用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 堅持, 再堅持!-----一個Band 1 b 學生的升中心路歷程 ...
樓主: totheend
go

堅持, 再堅持!-----一個Band 1 b 學生的升中心路歷程

Anniemun 發表於 14-2-24 20:23
普通小學呈分考1x 同2x ,又冇特異功能,真係好難想像靠interview 的表現入2nd,令我想到是否給同學去上專業 ...

純以事論事.

現階段, 學校未收到教署呈分試排名, 學校收到的P5, P6成績表亦冇分數, 只有等級, 學校根本唔知樓主仔仔呈分的真正排名, 好多時成績表排第一同排第十平均分都係A, 而樓主仔仔P4成績係名列前芧, 相信對是否取錄作用很大, 再加上面試有充份準備, 我諗成功不是偶然.

反而我較好奇, 因咩原因樓主仔仔呈分可以跌咁多, 通常P4前3名的去到呈分好少會跌出10名外的. 不過無論如何, 已被心儀學校收了, 係咩原因對樓主已不重要.

totheend  謝謝你的分析. 我們也仔細看過阿仔的呈分成績, 主要是中文失手, 第一次呈分是不供詞填空失分(扣左12分),第二次呈分重組句子失分, 作文離題.  發表於 14-2-26 10:19

回覆:堅持, 再堅持!-----一個Band 1 b 學生的升中心路歷程

楼主阿仔好好,願意配合父母的训練装備自己,这份耐力勤奮的表現比一張優異的成绩表更令人欣賞!無論是哪一间学校,赏識你孩子的校長真有眼光!

簽名被屏蔽

goodboy1 發表於 14-2-25 15:35
考生若能夠獲得主考官歡心, 更勝其他考全級第一的對手, 跟現實社會很相符的啊 !  ...

認同面試表現十分重要, 小朋友要在十幾二十分鐘內突出自己的優點又同時取得考官的歡心, 絕對不容易.

引用:+本帖最後由+goodboy1+於+14-2-21+16:32+編

原帖由 goodboy1 於 14-02-21 發表
Agreed! 呢個升中歷程,由小五開始,兩年的抗戰,很難忘!

引用:Quote:annie40+發表於+14-2-22+21:22+其實

原帖由 ANChan59 於 14-02-23 發表
今日飯焦又講風涼話 ..... 甚麼「求學不是求分數」,「樂善勇敢 」......
應該是求學不「只」是求分數

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927