用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 官校老師會否教得較差,冇咁有心?
go

官校老師會否教得較差,冇咁有心? [複製鏈接]

如題

0    0    0    0

引用:如題 +

原帖由 yi 於 14-02-22 發表
如題
好難一概而論,視個別學校校情和傳統。官校也有好老師,但官校老師升遷,邊間官校有位,就隨時調走老師到他校。津校絕大多數原校升遷。不論什麼學校,校長個人能力和風格,非常影響老師士氣和學習氣氛,一般家長未必掌握太多,唯有靠有子女就讀嘅家長,比下意見。

官校也有好老師

反而覺得官校缺乏戶外活動

eg: 遊學團, 訓練營, 義工服務

回覆 yi 的帖子

不能一概而論, 出色官校代表有QC, BPS, 伊中等, 我諗你唔會話佢地D老師冇心教書啩?

好似一間好學校, 都會有D較差的老師和學生一樣, 沒有絶對的
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:如題 +

原帖由 yi 於 14-02-22 發表
如題
我覺得官校老師不會差,但對比有相同信仰的老師比較團結;另外,官校老師可能掉校對歸屬感也可能有影響,小學在官校現在讀教會學校感覺像大家庭,校長態度可能也有影響

醒目開學勳章

回覆:官校老師會否教得較差,冇咁有心?

我女讀官校,之於話無遊學團,義工,訓練營,我女學校有齊,更加有去大陸鄉間探訪窮困的的家庭

每間學校都有好/差的老師,呀女好彩,只係在中一,二遇到比較不識教書的老師,還要係不是太重要的科,依家中四,再無聽佢講邊個老師不識教書之類

雖然好多有d名氣的學校已經轉直資,但不是只有直資係好學校

janfion  妳說的中學是BPS嗎?  發表於 14-7-21 22:47

所有學校都有有心&冇心的老師啦!
就講官校, 老師係公務員, 有d真係hea, 但亦有好有心好盡責的老師, 兩種都接觸過. 我來自官小官中, 出來做事後分別在幾間官校遇上以前的老師, 當時已是副校長/校長. 閒談中得知佢地一生只任職2~3間官校, B1~B3都有, 佢地不約而同都有同一種經驗, 就係"教好d學生" 同埋 "教d好學生", 真係分別好大. B3校會專注學生輔導工作, 因為呢樣係根源; 至於B1校教書亦唔會太輕鬆, 因為唔少學生都好聰明, 不時會挑戰老師....
其實無論官津直資學校都有有心同冇心的老師架啦!

MCLIAN  Totally agree!  發表於 14-3-1 00:22

yi 發表於 14-2-22 10:40
如題

2013 DSE 部份著名官中表現

學校

5級或以上

4級或以上

33222級或以上 (%)

本地升學 (%)

升本地及海外大學率 (%)

人均

4主科 (%)

4主科 (%)

升3大學率

升8大學率

升聯招率

升大學率

升大學及大專率

皇仁書院

3.41

87.9

64.0

74.9

78.0

庇理羅士

2.54

36.9

93.0

41.5

55.6

69.0

85.0

82.0

荃灣官中

2.44

38.2

80.2

94.7

39.4

64.9

72.9

72.9

86.7

80.9

英皇

85.0

61.0

85.0

伊利沙伯

2.14

71.3

86.3

60.0

80.0

67.0

沙田官中

1.88

24.5

64.8

83.2

23.4

44.0

52.2

75.5

65.2

鄉議局元朗

1.83

29.7

66.3

82.0

55.0

82.0

58.0

回覆:官校老師會否教得較差,冇咁有心?

以前讀官校 有個老師有心到為教學同校長頂頸,寫信去投訴校長,最後升左官,做教署督學。常額老師除非係咬糧果d 會滑牙d,其他都ok 反而當年d 代課就參差。

係咪教得差好難講, 現在大多是家長支援, 當然都有些是學生天生讀書好嘅.
但我就覺得官校不太適合凡事都沉默的家長和不太會逗老師歡心的學生.

簽名被屏蔽

以前會覺得津校好啲
但畢業聽人講番
其實官校都有好老師
津校都有HEA,賤格(用呢個詞語已經抬高佢)嘅教師

近年幾年,要有經驗嘅老師先入到官校,同埋比津校難入
相對嚟講,新入去官校嘅老師應該質素高

但真係要一間間睇
同埋校長好重要

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題