用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖公會vs根德園
樓主: tiffanyliu1224
go

聖公會vs根德園 [複製鏈接]

回覆:聖公會vs根德園

我舊年冇報聖公會,因我是九龍人,未願意接受如此長途校車,且我亇是女孩。我知sKh係非常好學校,考小亦好出色,如我個是仔又住HK side一定會報...題外話,我樣野想分享一下,很多人有迷思,Kv重紀律,活潑小孩會抑壓得好辛苦,所以不大適合,我自己女兒工是活潑到我曾有帶她評估過動症,是冇時停綁都綁唔住的類型,Kv卻剛能一凹一凸的配合到,不覊野馬型能在適當時候守規律,仲要係心悅誠服咁...所以我信Kv係有d計....

回覆 siufung 的帖子

幸會!我冇報KV因我住港島區。KV係一間好學校,但以我的兒子性格貪玩咪盞激死老師。

引用:Quote:tiffanyliu1224+發表於+14-2-27+09:0

原帖由 fruitfulsnoopy 於 14-02-27 發表
九龍有,但新界應該冇了.
fruitfulsnoopy, 請問你小朋友最後考了邊間小學呀?

根德都幾谷

引用:SKH+if+you+are+willibg+to+m9ve+to+wancha

原帖由 picture 於 14-02-27 發表
SKH if you are willibg to m9ve to wanchai net.  Better peer group, jolly kids, lively school atmosph ...
以我所知2013-14 港島名校叩門,間間都有收kv學生,st paul cat.  marymount, st jo, 港華,唔好話kv 去港島無優勢

引用:Quote:原帖由+picture+於+14-02-27+發表SKH

原帖由 sissysze 於 14-03-01 發表
以我所知2013-14 港島名校叩門,間間都有收kv學生,st paul cat.  marymount, st jo, 港華,唔好話kv 去港 ...
點解要叩門?

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+14-03-01+發表以

原帖由 picture 於 14-03-02 發表
點解要叩門?
Top tier schools, no school fee, for the benefits of younger siblings

引用:住香港定九龍?+揀一間近D.+

Last year, I was fortunate enough to have choices between KV and SKH too.  I finally pick SKH because it's on HK side which's closer to our home.  I know KV is very 谷, especially academic wise; and my boy is the type that's more 慢熱 and I agree with SKH about their "Play-base" education.  Which's very important for a 3-4 year old kid.  My boy loves going to school and I admitte I have picked a right school for him.  

Every kid is different, there's no best school, there's only the most suitable school.  + oil!!

蓮姑娘  Hi Five!!! 很讚成「没有最好的學校,只有最適合的選擇」!  發表於 14-3-4 22:56

引用:Quote:原帖由+picture+於+14-03-02+發表點

原帖由 bubuG 於 14-03-02 發表
Top tier schools, no school fee, for the benefits of younger siblings
所从睇樓主想考私小定津小……

如果部處津小咁Kv叩門時可邦到手

My son in SKH, very good!

可否告訴我有什麼好處?

picture 發表於 14-3-3 13:12
所从睇樓主想考私小定津小……

如果部處津小咁Kv叩門時可邦到手
SKH 既叩門地位都好強~~~

回覆 tiffanyliu1224 的帖子

Congrats.. i wish to apply SKH K1 for my son for 2015-2016.  Can u share interview format and when do they usually accept applications?

引用:Quote:picture+發表於+14-3-3+13:12+所从睇

原帖由 mcl203 於 14-03-03 發表
SKH 既叩門地位都好強~~~
SKH75%考到私小或DSS……都冇需要去到咁mun要叩門·

picture 發表於 14-3-3 19:27
SKH75%考到私小或DSS……都冇需要去到咁mun要叩門·
可能咁講仲岩d....SKH75%去讀私小或DSS...考到應唔止75%
考到私小或DSS...都可以博去叩心儀官津~~~

picture  agree.  發表於 14-3-3 23:05

回覆:mcl203 的帖子

SKH讀了一個學期,學術同語境是沒有谷嘅幼稚園咁深,但是,見到小朋友開始變得懂事有禮,為他人設想;相比之前讀谷的KG,好agressive 要愈讀愈深,德育反而次要,是兩種很不同的方向,視乎家長的選取。
而且經過SKH校長再詳述教小朋友的方法同背後的意義,真的覺得SKH是用心機用愛教小朋友,慢工出細貨。

kyleebc  校長好smart和親切。  發表於 14-3-4 11:31

如果是囡囡,應該選聖公會還是聖心呢?聽說兩所幼稚園在德育方面都做得不錯,學術方面是否也差不多?至於升小,哪個較具優勢呢?

多謝咁多位意見,聽完仲難諗

1516,心大心細

‹ 上一主題|下一主題