用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 係70,71 校網, 有邊間學校好呀, (唔想要咁谷) ...
go

係70,71 校網, 有邊間學校好呀, (唔想要咁谷) [複製鏈接]

係70,71 校網, 有邊間學校好呀, (唔想要咁谷)
   1    0    0    0
新人進場

有無人知呀, thx
新人進場

PUSH
新人進場

回覆:係70,71 校網, 有邊間學校好呀, (唔想要咁谷)

增城兆霖,鄭任安千禧無咁谷,千禧少功課同課程較淺。

回覆 joantsang 的帖子

thx, 謝謝意見

不過鄭任安千禧 聽講幾難入
新人進場

引用:回覆+joantsang+的帖子 thx,+謝謝意見不過

原帖由 kennyrita 於 14-02-25 發表
回覆 joantsang 的帖子

thx, 謝謝意見
通常屯门唔想選保良和順德聯會咁谷,都會揀鄭任安千禧。

黎緊幾年屯门應該很多學校都難入,因有大量雙非,第一階段如得15分,又怕大抽獎抽唔到,就要早些好好裝備小朋友叩門。

回覆 gigayan 的帖子

所以我都擔心緊, 所以想睇下仲有無其他後備
新人進場

有冇經驗可以分享?
- 讀緊保良局幼稚園,得15分,面試揀保良局小學會唔會有少少優勢?
-另一方面,大抽獎放保良局第一有冇希望?

多謝指教。

引用:有冇經驗可以分享?-+讀緊保良局幼稚園,得

原帖由 sammibaby 於 14-02-26 發表
有冇經驗可以分享?
- 讀緊保良局幼稚園,得15分,面試揀保良局小學會唔會有少少優勢?
-另一方面,大抽獎放 ...
叩門面試優勢可能會有,但努力裝備自己先係關鍵。眼見好多成功叩門係好標清!好小學得幾個叩門位,校長一定揀個醒醒目目幫到學校的。

引用:有冇經驗可以分享?-+讀緊保良局幼稚園,得

原帖由 sammibaby 於 14-02-26 發表
有冇經驗可以分享?
-另一方面,大抽獎放 ...
大抽獎係全香港一齊鬥運,完全唔關咩幼稚園事,快快睇清遊戲玩法裝備小朋友。

引用:回覆+gigayan+的帖子 所以我都擔心緊,+所

原帖由 kennyrita 於 14-02-26 發表
回覆 gigayan 的帖子

所以我都擔心緊, 所以想睇下仲有無其他後備
我覺得宜家二線學校仲push, 個個想做一線,我見人話羅陳楚思, 劉皇發個d都超多功課。

引用:Quote:原帖由+kennyrita+於+14-02-26+發表

原帖由 gigayan 於 14-02-27 發表
我覺得宜家二線學校仲push, 個個想做一線,我見人話羅陳楚思, 劉皇發個d都超多功課。

...
最慘只有一線學校,才收少量雙非二,三線個D學校收大量雙非學生

引用:Quote:原帖由+gigayan+於+14-02-27+發表我

原帖由 Popo01 於 14-02-28 發表
最慘只有一線學校,才收少量雙非二,三線個D學校收大量雙非學生

...
所以屯门學校真係唔知點揀好!

引用:Quote:原帖由+Popo01+於+14-02-28+發表最慘

原帖由 gigayan 於 14-02-28 發表
所以屯门學校真係唔知點揀好!
如果比著我,因為雙非關係,依家形勢一定是選擇一線,但一定要作好叩門準備。個人認為雙非問題大過學校谷唔谷,因為亦好直接影響校風。

回覆 Popo01 的帖子

但一線, 驚呀囡追唔上, 極矛盾
新人進場

引用:Quote:原帖由+gigayan+於+14-02-28+發表所

原帖由 Popo01 於 14-02-28 發表
如果比著我,因為雙非關係,依家形勢一定是選擇一線,但一定要作好叩門準備。個人認為雙非問題大過學校谷唔 ...
我又唔係咁睇,如果小朋友跟唔上,你夾硬推佢去何日東李金保良,盞呢六年日子唔知點過!

雙非處處有,除非讀私校直資就真你少。

引用:Quote:原帖由+Popo01+於+14-02-28+發表如果

原帖由 gigayan 於 14-02-28 發表
我又唔係咁睇,如果小朋友跟唔上,你夾硬推佢去何日東李金保良,盞呢六年日子唔知點過!

雙非處處有,除非 ...
一線亦有些不太谷,以人為本的好學校,像千禧算是數一數二了。而蒙茵雖然算催谷,但也是愛心學校,慢慢的谷。

引用:回覆+Popo01+的帖子 但一線,+驚呀囡追唔上

原帖由 kennyrita 於 14-02-28 發表
回覆 Popo01 的帖子

但一線, 驚呀囡追唔上, 極矛盾
咁要看你將成績,雙非,校風,催谷,升中派位等等所有考慮因素的比重了。早點打聽用家意見,聽聽學校講座,open day,去學校附近觀看學生,絕對能清晰自己方向。

‹ 上一主題|下一主題