用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小朋友如果唔原校升k1,會唔會好難適應
go

小朋友如果唔原校升k1,會唔會好難適應 [複製鏈接]

同埋到時要坐校車返學放學(而家返學係我同佢一齊坐車,放學就坐校巴)

會唔會又喊過?
點同小朋友講,k1時唔再係而家間學校讀呀?

有冇媽媽可以分享下?

3    0    0    0

回覆:小朋友如果唔原校升k1,會唔會好難適應

我上年話比佢聽,你3歲喇,要升K1,所以唔再讀BB學校,要轉去新姐姐哥哥學校。完全無適應上既問題。

小朋友適應能力很強,但轉校要和他們溝通,講原因,因爲升班籬等...必要時帶他多去新校探路(入不到去也可在附近讓他認識新環境),平時多提新校校名或取新校服給他試,讃他靚和醒目!
舊年我小朋友轉K1,大力推介新校,又試校服又揹新書包,她好期待發夢都想去讀新校....就黎開學7月中時有另一間waiting,要將“新“校當粉筆字抹走,又“推介“另一新校。推介期間係會遇到很多詢問,例如:乜唔係去xx咩?點解而家又去yy?“於是又費一番唇舌美言一番,到開校一去到新校零適應問題...

我都擔心,其實連我自己都不捨得讀緊的學校......

引用:小朋友適應能力很強,但轉校要和他們溝通,

原帖由 siufung 於 14-02-21 發表
小朋友適應能力很強,但轉校要和他們溝通,講原因,因爲升班籬等...必要時帶他多去新校探路(入不到去也可在 ...

回覆:yubaba 的帖子

我都係呀

引用:我上年話比佢聽,你3歲喇,要升K1,所以唔

原帖由 kbi 於 14-02-21 發表
我上年話比佢聽,你3歲喇,要升K1,所以唔再讀BB學校,要轉去新姐姐哥哥學校。完全無適應上既問題。

...
我都係咁講 但我個仔問返我點解果d哥哥咁大個仲返xx幼稚園!哈哈 笑死我 我話可能佢地驚自己一個搭校車 我話搭校車好好玩 可以去好多地方 媽咪就係知你鍾意嘛 大個仔夠勇敢先可以轉去遠d返學

引用:+本帖最後由+yubaba+於+14-2-21+15:31+編輯

原帖由 yubaba 於 14-02-21 發表

我都擔心,其實連我自己都不捨得讀緊的學校......  ...
Me 2

就算你原校直升k1,都可能人面全非,同學仔唔同晒。

5會5適應
‹ 上一主題|下一主題