用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 邊緣人應留在九龍城還是去沙田區?( 急 )請幫忙! ...
go

Band 1 邊緣人應留在九龍城還是去沙田區?( 急 )請幫忙! [複製鏈接]

as aboved

elbar  九龍城   發表於 14-2-27 21:48
   0    0    0    0

如果係我會留返喺九龍城,因為沙田上年係重災區

penpen 發表於 14-2-26 12:46
請問重災區的意思即係點?唔好意思, 近日先開始留意升中派位的資料, 唔係好明。

回覆:Band 1 邊緣人應留在九龍城還是去沙田區

還是留在九龍城區吧!九龍城區都係band one 位多過band one 生

咁if 不小心在九龙城区剛跌左出band1兩个三名次, 咁係咪要報band 2 呀?

回覆 329048 的帖子

我也剛填表交比學校, 由九龍城轉入沙田. 我女case 同你差不多. 怕佐第三次呈分.
依家NPL 收佐, 注佐冊先.

ElizaSit 發表於 14-2-26 17:11
回覆 329048 的帖子

我也剛填表交比學校, 由九龍城轉入沙田. 我女case 同你差不多. 怕佐第三次呈分.
依家NPL 收佐, 注佐冊先.
註左冊先?

你到 NPL 註冊時,唔駛簽同意書放棄派位嗎?

要簽同意放棄派位聲明.
我都幾LIKE NPL, 我女中意UCCKE 多的, 等緊結果.
我女一向成續唔錯, 因第一次呈分數學一科影響, 全級名次跌佐幾十名, 由5上級名次屬B1A跌到B1C至B2A邊緣, 第二次呈分先再追回至B1C, 真係好驚再次失手數學呢一科. 我自行選了沙田區2間, 3月中及尾INTERVIEW, 先注冊直資, 如第三次呈分考得好, 再叩門自行呢二間. 唔得, 就讀NPL 或UCCKE

penpen 發表於 14-2-26 12:46
我又唔覺沙田係重災區,一向沙田嘅特色就係咁,好多家長填四、五間band 1就開始搵band 2學校作保險,所以好多時就係因為咁就派了去band 2學校。這個情況每年都有發生,並不是上一年才有。
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:Band 1 邊緣人應留在九龍城還是去沙田區

雖則好多人話九龍城過區會升band.但冇人可保証。而且band1位一定係九龍城多過band1學生。我就一定吾會轉網。(小女也是今年九龍城小六生。未呈第三次試)

先前同老師傾過, 真係唔可以保證升呢.
九龍城就算唔係英中, 依家好多B2 學校都開佐好多英文班. 如計埋英文班學額, 整體九龍城可能比沙田多位. 黃大仙B1學生會在自行轉戰九龍城, 令學位相對減少.
我轉入沙田區(其實都考慮佐好耐) 是因為沙田的中學校舍較大,交通對我來講較方便.

回覆 ohnono 的帖子

因為派得唔好,頭3志願都派唔到

今年沙田所有中學校長協議不會有叩門位!

回覆 opclk 的帖子

係呀! 我由何文田搬到大圍, 所以考慮好耐, 最後選沙田區, 放便返學..
如沙田真係不設扣門位(我心儀沙祟, 近我屋企), NPL 將來有沙中線, 對我來說都算方便.  

opclk  交通真係好重要  發表於 14-2-28 22:08
‹ 上一主題|下一主題