用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 More on Potter's Law
go

More on Potter's Law

面試小學成績優異的小孩,很多擁有以下特點:

一、愛上學!
二、愛看書!
三、不愛吃飯!!
四、不愛睡覺!!

關鍵是個「最」字!!!

一般來說,他們還會:

1. 身材瘦削,最多中等 (想想愛恩斯坦人到中年的身材)
2. 少吃甚至不吃垃圾食物
3. 運動平平
4. 愛玩用腦的玩具、遊戲(例如 Candy Crush、Word Search、Unblock Me 等)
5. 不愛玩只有官能刺激的玩具、遊戲
6. 不愛逛商場

其父母的特點:
一、愛與人交流如何培養小孩
二、願意告訴別人自己的經驗
三、人際關係良好

免責聲明:
1. 凡事都有例外
2. 面試成績優異的,又再分聰明人和資優人
3. 資優人由於性格問題,不一定面試成績優異
4. (待續)

回覆:PotterLai 的帖子

我好中父母那三點…咁其實係咪應該我去面試

引用:+本帖最後由+PotterLai+於+14-2-20+00:36+

原帖由 PotterLai 於 14-02-20 發表

有時覺得小孩子有點童真及儍氣較可愛呢!

醒目開學勳章 貢獻勳章

PotterLai 發表於 14-2-20 00:28
一般來說,他們還會:

1. 身材瘦削,最多中等 (想想愛恩斯坦人到中年的身材)
2. 少吃甚至不吃垃圾食物
3. 運動平平
4. 愛玩用腦的玩具、遊戲(例如 Candy Crush、Word Search、Unblock Me 等)
5. 不愛玩只有官能刺激的玩具、遊戲
6. 不愛逛商場

其實,你係咪識我個仔架?!

好奇問:其實如果唔係資優,會唔會一樣有呢d特點?

我細嗰個就已經唔係呢類人,係好鍾意笑好有禮貌,會俾反應,好討人歡喜嗰類,我仲以為應該呢類人先會多學校鍾意!
恐龍家

回覆 edpo 的帖子

Winnie:應該這麼說,有些在第三輪面試,需要見家長的小學,你會具備優勢。

這些小學,包括
陳守仁、蔡繼有、英華等。

回覆 柔情爸爸 的帖子

那三個尖子中,除了女孩,都有童真。

以我觀察,面試成績好壞,與有無童真無關。

回覆 PotterLai 的帖子

wahaha, 我囡就愛吃零食 ... 但超級愛玩動腦遊戲, Blockus 未夠3歲都明白點玩, 但唔識點嬴最近愛上玩撲克牌; 一俾佢玩珠心算, 尤其心算就坐定定

回覆:More on Potter's Law

很有趣!不愛吃飯不愛睡覺,這兩點從來沒有想過,愛吃愛睡的通常都會肥嘟嘟,學校真的不喜歡肥嘟嘟??

PotterLai 發表於 14-2-20 09:40
回覆 柔情爸爸 的帖子

那三個尖子中,除了女孩,都有童真。

More adorable = Better impression at the interview = Higher chance of getting an offer (but only applies to primary schools which do not focus too much on academics and "IQ")

回覆 小曳人 的帖子

唔,可能喺石夾尾見過

——我連智慧媽都不認識(除了知道你屬兔之外),又點會識聰明仔呢?(抑或資優仔?)

「好奇問:其實如果唔係資優,會唔會一樣有呢d特點?」原來你無留心聽書,Potter's Law 已經明言:面試成績優異的,可以是聰明人或資優人

我囝唔係資優又唔係聰明;唔太愛吃、拉、洗,因佢視為浪費玩樂時間;喜歡睡覺但不願睡覺,因睡前太愛想東想西諗無謂野兼要碌來碌去;唔算十分喜歡返學,但覺得返學好玩;書不離手但更加愛玩,左手玩具右手書;多手多腳皆因好奇心重,不到黃河心不死;鍾意玩lego但冇耐性砌;留心上堂但椅子只坐一半,皆因想隨時彈起(想,但冇彈);放學唔想返歸但在家不願外出。。。爸媽冇刻意栽培,只著重陪玩陪讀。

係呢,講左咁耐其實我算唔算離題? 考心儀學校s有心儀學校s收囉。

你依個題目相信會氹得大部份家長都好開心...

我囡囡考九間有四個一線offers. 一線指宣小呢類。 神校止步。佢最喜歡上學,好勝心強,好睇書,做e.nopi 既critical. 鍾意大聲讀書俾自己聽,英文拼音自己作都要讀完本書,
喜歡lego唔睇說明書自己亂砌, 鍾意畫畫,一面畫一面講古仔,畫中人物全部笑面迎人。鍾意大班人面前表演唱
歌,唔太早訓但一覺天光旭都無旭。自動自覺食飯,唔偏食,但飯無要有甜品。

佢無參加任何比賽,無特異功能,只習游水,小提琴一體一藝。因家裏週末常有不同人來飯局,自小都非常social. 唔
怕生保,也愛跟小朋友分享自己玩具。有一齊做義工接觸單親家庭,智障人事,算明白世界艱難。有返主人學。

引用:我好中父母那三點…咁其實係咪應該我去面試

原帖由 edpo 於 14-02-20 發表
我好中父母那三點…咁其實係咪應該我去面試
哈哈!我覺得自己都中父母果三點 我個女係10月細B,今年考k1 的幾個offer 都是 in 父母多…… 其實有無小學都注重in 父母呢? (雖然我知應該無

回覆 a69mama 的帖子

請問你個囡囡幾歲學小提琴?學group or 單對單?

引用:+本帖最後由+PotterLai+於+14-2-20+00:36+

原帖由 PotterLai 於 14-02-20 發表

瘦削,係因為啲營養上晒個腦?

PotterLai  有道理  發表於 14-2-20 15:04
PotterLai  有道理  發表於 14-2-20 15:04

回覆 sugarnana 的帖子

非也,只因大部份學校都重視學術能力,而喜歡看書的人,除非他天生懂事∕自我剋制∕聽大人話,否則容易遲吃遲睡、或少吃少睡,達到廢寢忘餐的地步,這樣的話,他們的身材會肥胖嗎?

回覆 魚兒小寶貝 的帖子

心儀學校s,SFA?
你子性格可內可外、可文可武、可中可西(下刪300字),可塑性甚大,人才也。

魚兒小寶貝  你太過獎喇!  發表於 14-2-20 18:20

回覆 a69mama 的帖子

主人學?
她有兄弟姊妹嗎?

回覆 loveDD 的帖子

遊戲文章而已