次思維的題目。

應該是明年2015年升讀中四的一批學生

manwaimail 發表於 14-2-28 15:55
究竟係下年度開始,定再一年呢?我仔仔下年F.4, 好擔心呢個問題。
佢補文言文的老師話佢文言文做的得好,但 ...

上次睇新聞個女老師都話,有範文係俾嗰d肯背吓書但又不多睇課外書嘅學生吾會死得咁惨,有返d揸拿。如果能力高嘅學生始終都係能力高,應該吾洗咁擔心嘅,最多勤力d背下書。不過,我個人喜歡讀書要活學及少量背誦,學生思想先至會靈活。

13-14中一生,3年後的中四才有範文,這幾年的高中也不會有範文,應共有17篇範文。
[img align=right]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/46558/ticker4.png[/img]

回覆 mingcatbb 的帖子

我聽學校說好像說是下年開始有範文
有人可以確認一下嗎 ?

回覆:中文DSE 幾時開始有範文?

無範文,強者越強,弱者越弱,中間者毫無方向。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回覆:Obiepapa 的帖子

好岩!! 我個囝中文底,補習補到好,但背書能力奇差,中史世史geog, 全部要背既都唔掂。

有範文,佢死硬。

熙媽媽  考文言文又唔一定要背。如果好似中中聯會講考比較閱讀,理解力強先得。  發表於 14-3-15 16:51

最快是2015年才有文言範文,其實有範文都好,否則,好似而家咁,學生真是無從入手,沒有楂拿,對勤力的學生有好處,而且,語文要好,總離不開背誦,所謂熟讀唐詩300首,不會吟時,也會偷

回覆 manwaimail 的帖子

應該今年5月會公布入選篇章,出版商做得切,2014年尾前攞套書去審批,最快9/2015中四先有書。

如果學校自己做校本教材,咁彈性大D,5月公布後自己加番D篇章。不過教還教2014年度中四DSE應該未考範文。

回覆 manwaimail 的帖子

你阿仔d中文好勁啊! 文言文係阿女D致命傷,可以PM阿仔中文補習老師D資料嗎? 謝謝!

‹ 上一主題|下一主題