用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母小學 不能發聲的家長: 一人一樂器……簡直是惡夢 ...
樓主: MoubarakF
go

不能發聲的家長: 一人一樂器……簡直是惡夢   [複製鏈接]

喺要唔要入讀的選擇壓力大,因為阿女之前都收咗入學通知,猶豫ING

Fyi, 14/15, 一人一乐器is optional.

感覺好像有人惡意中傷學校咁

jumbojet 發表於 14-10-18 03:29
Fyi, 14/15, 一人一乐器is optional.
optional = 可以唔揀樂器去練?

Yes, you don't hv to enrol for music lesson if you don't want to.

回覆 nokia7585A 的帖子

很久沒有再上嚟一看,因為自從轉校後,小女已經開心很不得了😄! 所以没有必要再此留言。但作為樓主,我又覺得自己有責任為大家解答問題。

首先,我在這裡開一個題目,目的是想有别的家長如果想了解多一點這校情況,免得好像我以前一樣,有自責嘅心,因為選了一間不合適自己小孩的學校給她,原來傷害可以很嚴重而且後果更是難以估計😞! 幸好最後也可以去到另一所較有hard和開心的學校,証明當日決定離開也是正確的選擇。

此外,我事必要清晰告訴大家知,我當時的一人一樂的確是必修科,並不是有人所説的optional, 不過自從我出了這個post以後,學校真的改變了,變成可以自行選擇了,原因為何,本人也不得而知。

另外,本人無必要刻意傷這校,因為單靠我一人力量,其實又能夠做到什麼呢?我只一心將自己的經歷寫出來,當中是真是假,我也不想作解釋,自己知道也便足夠!相不相信也得由你們自己去分析吧!我只願大家的小孩也夠得公平、正確思維而且愉快的小學生活吧!祝福各位努力、加油!

感謝樓主寫出對學校的個人感受,同時亦欣賞學校對一人一樂器計劃作出適當的改變,而增聘外籍老師。小女現讀小一,十分喜歡小學新生活,作為家長的亦非常滿意。

回覆 xxyyxx 的帖子

Good to hear that.  Keep it on.......

我囡都是今年小一生,開學時,有家長日,校長主動提出這件事,只講左一句:就是傳煤既力量很大,所以今年改左,不是必修科,又要自己付$$學的。

所以我有為阿囡選一樣樂器,試下囉,又唔計分既。

回覆:leopak 的帖子

咁請問揀左樣樂器後,最少要學幾耐?除左改左做optional之外,有沒有什麼唔同?例如學習時間,老師,人數。。等等

leopak 發表於 14-10-31 14:02

我囡都是今年小一生,開學時,有家長日,校長主動提出這件事,只講左一句:就是傳煤既力量很大,所以今年改 ...

唔知方唔方便貼今年的書單出黎,好讓各位准家長了解一下小一的進度呢?謝謝!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

linorman 發表於 14-10-31 15:09
咁請問揀左樣樂器後,最少要學幾耐?除左改左做optional之外,有沒有什麼唔同?例如學習時間,老師,人數。 ...
佢有得選小組4-5人一組/1對2.  價錢不同。
俾1年$,一星期一堂,放學後,1粒鐘。

引用:Quote:leopak+發表於+14-10-31+14:02+我囡

原帖由 奥脫福 於 14-10-31 發表
唔知方唔方便貼今年的書單出黎,好讓各位准家長了解一下小一的進度呢?謝謝!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

請問一年大約要幾多錢?

hx9227 發表於 14-10-31 22:58
請問一年大約要幾多錢?
我囡小組長笛班,分4次俾,要寫定支票一次過交學校,首期$640,第二,三,四期,每期各$1000。全年28堂。

thanks leopak , 請 問多唔多功課,啲課請深唔深,一年有幾多測幾多考幾耐默一次書,仲有學校多唔多雜費?真係唔好意思有咁多問題問

hx9227 發表於 14-11-1 00:41
thanks leopak , 請 問多唔多功課,啲課請深唔深,一年有幾多測幾多考幾耐默一次書,仲有學校多唔多雜費? ...
數學會用深半年書,所以初初阿囡好多都不明白,慢慢就識應到。其他就同級書,無咩特別。

一年4測2考。每星期(英文和中文)一定有默書。普通話就3星期默書一次。

星期五下午是課外活動一定要參加一樣,俾一次$,大概一個上學期幾百蚊。
學校有好多課外活動俾小朋友參加,如果夾到時間,可以學下,因要付$的,所以學校不會強迫。

希望幫到你。

引用:Quote:hx9227+發表於+14-11-1+00:41+thanks

原帖由 leopak 於 14-11-01 發表
數學會用深半年書,所以初初阿囡好多都不明白,慢慢就識應到。其他就同級書,無咩特別。

一年4測2考。每星 ...
咁星期五上完課外活動,放學時間是否即係跟平日時間一樣?

其他自由參加既活動係星期六?

引用:Quote:hx9227+發表於+14-11-1+00:41+thanks

原帖由 leopak 於 14-11-01 發表

一年4測2考。每星 ...
最近想買件羽絨比囡囡,聖母有冇指引幾多度可以著,什麼顏色?

linorman 發表於 14-11-1 12:45
咁星期五上完課外活動,放學時間是否即係跟平日時間一樣?

其他自由參加既活動係星期六?
星期五課外活動係上堂時間上,唔影響放學時間. 即準時12:40pm 放學。因為我囡的樂器班是星期五放學後2:00pm,所以我照俾飯$, 係學校食,之後,班主任會教佢地做下功課,直至2:00pm上樂器1小時,3:00pm放學無校車,我要自己湊。

其實,所以自由參加活動(星期一至六)都有,自己編下時間夾到咪學囉。
因為我住得遠,所以我只安排阿囡星期五/六,番去學,因為(正常上下課時間)先有校車坐。
如果,日日放學都有野學,我搭的士來來回回都好金。
同埋,(星期一至四)有2日要默書,所以,我自己安排,(每星期一至四)都唔學野囉。當然平日,我有安排係屋企樓下學d野例外啦,近d麻。

時間最緊要夾到自己先安排
‹ 上一主題|下一主題