用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學校的管弦樂團
go

學校的管弦樂團 [複製鏈接]

想請教, 主要有那些樂器組成呢? 如何分佈樂器的數數量呢? 謝謝.
   1    0    0    0

回覆 ysnmama 的帖子

去看看得獎學校樂團演出吧!

http://www.hksmsa.org.hk/e_music_impdatesfinalpwc.php?Lang=C

主要一定是小提琴最多, 中提琴, 大提琴幾個, 其餘就係管樂.

kitbebe 發表於 14-4-30 10:59
主要一定是小提琴最多, 中提琴, 大提琴幾個, 其餘就係管樂.
還有敲擊樂

kitbebe  yes  發表於 14-5-1 16:25

吾好為入樂團,小朋友鍾意緊要。

識人系學校樂團負責搞擊樂,完全吾受重視,等半日練一陣。

Jane1983 發表於 14-4-30 18:46

識人系學校樂團負責搞擊樂,完全吾受重視,等半日練一陣。 ...
唔重視,講笑啦。指揮最忌敲擊出錯,皆因觀眾最易發覺,其失誤又容易干擾其他聲部。

稍有規模的敲擊部都應預先自己分部夾好,才來練大團。

可能是初級團的擊樂簡單容易,不用花指揮太多心思。如團員因此覺得悶或被忽視,應向指揮反映。

回覆 Cello093 的帖子

係小學,超吾重視,老師根本對同學無尊重,等2、3個鐘不聞不問,夾15分鐘。
當然人人感受吾同,都係分享吓。

引用:回覆+Cello093+的帖子 係小學,超吾重視,

原帖由 Jane1983 於 14-05-02 發表

係小學,超吾重視,老師根本對同學無尊重,等2、3個鐘不聞不問,夾15分鐘。
呢個係事實。有D離譜到留校一兩個鐘一下都唔駛敲。

Jane1983    發表於 14-5-2 20:11

醒目開學勳章 王國長老

引用:回覆+Cello093+的帖子 係小學,超吾重視,

原帖由 Jane1983 於 14-05-02 發表

咁唔係小提琴由頭奏落尾,可能幾個小節練完又練夾完又夾,有排都唔夾到敲擊。好正常啊,就算第二d樂團都會係咁,同尊重無關

回覆 Charlotte_mom 的帖子

話吾尊重,除了排練時長期呆等外,仲有老師的說話和態度,令家長和小朋友覺得自己十分可有可無,但基於人地小朋友的私隱,吾想詳細講。

‹ 上一主題|下一主題