用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 芬蘭航空來回倫敦
go

芬蘭航空來回倫敦

在网上看到芬蘭航空的價錢很吸引,請問有沒有用過芬蘭航空轉機來回倫敦? 轉機情況怎樣?
多謝分享!

如乘芬蘭航空是要在Helsinki赫爾辛基〔芬蘭首都〕轉機往來的, 由於機場不大所以轉機是無難度的. 而且芬蘭航空有學生票首程可以帶兩隻寄倉行李箱每隻23kg.

回覆:alee810 的帖子

要注意佢唔係用747機飛長途,可能會坐得迫喼,如果學生長得高,對腳頂住會較辛苦啊!

回覆:Lemonade 的帖子

請問有無聽講話成日 delay?

梁媽媽

回覆:miffy3005 的帖子

請問轉機時要再經安檢嗎?

梁媽媽

我搭咁多次都冇DELAY過,(我之前大多SUMMER, EASTER搭呢FINNAIR既機返香港) 都覺得幾好,
不過冬天就唔好揀佢, 始終都係會落大雪地方, 一DELAY就可能要住一晚..我試過冬天搭德航返香港,- - 要住一晚, 好彩拎特區, 有HOTEL住先

安檢,
如果佢呢幾個月冇改RULES,
咁都應該係響香港去果一程去Helsinki個機場度, 佢會安檢你一次
但由英國返香港就唔洗安檢架啦

alee810 發表於 14-2-24 11:14
在网上看到芬蘭航空的價錢很吸引,請問有沒有用過芬蘭航空轉機來回倫敦? 轉機情況怎樣?
多謝分享!
...

幾錢?乜曰期?

回覆 JP 的帖子

我都有check出年復活節來回Heathrow$7660, 超平,阿仔話可試下,因佢想試坐唔同公司,我未訂,因Cathy都係9千頭,仲直航!

回覆 Taimum 的帖子

請問$9xxx的機票是否不一是學生票?

回覆 wildberries 的帖子

普通成人票

我朋友 (真係我 fd , 唔係聽人講番黎。)
早幾年都坐 Finnair 去德國工幹 , 就係貪佢平, 坐左五次, (計埋來回, 即是飛了 10次) , 佢話衰左 4次,
之後打死都唔肯再坐 Finnair, 分別有: 個人轉到機, 但行李無跟上機, 要第二天才送去酒店比佢。
又或是航班 Delay, 最勁 Delay 8小時,  
(赫爾辛基始終容易有大風雪, 冬天 X'mas 的話, Delay 的機會更大。)

好啦, 最近輪到我個女坐,  我係幫亞女買左機票之後, 先聽我朋友講起....當時已經驚驚地, 但錢都比晒, 唯有叫亞女照坐。 果然, 因為在赫爾辛基轉機只得一小時, 亞女好急忙的轉到機....但到步後, 件寄倉行李真係無跟機黎....
攪到亞女要攪報失....填 form .... 件寄倉行李第二天送回。
(好在我已教亞女, 把必需品, 放於隨機行李內跟身, 把影響降至最低!)

我仲安慰亞女, 總好過班機 Delay ...等八小時。

回程就好好彩, 無驚無險, 順利到步。 但如 X'mas 冬天的話, 就更加要考慮!!

從另一方面又諗, 如果想比小朋友面對多些逆境處理....坐 Finnair 反為係一個幾好的經驗, 我亞女都話自己上左一課!)

純分享!
梁媽媽

so far 亞女from Sept 2013 to now (total 3 times roundtrip) 都順順利利. 亞女話finnair的機最叻在大雪的情況下都能準時

回覆 梁媽媽 的帖子

我都剛買了finnair下年easter的機票,

就當危機應變訓練喇

Taimum 發表於 14-4-23 17:28
回覆 JP 的帖子

我都有check出年復活節來回Heathrow$7660, 超平,阿仔話可試下,因佢想試坐唔同公司,我未 ...
復活節來回Heathrow$7660--真好抵!
但我仔要今年十二月中返港/出年一月初回英,冇平機票, Emirates 都要成萬銀

Agent 今日報CX bundle 要5萬!

回覆 bp123 的帖子

what price?

回覆 JP 的帖子

您有無去cheap ticket查下?

JP  買左啦,驚遲D仲貴/冇飛,因12月中1月頭係旺季  發表於 14-4-28 11:16

引用:Agent+今日報CX+bundle+要5萬!

原帖由 wildberries 於 14-04-24 發表
Agent 今日報CX bundle 要5萬!
我咁agency報CX一月四日和三月二十七日一張來回票要$19200!英國回程仲係下午五時上機,不是晚上十時,如三月二十七日十時登機要$21000,真是超貴。

所以今天出咗張Singapore Airlines,但都超過萬二港元。

Manchester$75xx

Taimum 發表於 14-4-23 17:28
回覆 JP 的帖子

我都有check出年復活節來回Heathrow$7660, 超平,阿仔話可試下,因佢想試坐唔同公司,我未 ...
請問, 國泰9千幾蚊?點解咁平既?你有agent? 我都想book呀!