用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一生社交欠佳
樓主: bee918
go

小一生社交欠佳 [複製鏈接]

回覆:happy_lavender 的帖子

你屬於那一團,我有興趣給小朋友入組嗎?

回覆:huba 的帖子

想問如何參加童軍??

happy_lavender 發表於 14-2-24 15:50
回覆 little_yolky 的帖子

我沒有服務過童軍,只能就我所知的輕輕說一下,這只能作參考,因我實在沒有資格 ...

我看很多制服團體裡, 步操非常重要. 請問步操目的是加強什麼方面的訓練呢?

happy_lavender 發表於 14-2-24 13:42
點評little_yolky  點解 "聰明" 都係有問題?   發表於 半小時前

以我個人經驗,有D聰明仔女好寸咀,善意 ...

吓, 原來係咁!

我細囡(K2)話响學校見到小朋友唔啱, 會同小朋友講人哋有乜唔啱, 同班小朋友都唔太鐘意佢, 係咪即係你講0既寸咀? 咁應該點教吓佢好啲?

回覆:bee918 的帖子

服從、紀律、集中及團隊合作,溝通及提升個人形象和自信心等。因為步操並非個人,要全隊操得好,必須有良好溝通及合作,亦要互相幫助,提升大家的步操技巧。若然有參加比賽或花式步操表演,更可團結隊員及提升隊員的積極性。

萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回覆:little_yolky 的帖子

呢D不是寸咀,只是扮老師維持秩序,我個仔都係咁,都係不太受同學歡迎。但我覺得如果佢有主見,堅持做正確的事,也不須受所有人歡迎。

萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

little_yolky 發表於 14-2-25 13:22
吓, 原來係咁!

我細囡(K2)話响學校見到小朋友唔啱, 會同小朋友講人哋有乜唔啱, 同班小朋友都唔太鐘意 ...
我覺得發表意見係啱,但要改善表達技巧!難聽d小朋友變咗"管家婆"又都未必係好!
我仔有時都會出聲(K3),但我會成日同佢講,小朋友唔好去教小朋友,你自己都仲要人教,對小朋友只可作提醒,我同個仔講,你可以提佢要留心聽老師,要坐底,要將垃圾放垃圾桶之類!就唔好話小朋友,"你邊樣邊樣唔啱!你做錯咗啦!"

好似我哋大人教小朋友一樣,話比小朋友知要點樣做,而唔係只係批評個小朋友,你咁唔啱,點唔啱!成日比人話,無人鍾意!

同埋有邊個小朋友真係一D曳都無!唔可以太過覺得自己啱晒!咁小朋友會好難鍾意身邊嘅人,會覺得別人比佢唔上!
所以我都會同我仔講,你有時都會做錯!最緊要聽老師,父母教導!個個小朋友都要去學!

回覆:happy_lavender 的帖子

我有興趣給小朋友入組,幾時有招生新會員?

回覆 mosquito_chu 的帖子

理論上我們分隊(九中分區)在六七月招新隊員(每個分隊的招募時間略有不同),但實際上隨時歡迎。我已回了你的PM,請查看,希望對你有幫助。

至於導師有否愛心、會否接納隊員,這個很難答得上,因每個分隊的情況皆不同,導師的質數也難以推斷。建議你與分隊負責人先詳細了解情況,如你想了解我服務的分隊,你可PM我,我當然樂於解答。

我發覺好多有SEN (包括ADHD如我個仔的小朋友)真係好喜歡指責人的不是, 睇不到自己的問題, 最大的原因是他們對社交的慣例不能理解, 平時俾人話得多, 形成分分秒都睇有冇人比自己差, 自我形象較低, 所以有社交的訓練, 或是團隊的機會相信會是好事.

引用:回覆+mosquito_chu+的帖子 理論上我們分隊

原帖由 happy_lavender 於 14-02-27 發表
回覆 mosquito_chu 的帖子

理論上我們分隊(九中分區)在六七月招新隊員(每個分隊的招募時間略有不同),但實 ...
請問唔喺基督徒可參加嗎?

回覆:baubaulee 的帖子

當然可以。

回覆 Charlotte_mom 的帖子

請問: 聖基道既「解難小先鋒」冇位, 佢地叫我上「4Q小博士」, 但「4Q小博士」是針對社交技巧嗎? 另依個班貴100蚊, 有乜唔同?

引用:也不是要改變小朋友的性格,+只想他的社交技

原帖由 bee918 於 14-02-21 發表
也不是要改變小朋友的性格, 只想他的社交技巧可以改善, 能與別人好好合作.

因為小一生功課開始忙了, 時間 ...
我豬囡都係今年小一,啱參加小童軍。

係K2個時已經覺佢慢熱,比較難同D同學玩埋一堆。周圍搵團體活動參加,個時最讚安徒生會,有D講故事堂 小劇場個D,地方大人唔太多,慢慢令到豬囡對團體生活信心大咗,人都無咁拘謹。如果唔係 小一都唔知點過渡

引用:我有興趣給小朋友入組,幾時有招生新會員?

原帖由 mosquito_chu 於 14-02-27 發表
我有興趣給小朋友入組,幾時有招生新會員?
我東九龍 啱招緊生。秀茂坪你啱唔啱

bee918  Thanks! 可惜九龍東吾太近  發表於 14-3-10 13:11

引用:我有興趣給小朋友入組,幾時有招生新會員?

del重復

‹ 上一主題|下一主題