用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 More on Potter's Law
樓主: PotterLai
go

More on Potter's Law

引用:我好中父母那三點…咁其實係咪應該我去面試

原帖由 edpo 於 14-02-20 發表
我好中父母那三點…咁其實係咪應該我去面試
Yes! Yes! Yes! Haha

回覆 藍藍媽 的帖子

好幾所學額競爭較大的學校,第三輪面試都是校長邀請家長面談(有的要帶孩子,有的單獨);這些學校包括陳守仁、蔡繼有、英華等,(當然,前提是你女前兩輪順利過關 :) 其中英華與她無關。
至於重要性嘛,肯定不是官樣文章,希望到時你們重視

回覆 PotterLai 的帖子

是主日學。 無兄弟姊妹,不過爺嫲公婆輪流呢陪佢玩。

小提琴四歲開始學,一對一,好有心的年輕老師,留學生主修音樂,強調technique and musician manner, very  
good teaching method. 我自己愛古典音樂,亦懂鋼琴,明白手型同基本功的重要,學小提琴握弓同握琴手勢非常重要,
對將來能否處理較深樂章有重要影響,不可較率處理。要有心理準備,頭半年每次練琴都似六國封相,要有耐心,不要輕易放
棄。

回覆:More on Potter's Law

中哂1-5點! 至於第6點逛商場,佢一聽到話行商場,就會話好呀,可以去大眾、page one 了!  不知算喜歡逛還是不喜歡

回覆 hadwinboy 的帖子

看來我可以扮教育專家了!

回覆 a69mama 的帖子

請問專家,小孩聽莫扎特的音樂有何好處?

haha..., my boy fits all the points!  he got in final round of few schools..., but we choice a Gov subsidize school so didn't let him attend the final round interviews.  

回覆 rai_fc 的帖子

So Potter's Law I is true......

(There are Potter's Law II, Potter's Law III, etc.)

回覆 hobby 的帖子

愛吃零食是天生性格,但據我觀察:

不愛吃零食者的成就 〉愛吃零食者的成就

不妨看看自己周圍的人。

當然,不愛吃零食,不代表你有成就,愛吃零食,不代表你無成就。

愛吃的,比不愛吃的,個人開心d,容易覺得快樂。
小朋友貪吃(不盡是垃圾食物),是福氣!

引用:回覆+hobby+的帖子 愛吃零食是天生性格,

原帖由 PotterLai 於 14-02-21 發表
回覆 hobby 的帖子

愛吃零食是天生性格,但據我觀察:
零食是吸引。不愛零食代表自律能力高,不容易受引誘。

回覆 sugarnana 的帖子

hmmm ...愛吃零...我又唔覺得=自我控制能力低, 不過我個女就一定係自制能力不足, 所以一定要講清楚一次食幾多, 如一包餅仔, 一粒糖, 一次最多5粒提子等, 她大部分時間都會聽話

其他好似要做好功課先玩, 完全守遊戲規則, 見到別人犯規會指正, 如亂過馬路, 公共地方食煙等她都做到 ... 我想, 如果有rule 話唔可以食零食佢又一定跟嘅

引用:回覆+sugarnana+的帖子 hmmm+...愛吃零...

原帖由 hobby 於 14-02-21 發表
回覆 sugarnana 的帖子

hmmm ...愛吃零...我又唔覺得=自我控制能力低, 不過我個女就一定係自制能力不足,  ...
我意思係成年人,係回覆之前帖子。。。小孩子當然不會理會營養,所以才要有家長指引。

這樣大家無需拗,the stanford marshmallow experiment 已證實 有self control 的人成就會高些。
Ps, 不過不能代表有很多offers.

self control 同follow rules 係兩回事。
不過,相信肯follow rules的小朋友或者大個後self control的能力會高啲卦。

我個仔都中晒喎,不過得一個後備

樓主,你的theory還要多些研究喎

專家實在不敢當!都係略懂皮毛,聊以自娛。我認同古典音樂(其他音樂所知不詳),因為非常注重harmony and proportion, 因此可以穩定情緒,帶來喜悅感覺。
莫扎特樂章多數playful and sweet, 因而較適合小朋友。 其實蕭邦的夜曲都 kid friendly. 推薦舒伯特的鱒魚五重奏,Trout Quintet, 頭六個movements 充滿嘉年華的氣氛,balloon, pop corn, merry go around, parade, acrobat, cotton candy, bubbles, 我囡囡非常鍾意的音樂。

音樂和運動,只要認真pursue, 都帶來無窮樂趣及滿足感。非為考學校,乃為小朋友的生命帶來質素。

回覆 LeeCC 的帖子

我在一樓寫道:

……
其父母的特點:
一、愛與人交流如何培養小孩
二、願意告訴別人自己的經驗
三、人際關係良好

免責聲明:
1. 凡事都有例外
……

你也具備以上特點,是嗎?

回覆 a69mama 的帖子

拋磚,就是爲了引玉;謝謝你的美玉。

我雖一介俗人,但非常認同你的說話:

「音樂和運動,只要認真 pursue, 都帶來無窮樂趣及滿足感。非為考學校,乃為小朋友的生命帶來質素。」

回覆:PotterLai 的帖子

我識一位小朋友,除了ST PAUL COED之外,所有公認的神校全部都收這位小男孩。而佢真係好鐘意睇書,一有書係手就睇到入曬神,又鐘意玩LEGO,但係比大人玩果D LEGO喎