用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請指教中四選科:BAFS vs ECON
go

請指教中四選科:BAFS vs ECON

如果理解力一般但尚算勤奮記性好,請問那一科較易掌握呢?謝謝

回覆:csk家長jj 的帖子

經濟

引用:經濟 +

原帖由 hw1115 於 14-02-25 發表
經濟
謝謝解答!

醒目開學勳章

hw1115 發表於 14-2-25 17:09
經濟
經濟科難讀嗎?

經濟比其他科容易,死背就得.

回覆:yklee 的帖子

肯記肯背問題不大。

Ceci333    發表於 14-2-26 16:32

Base on cut-off scores, Economics is easy to get a pass, but very difficult to get 5+
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:請指教中四選科:BAFS vs ECON

經濟絕非肯背就得
最難的mc 在econ

要理解理論細節才會高分

Ericmo  agree!  發表於 14-3-2 10:46

醒目開學勳章

我女兩科都無揀,但佢話有同學揀左econ超後悔,話好難

醒目開學勳章

我識有個女讀神校媽媽,佢講女仔讀econ 難D,攪到我15,16, 數學普通會否讀吾掂 ?

唔關數學事 而係思考模式要求仔細, 例如最初機會成本看似背好BEST VALUE OPTION FORGONE就OK, 但要找出最大價值的放棄就要多加思考,而這只是皮毛...相對BAFS會較廣而實務

衷心感謝各位用心解答,真是穫益良多!

引用:我識有個女讀神校媽媽,佢講女仔讀econ+難D,

原帖由 yklee 於 14-02-26 發表
我識有個女讀神校媽媽,佢講女仔讀econ 難D,攪到我15,16, 數學普通會否讀吾掂 ? ...
上年師姐考完DSE ,她收Bio 同 Econ ,佢話千萬不要收BAFS

我個人認為中學時期最好修一些純理或純文的學科, 純理如數理化可以訓練邏輯思維, 純文如文史視藝可以擴闊視野, 提高個人修為。如英文數學好, 不用修Econ 和 Bafs, 商學或金融學院一定收你。況且將來如真的投身商界, 五花八門的實務專業試如ACCA等, 夠你一世終身學習, 到時再修讀都未遲。當然, 同學對這些科目特別有興趣又另當別論。

醒目開學勳章

多謝各位指教!

回覆:yklee 的帖子

回覆 csk家長jj 的帖子

我女兩科都揀左,BAFS 係易過ECON,肯讀肯記肯做,就最好揀BAFS,ECON 依家嘅讀法唔同以前,新高中係採用多了解多比較去讀,有時我見阿女D ECON 功課都幾難,例如有條問:上海揀選一地區作為經濟發展區,對本港經濟等有如何挑戰及影響?
要讀ECON,唔單讀學校教材,仲要多讀課外有關世界經濟嘅書先易理解,否則就會讀得好辛苦,我女好鍾意經濟,佢睇左好多有關呢方面嘅書,讀起上黎先有趣,所以要小心選讀

再次感謝各位有用的資料我會叫小兒根據各位的心得去小心選擇修讀那一科,多謝各位!