用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望 OFFER / WAITING / REJECT 通訊區
樓主: rysu0002
go

德望 OFFER / WAITING / REJECT 通訊區   [複製鏈接]

回覆:德望 OFFER / WAITING / REJECT 通訊區

2月b,pm offer

11月大B,pm Offer

回覆:德望 OFFER / WAITING / REJECT 通訊區

3月b, am offer
另有sc pm 英普 offer,未知點簡好

Thanks God! Pm offer,Feb b

引用:3月b,+am+offer 另有sc+pm+英普+offer,未

原帖由 chauchau2011 於 14-02-28 發表
3月b, am offer
另有sc pm 英普 offer,未知點簡好
Same, I will release SC for sure

好.....好感動😃😃😃
PM offer

超班BB 發表於 14-2-28 13:08
睇得好多家長都因為GH offer 而願意放棄較有名氣的學校eg. MS , KV ,SC, LH ....PC ,這代表你們都認為GH  ...
GH真係幾好架!但係講真間間都難考,小女有三間offer都要自己入去in,聖羅撒同GH都要in家長,所以唔覺GH最難,同埋咁細個講乜真材實料,都係天時、地理、人和加些運氣。唔可以抹殺考到其他名幼家長的努力,而且我同另一位家長如無意外都會放棄GH的am offer去PC的am,所以各有心水,唔代表GH乜都無得輸,當然GH都係一間很好的學校,GH未有結果我已經諗緊,掙扎左好耐最後先決定PC。

回覆:jane__411 的帖子

我唔評價GH係咪top. 現今時勢任何龍校都係寶,其他學校就算幾好過GH都唔敢唔放棄

引用:Quote:超班BB+發表於+14-2-28+13:08+睇得好

原帖由 jane__411 於 14-03-01 發表
GH真係幾好架!但係講真間間都難考,小女有三間offer都要自己入去in,聖羅撒同GH都要in家長,所以唔覺GH最 ...
可能大家心裏面「難考」既定位係一定有唔同既,但我個人認為有德望offer 既家長係好多都係百無人事的,而1st in 已經要考小朋友有冇留意老師同考家長填問卷,2nd in 見父母,同獨立見小朋友,而聖羅撒雖然要見家長但我覺得調轉哂囉,1 st in 係見家長先2 nd in 先見小朋友,PC 只見小朋友,如果衰左都唔知真係衰乜囉,好唔抵,仲唔似抽獎,所以大多數有GH Offer 的家長不論am or pm 都會放棄其他offer 而選GH ,而相信只有小數會放棄GH 的,你就知點解啦,你最近的post我相信真係考慮緊GH 定PC 的才會去面試,但另一個家長明明很清楚自己一定會選PC 都仲要週圍去面試,浪費哂學校資源,仲加大左學校既工作量,呢個行為實在要不得。

請問幾時係交留位費既deadline

Tomorrow is better

引用:Quote:原帖由+jane__411+於+14-03-01+發表G

引用:Quote:原帖由+超班BB+於+14-03-01+發表可能

原帖由 rgalc 於 14-03-01 發表
我都認識一些家長以儲offer為樂,好似集郵咁!
以集郵為樂,又覺得自己好醒。。。其實係

引用:回覆+超班BB+的帖子 十分同意所說的面試流

原帖由 rysu0002 於 14-03-01 發表
回覆 超班BB 的帖子

十分同意所說的面試流程,令我覺得GH公平公証,真心揀佢地認為合適GH的小朋友,那麼你小 ...
有KV , SC , MS 同PC 已經全部放棄一心向住GH !

引用:回覆+超班BB+的帖子 你小朋友幾大,咁多名

原帖由 rysu0002 於 14-03-01 發表
回覆 超班BB 的帖子

你小朋友幾大,咁多名幼offer......其他有啲感覺考家長多過考小孩
Feb BB

超班BB 發表於 14-3-1 12:23
Feb BB

超班BB,我諗你做左好多research先揀GH,除左英文學校之外,想請教下你點解會放棄PC揀GH,想多個參考??

其實大家不是集郵,而是由上年不同幼稚園面試時間由早到近,成功學生,收到offer會越多。做家長當然會為仔女打算。未有offer或只係waiting既家長不要評撃拿着多間offer既家長,因為他們真是和孩子一同付出。再講他們會release offer,。未成功既你,如果真有實力一樣會call back, good luck

回覆:net09 的帖子

agreed .

引用:其實大家不是集郵,而是由上年不同幼稚園面

原帖由 net09 於 14-03-01 發表
其實大家不是集郵,而是由上年不同幼稚園面試時間由早到近,成功學生,收到offer會越多。做家長當然會為仔 ...
agreed

‹ 上一主題|下一主題