用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 英粵與英普的優劣?
go

英粵與英普的優劣? [複製鏈接]

請問大家可唔可以分享下英粵及英普班的優劣?
   3    0    0    0

回覆:英粵與英普的優劣?

從考小一角度,無分別。

引用:請問大家可唔可以分享下英粵及英普班的優劣

原帖由 怪獸父母 於 14-02-18 發表
英普好好,我女this year enrolled K1英普class, she can understand Mandarin now. Of course we speak Cantonese at home, she can understand Cantonese.

怪獸父母 發表於 14-2-18 09:56
如果計考小一, 粵語緊要過國語, 因為9成以上直資私小都係用粵語面試為主

heidya    發表於 14-2-26 21:22
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我中意英粵

heidya    發表於 14-2-26 21:22

我見好多人都鍾意英普班, 想知道點解?  如果上小學用翻英粵, 會不會唔適應?

回覆 hkpapa852 的帖子

好彩有人提醒

回覆 beyondcontrol 的帖子

我阿女宜家n班係英-cantonese, 在家cantonese, 英文暫時好差, 問咩都答yes..haha
佢k1會讀英普, 會唔會有挫折感??

之前我個仔N讀英普班,良好的語境學習,後來K1轉校,去了一間歷史悠久的幼稚園,講廣州話(粵語),現在講粵語比前有好大進步,駁嘴仲好叻𠻹!(這個唔知喺咪好,見仁見智), 不過真係比前少講英語,就此都有在外報英語班。

引用:我見好多人都鍾意英普班,+想知道點解?++如

原帖由 怪獸父母 於 14-02-19 發表
我見好多人都鍾意英普班, 想知道點解?  如果上小學用翻英粵, 會不會唔適應?
...
因為好多小學都用普通話教中文科的even官小都係,同埋你喺屋企講廣東話的,佢唔會唔識講廣東話的。而且我自己而家做嘢經常要講普通話,但以前我地学校冇教,而家pick up困難,而用普通話都係大勢所趨

beyondcontrol 發表於 14-2-19 15:18
因為好多小學都用普通話教中文科的even官小都係,同埋你喺屋企講廣東話的,佢唔會唔識講廣東話的。而且我自 ...
好多學校有普教中, 但未必係全面, 只係一級一班. 而且普教中"並非教育局指引", 只係"語常會"由2008年開始推行「以普通話教授中國語文科」計劃而出嚟, 只有幾年資助; 部份小學係資助完咗之後就停了或只剩下一級一班.

考小一, 有部份學校要考認讀中文
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

英普班之前有一間國際幼稚園搞得非常成功(美式學校)。

引用:Quote:beyondcontrol+發表於+14-2-19+15:18

原帖由 hkpapa852 於 14-02-19 發表
好多學校有普教中, 但未必係全面, 只係一級一班. 而且普教中"並非教育局指引", 只係"語常會"由2008年開始推 ...
各有所好,最緊要自己鐘意啫,我自己較着重語言訓練。反之,如全英文訓練小朋友,我朋友的經驗是之後學中文就很難。我很多朋友就算讀名幼,之後都出去補普通話,去函接小學要求。

引用:回覆+beyondcontrol+的帖子 我阿女宜家n班

原帖由 secretrose 於 14-02-19 發表
回覆 beyondcontrol 的帖子

我阿女宜家n班係英-cantonese, 在家cantonese, 英文暫時好差, 問咩都答yes..ha ...
same case here in pn class, w just take 普通班,k1轉讀普英班,我都好驚佢唔適應,但佢而家好開心but of course Mandarin is better than English

引用:Quote:beyondcontrol+發表於+14-2-19+15:18

原帖由 hkpapa852 於 14-02-19 發表
好多學校有普教中, 但未必係全面, 只係一級一班. 而且普教中"並非教育局指引", 只係"語常會"由2008年開始推 ...
在部分學校尼講,普教中系優班,只有老師覺得有能力,成績又好先有機會讀。所以就算無資助,學校都會繼續推,只要有足夠普通話老師就可以。

回覆:怪獸父母 的帖子

引用:請問大家可唔可以分享下英粵及英普班的優劣

原帖由 怪獸父母 於 14-02-18 發表
粵語為母語,學習及吸收一定比非母語好。
當初為小兒選英普,k1時因為對普通話聽講能力不足,對中文興趣大減,慶幸老師經驗夠下學期已有明顯進步。k2已能流利聽講。
好處係選擇普教中小學無涵接問題。
但如果可以重頭選擇,會選英粤。始終容易吸收,增加學習興趣重要d.

Another discussion thread on an article on this topic:

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1
小小媽咪

回覆:英粵與英普的優劣

我擔心佢上英普,同時佢唔認中文詞語嘅廣東話發音。考小學可能會有問題。

回覆:英粵與英普的優劣?

我女K3英普班,考小學是沒有問題的,佢同佢啲同學都有 offers.

我有俾囡囡上廣東話認字班,平時在家廣東話溝通。

學普通話對作文有好大幫助,而且我女成班都可以用不錯的英 / 普溝通了!我覺得係佢呢幾年讀書的其中一個最大得著!

‹ 上一主題|下一主題