用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點幫小朋友對功課
go

點幫小朋友對功課

小學二年班,你地會點幫佢哋對功課,

1) 自己睇完,有錯話比佢知,再做
2) 你坐响佢隔離,叫佢由頭讀一次,有時會叫佢解釋下點解係呢個答案

我 點幫佢哋對功課 係FTM, 我而家會用方法2,去跟小朋友對功課,因為我想從佢讀既過程,知道佢識唔識d字,明唔明做d咩,如果係數學,會知道佢用咩方法,因為有時答案啱,唔等如方法正確

但係每日放學,等佢做完功課,對完功課,加上重溫今日老師教既野,都差唔多到食飯時間,如果有默書,食完飯仲要溫書,溫完書都要訓覺,跟本冇休息時間,而且仲好趕,我既小朋友做野做得慢,有時會對住d功課發夢,我就成日要吹趕佢快d做,攪到成日為左功課既事鬧交,想睇下大家有冇咩意見可以幫下我,謝謝

我覺得你受呢個問題困擾持續了一段時間, 已去到一個快要影響親子關係的地步.

一方面你緊張佢成績表現, 希望親力親為可以幫助孩子緊貼學校進度; 另一方面又有些無力感, 因為佢做功課的速度令人擔心.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

引用:我覺得你受呢個問題困擾持續了一段時間,+已

原帖由 palmchristy 於 14-02-22 發表
我覺得你受呢個問題困擾持續了一段時間, 已去到一個快要影響親子關係的地步.

一方面你緊張佢成績表現, 希 ...
係呀,你講得好啱,每日都好趕,好急,個人都好易發皮氣,而且我仲有個3歲小朋友,一邊幫個大既睇功課,溫習,一邊又要睇住個細,好大壓力

adallfad  情況同你一樣天天好急好趕!! 我細果個5歲,加油呀!  發表於 14-2-24 10:00

引用:小學二年班,你地會點幫佢哋對功課, 1)+

原帖由 ckgoody 於 14-02-22 發表
小學二年班,你地會點幫佢哋對功課,
我覺得你同孩子都好辛苦,壓力好大…………不用每天也这麼仔細吧?其實你帮孩子check功課应已知道他懂不懂,不需要叫他再解讀一次吧,这样他即是要做双倍功課了,好辛苦啊

ckgoody 發表於 14-2-22 22:35
係呀,你講得好啱,每日都好趕,好急,個人都好易發皮氣,而且我仲有個3歲小朋友,一邊幫個大既睇功課,溫 ...
仲有個細跟尾, 咁真係會好辛苦了. 老公可幫手嗎?

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回覆:ckgoody 的帖子

佢自己做就識架啦, 做完你對一次
我個女有錯唔話佢知邊條錯, 叫佢自己揾邊條錯, 因為唔想講比佢知邊條錯, 比個範圍佢自己揾自己改。

二年級下學期開始要佢自己對手冊, 做齊功課. 除咗某些科特別差幫佢睇, 其他科佢要自己再 check, 跟住交. 要訓練學識對野、檢查、自己發問和做錯要負責. 不過要時間慢慢進步.

低年班,可以讓他錯吓,都是好的學習,不用大緊張!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

从來唔对功課,甚至唔check佢有無做哂。唔係我不負責,而係呢个係佢自己既責任.老師甚至叫家長唔洗对功課,因呢个係老師既工作.小明友番左成曰学,放學要做功課温默書,你仲要禁对功課法,太痛苦啦!事倍功半呀!

小一開始放學姐姐接回家自己做功課,除在預到唔識外等我放工回家教佢,其餘都做齊,仲可以有時間自由活動,晚上我會每樣對清楚,有錯要佢自己先改,再錯先解釋比佢知,直到五年级才去功課班,導師也是用這方式法。

醒目開學勳章

回覆 ckgoody 的帖子

阿女現在p5, 從k1至現在都冇幫佢對功課, 佢唔識先會問我

引用:回覆+ckgoody+的帖子 阿女現在p5,+從k1至

原帖由 peggy 於 14-02-23 發表
回覆 ckgoody 的帖子

阿女現在p5, 從k1至現在都冇幫佢對功課, 佢唔識先會問我

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回覆:點幫小朋友對功課

小二女,ftm,只限佢幾點做完(因應當日功課量),好少對答案,錯咗咪番嚟改正

回覆:點幫小朋友對功課