用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 終於cac評估左- 發展遲緩
go

終於cac評估左- 發展遲緩

仔仔兩歲八個月,被評估為發展遲緩,各方面大約兩歲度,医生比我選s定i位,我揀左排i位。其實之前都心里有數,但知結果之後心里好難受,到而家都係,好擔心佢K1要留班,而家上緊N班都好多野跟唔到,上緊協康一星期一次嘅語言治療,真係好擔心,擔心佢將來讀書同工作都唔夠人爭! 有冇過來人經驗分享? 

醒目開學勳章

引用:仔仔兩歲八個月,被評估為發展遲緩,各方面

原帖由 winwinwan1121 於 14-02-21 發表
仔仔兩歲八個月,被評估為發展遲緩,各方面大約兩歲度,医生比我選s定i位,我揀左排i位。其實之前都心里有 ...
請問你仔仔有咩表現比較同齡小朋友慢?我囝講嘢都慢

回覆:winwinwan1121 的帖子

我s同i一齊排

我地就快2歲,行路仲好似醉酒。而家私人1對2, 一星期上3堂,不停燒錢。係有進步,但唔係好明顯,聽明我地講咩,但完全唔識講。每次去見兒科,物理治療之後,都好down.好擔心,又知急唔來,但心又好急。interview 都唔好提,考學術既學校已經完全無行,淨唱遊既都唔收,得一間坐半小時巴士既村校收。但長途跋涉又唔想,但唔番驚更加追唔到。而家小朋友比正常快,我個比正常遲,好似越差越遠。我都唔望佢有幾叻,只是想正常中中地開心成長,好似都禁難。

回覆:DollyCC 的帖子

s 同i 可以一齊排?

點解一定要同人爭!開心健康最重要。

回覆:mckm2007 的帖子

我係wo,排3間幼兒園,加協康早期訓練。

引用:我地就快2歲,行路仲好似醉酒。而家私人1對

原帖由 DollyCC 於 14-02-22 發表
我地就快2歲,行路仲好似醉酒。而家私人1對2, 一星期上3堂,不停燒錢。係有進步,但唔係好明顯,聽明我地 ...
今天家長日,啱啱見完老師,建議佢重讀n1, 即係留班,因为佢各方面包括語言,小肌肉,理解都有一段距離,其實已經排緊i位,但老師都怕佢跟唔上k1, 覺得好沮喪...好想喊出來

如果可以,排s 位可能好過i 位,s 位訓練多好多

回覆 DollyCC 的帖子

請問你是喺邊到上私人1對2㗎?我好想搵比我仔仔上?

回覆:Hopesforlife 的帖子

朗研社

回覆 DollyCC 的帖子

謝謝資料!check 過朗硏社的課程都是给一般小朋友,你仔仔上嘅係咪只得幼兒導師教,而沒有其他治療師教?

回覆:Hopesforlife 的帖子

不是治療師,是特殊教育導師,因為想小朋友玩住吸收,我見佢地都有處理特殊兒童,當然不是嚴重個仲

回覆:DollyCC 的帖子

問下專門做delay的機構,好似心橋等

引用:我地就快2歲,行路仲好似醉酒。而家私人1對

原帖由 DollyCC 於 14-02-22 發表
我地就快2歲,行路仲好似醉酒。而家私人1對2, 一星期上3堂,不停燒錢。係有進步,但唔係好明顯,聽明我地 ...
係,你講得啱。我只系想小朋友正正常常咁樣去成長,我唔望距系最叻最聰明果個,起碼各方便同同齡小朋友一樣已經可以心滿足了。