用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇小朋友冇報面試班而又考到直/私小? ...
樓主: hidy88
go

有冇小朋友冇報面試班而又考到直/私小?

hidy88 發表於 14-2-24 17:55
我諗係我表達得唔清楚,有無上面試班而考到直/私小係一個問題,而在外無上任何班而考到“符碌”又係一個問 ...
越解越唔明, 點解無上任何班而考到係“符碌”?

醒目開學勳章 王國長老

版主按 : 請會員能注重網絡禮儀, 以禮相待, 切勿作出挑釁言詞, 引發罵戰, 違規者會收警告牌/禁言.

敬請注意!

回覆:有冇小朋友冇報面試班而又考到直/私小?

和氣生財!我個女冇上面試班再符碌考到SFA!
此post已完

世上沒有free lunch

沒有上面試班又考到學校,家長話你知咩都無準備,就一定呃你的。

上面試班對我小朋友有沒有用,才是我考慮因素。

我小朋友沒有上面試班,只上恒常課外,平常在家成擔心機教佢,收獲和付出成正比。

回覆:gigayan 的帖子

多謝分享

從無上過面試班..亦唔會有興趣想上..全程自己教..考完個小一...好滿意個結果..

我係自己 training 個仔,無上過任何面試班

符碌入到嘅學校我唔會讀。
SFA唔係太相信可以符碌入到。

讀村校, 無上面試班, 上興趣班一切以興趣和能力為先,
不會為考小一和證書而讀.
有數個offer, 考到小一都係Side Effect  ( 唔係符碌)

回覆:JOANNEMOK 的帖子

依個是真事,外間所謂的面試面呃錢成份多,我也是自己教,積少成多

kyleebc  好多揾笨  發表於 14-3-13 11:35

引用:符碌入到嘅學校我唔會讀。+SFA唔係太相信可

原帖由 Rachelmummy2008 於 14-02-25 發表
符碌入到嘅學校我唔會讀。
SFA唔係太相信可以符碌入到。
可能有D
阿女考SFA時係一次過考試,佢話係選擇題,唔識就亂圈,佢又話絕對冇考計數,所以係符碌㗎。阿女讀hea幼稚園,仲考到幾間唔係一線嘅直私,誠心回答樓主。

阿B冇Cert,冇獎,冇精美Portfile,唔係名校生,又唔覺得佢係「符碌」

回覆 momama 的帖子

人生漫漫長路,不能全靠運氣吧!考小一是過程,就算考到,還要好好把握,讓小孩成長及學習。

回覆:Rachelmummy2008 的帖子

係呀,第一個學期真係追得辛苦㗎,不過SFA真係一間好學校,到今日都仍然感謝老師嘅教導

回覆:hidy88 的帖子

小朋友同d同學仔無上面試班,無cambridge,無cert. 但都有好多直私offers. 但上面試班既同學就"符碌"到連一個 offers 都無。無上面試既小朋友唔係"符碌'攞offers 既。依家d教育機構成日宣傳話讀咩面試班就可以考到咩名小,d家長又信以為真,人報我報。到考唔到既時候又以為自己報得太小,應該報多d, 要谷d.最終受惠既就係教育機構。一至三萬蚊一個面試班course。真係好揾啦! 其實,唔使上面試班,做返小朋友最真既一面就已經有好多offers啦! 至於家長面試,用心去答老師校長已經有offers啦!

回覆:Bigtaoc123 的帖子

Thanks for sharing

有朋友個仔考到兩間神校,她自己是FTM, 帶返學湊放學帶去學嘢,仲有個妹跟著,見佢好好心機湊,都幾辛苦;佢個仔本身好smart, 主動又有禮,眼神堅定。

我時時教小朋友,別人說話自己不同意不要緊。各人有自己立場,要接受和專重不同人有時候意見會不一樣。不需要動怒!人們時常說,孩子是父母一面鏡子,所以身教甘重要。

醒目開學勳章

引用:有朋友個仔考到兩間神校,她自己是FTM,+帶

原帖由 kyleebc 於 14-03-12 發表
有朋友個仔考到兩間神校,她自己是FTM, 帶返學湊放學帶去學嘢,仲有個妹跟著,見佢好好心機湊,都幾辛苦; ...
努力的回報

引用:我時時教小朋友,別人說話自己不同意不要緊