用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高主教vS聖公會Vs玫瑰崗vs根德園大家怎睇?請賜教! ...
樓主: piuwingbaby
go

高主教vS聖公會Vs玫瑰崗vs根德園大家怎睇?請賜教! [複製鏈接]

Wingtai:好多謝你的提問,替我理清思路。我覚得自已太貪心。所以報咁多。我想一條龍及有英文語境,蘇浙IB適合,但費用高昂,旡回頭路。高主教—樣費用好貴且英文不多。玫幼各方面都合適但小學中學口碑一般。kV太遠。聖公會旡小學。聖心聖保羅堂及救恩有學券校車且上年校,但又覺得課程淺。由於是仔聖心放棄咗。我想他著重思考培養,及具競爭力。可能會挑skh.

SKH is really good! My son feels extremely happy in there! Congrats!

我覺得我覺得玫幼是好,只是聽聞少派到直資學校。我認為關係不太大,最重要小朋友肯開口答。

平時多帶他同陌生人談話。

piuwingbaby 發表於 14-2-24 16:22
平時多帶他同陌生人談話。

你BB是大B嗎? 真的很多OFFER. 如果有這麼多OFFER, 我想肯說話不害羞是基本, 情緒穩定更重要, 還要答問題時完整句子兼有少許elaboration... 是嗎? 題外話, 我都重視英文, 其實RHS 真係幾好, 不過無奈要考慮埋升小問題,....

Yubaba :同意你說法。你看得很透徹情緒穩定都很重要。你今年會轉走嗎?我都鐘意玫幼的課程,但現實情況又令人不解?無奈!

醒目開學勳章

回覆:piuwingbaby 的帖子

我舊年都係 RC vs SKH vs KV. 住港島,而家讀緊 SKH.

SKH 當然係好好既學校,但如很著重學術,則建議KV. RC 口碑也很好,大家都當佢係龍校,但其實大約一半上到小學 (當然有人會話另外果一半大多有更好既offer).

只供參考。

Skh 是一間非常好的幼稚園,你不會後悔因為每個小朋友都很開心。如有自行分配分,這是最好的選擇

樓主!your kid is really smart!{:1_1:}

fabei多謝讚賞!他只是性格開朗,情緒比較穩定。

引用:Yubaba+:同意你說法。你看得很透徹情緒穩定

原帖由 piuwingbaby 於 14-02-24 發表
Yubaba :同意你說法。你看得很透徹情緒穩定都很重要。你今年會轉走嗎?我都鐘意玫幼的課程,但現實情況又令 ...
玫幼真是不錯,課程很好,既能啟發小朋友思維又可兼顧語言及學術。我女pn前不太講中文,但參加的interview 機乎全中文應對,也有幾個offer, 我們應該會選讀其中一間女龍。但如不是龍校因素,我們會留玫幼。玫幼老師很細心亦很盡責、課程充實、教與學成效理想。致於skh,考直資成績亮麗,是男仔不二之選,尤其是你兒子應是面試高手,考小一應不是問題。但要注意考小一的心態和考幼稚園始終不同,你現在考幼稚園只是“追求更好“,但如讀skh考小一就變成“非考到不可“,大人和小朋友壓力將會大很多。rc方面,照我所知小一也是要考,但多一分,和舊生一樣,但總共有幾分我就不清楚,你可打電話去小學部問問

yubaba  totally agree!  發表於 14-2-25 11:57
catcle    發表於 14-2-25 11:51

其實好睇小朋友既性格同埋家長想要D 乜, 我自己覺得好唔等於啱自己.

piuwingbaby  意,所以要試下才知。  發表於 14-2-25 11:58

回覆 小兔咕 的帖子

其實你自己去左學校IN 完聽佢地校長老師講野, 加上佢比你D LEAFLET, 會否有小小IDEA.
我自己去學校報名攞d leaf let 聽佢地講野, in既時條,老師校長講野, 工友既反應, 學校環境, 到你收到offer 佢會寄通告比你, 你會見到佢地既中文. 英文水平, 通告格式. 你都可以回想下, 再諗下你自己想要乜.
我分享下自己係點, 未in 聽人講就排左一推心儀, 但in 完d 排位完全唔同, 再收到offer 睇d學校通告, 可以衰d話有d學校係連通告都出得好差不論用字格式,我唔會選果d 學校囉. 因我老公好睇呢d 
其實你細心d係睇到好多野。
希望幫到你。 因大好少人同時讀間好難比較到, 可能你詳細問各間有咩特式而再想想你小朋友啱咩咁樣會易有決定d .

多謝你寶貴的意見.

RHS 課程很棒!

回覆:高主教vS聖公會Vs玫瑰崗vs根德園大家怎睇?請賜教!

Rc or Rhs

Candy 很同意你所講RHS課程好豐富。但就係不明考學校點會無乜優勝?

piuwingbaby 發表於 14-2-26 23:51
Candy 很同意你所講RHS課程好豐富。但就係不明考學校點會無乜優勝?
據知玫小課程改革了, 課程深左, 學校請左好多Net teacher, 所以近年玫幼學生都陸續升讀玫小。

回覆 candy747candy 的帖子

Do you mind sharing why is RHS so good?

All I know is, they teach k2 P1 syabullus - is that good?
Also, they teaches Spanish ON TOP OF Cantonese, Mandarin AND English. Seriously, can the kids handle?

I have RHS PN offer........... but I still cannot decide why is it good so I really want to know more. Maybe I am wront, based on preconception! : p
‹ 上一主題|下一主題