用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望 OFFER / WAITING / REJECT 通訊區
樓主: rysu0002
go

德望 OFFER / WAITING / REJECT 通訊區   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+jane__411+於+14-3-1+14:28+編

原帖由 jane__411 於 14-03-01 發表
爸爸話女校會專心讀書,GH 學校亦會安排與其他的男女校切磋攪活動,亦會平衡返對異性的接觸機會

引用:Quote:媽媽虎虎+發表於+14-2-27+13:27+My+d

原帖由 jane__411 於 14-02-28 發表
我都係,但係好唔捨得個am offer.....
The most important is which school u like more, am or pm is not the most critical

引用:其實大家不是集郵,而是由上年不同幼稚園面

引用:Quote:原帖由+net09+於+14-03-01+發表其實

原帖由 rgalc 於 14-03-01 發表
你說這種不算是集郵家長,我是指有些家長己收到自己最心儀的offer後,仍貪得意繼續去in其他學校。講到明收 ...
Argee

fishmaruko 發表於 14-3-1 23:05
The most important is which school u like more, am or pm is not the most critical
哈哈!唔係呀,因為我兩間都好鐘意,所以如果有間係pm我就一定放棄,因為下午可以訓同上興趣班,但係而家兩間都am咪好唔捨得囉,不過我揀果間到K3都一定係pm班,唯有到時再算。所以我又發現GH多樣好處,就係三年都am或pm,唔駛打亂小朋友日常生活😣真係對GH難捨難離。。。幫小朋友揀學校慘過揀老公!!

其實係咪只會因培正是一條龍才會放棄GH,否則沒有其他校可取代

really happy, my daughter got am offer, Oct-2011

llkllkllk  請問幾時要去註冊?  發表於 14-3-5 09:42
easybring  your girl is so smart  發表於 14-3-3 16:39

引用:really+happy,+my+daughter+got+am+offer,+

原帖由 H2Opat 於 14-03-03 發表
really happy, my daughter got am offer, Oct-2011
好叻叻呀,細囡都收上午班!勁

回覆 Justsayhi 的帖子

Thx! 很感恩! 同時亦開始有點擔心細B返學跟唔上

easybring  係擔心升小一果關. 見步行步.  我的細B更細, 年尾再報名.  發表於 14-3-3 17:59

回覆 H2Opat 的帖子

加油加油!

引用:Quote:fishmaruko+發表於+14-3-1+23:05+The

原帖由 jane__411 於 14-03-03 發表
哈哈!唔係呀,因為我兩間都好鐘意,所以如果有間係pm我就一定放棄,因為下午可以訓同上興趣班,但係而家兩 ...
Oic kaka, your girl is smart, can get offer from these 2 schools

引用:really+happy,+my+daughter+got+am+offer,+

http://www.bookofschool.com/scho ... cache=1393866478119

2Happy 發表於 14-3-3 09:34
其實係咪只會因培正是一條龍才會放棄GH,否則沒有其他校可取代

應該唔係,因為我睇有些post,見大多St. Cath的家長會為GH放棄St. Cath,但會猶疑為PC放棄St. Cath,所以我諗唔同類型的家長會有唔同喜好。例如St. Cath家長可能會比較喜歡有天主教背景、音樂體育比較強、溫文爾雅的傳統英文女子學校、校舍環境又新又靚,而且GH收返八成自己學生,有d學生小學有其他選擇自己唔讀佔兩成一d都唔出奇,所以我覺得同一條龍無分別。有些家長會喜歡PC一條龍、基督教背景、中文數理比較強、著重品德教育的中文男女校、歷史悠久、人才輩出,我知道於培正畢業的名人:諾貝爾得主崔琦、菲爾滋數學獎得主丘成桐、香港科技大學創校校長吳家瑋、浸會大學前校長吳清輝、戲劇大師鍾景輝、澳門特首崔世安、行政會議成員周松崗、工會名譽會長孫啟烈、足總主席梁孔德、導演王晶、時裝設計師何國鉦、名模陳祉妤。而於GH畢業的名人:芭蕾舞家Nancy Yuen、著名藝人鄭裕玲、楊采妮、朱凱婷、關伊彤等。

所以我諗除左直升附屬中小學的機會率,仲有好多因素會影響家長決定,例如有無校車、近唔近屋企等。而且我個人認為香港仲有好多名幼可以媲美GH同PC,例如聖保羅男女、聖士提反、嘉諾撒聖心、協恩、宣道、真光......

引用:+本帖最後由+jane__411+於+14-3-4+06:59+編

原帖由 jane__411 於 14-03-04 發表
"GH.....同一條龍無分別。"  不可以咁諗,interview時老師已經聲明不是一條龍,小朋友要保持成績好。

~easybring~

easybring 發表於 14-3-4 07:06
"GH.....同一條龍無分別。"  不可以咁諗,interview時老師已經聲明不是一條龍,小朋友要保持成績好。
當然!即使是一條龍也要保持好成績我說無分別的意思是直升的機會很大,家長也不可以掉以輕心,如果成績唔好,就算是一條龍上小學也追不上!!

小女今年徳望小一, 學校真是教得好好, 成果人唔同哂,  

yuene 發表於 14-3-4 10:19
小女今年徳望小一, 學校真是教得好好, 成果人唔同哂,

請問你囡囡是由德幼升德小定其他幼稚園升?
你說囡囡成個人唔同晒,可以分享多點嗎? 好想知道

MamaRabbit 發表於 14-3-4 12:12
請問你囡囡是由德幼升德小定其他幼稚園升?
你說囡囡成個人唔同晒,可以分享多點嗎? 好想知道 ...
push push
‹ 上一主題|下一主題