用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中5成績一落千丈,好困擾
樓主: antia
go

中5成績一落千丈,好困擾 [複製鏈接]

引用:你阿囡對自己成績大跌又有咩意見。佢都有中

原帖由 JWKun 於 14-02-24 發表
你阿囡對自己成績大跌又有咩意見。佢都有中五,自己多少會知問題出在那裡?佢自己又覺得補習是否無用?

中 ...
謝謝你,資料很寶貴

回覆:中5成績一落千丈,好困擾

我問過佢,佢話補習無咩用和本身佢分析和應對能力一般,有時說不知,我說你都大個女了,要自己識諗,所以我都好擔心佢!

回覆:中5成績一落千丈,好困擾

真的謝謝各位的意見,我叫佢上網看看post 便知現時的工是要什麼學歷,你自己咁大個女,都要清楚自己的去向,我feel 到她不是很知自己的需要,不是太著緊,唉…

樓主,最緊要妳女兒想點先?因中文和通識唔掂上唔到大學,不如實際d讀d ive等.去外國讀會否勉強d咗?問清女毛兒吧!!!!

antia  她說想到外國讀書, 不過我說成績都要好  發表於 14-3-18 13:25

antia 發表於 14-2-24 13:12
佢本身中文底子不好,是否yy lam 不可以幫她,中文科老師叫佢多看書,但時間不多了,真係呢個時候,唔知點 ...

Antia,

好耐無同妳CHAT...我囡今年F.3都要煩選科問題。

上星期六派了成績表,數理科唔係咁好拖低左成績。英文係佢強項,但因通識用中文答,佢都肥左爭幾分先合格mouth:" />

呀囡鍾意寫嘢,諗住會揀History。原本想揀Biology,但佢背書又一般....所以考慮緊Geog或者Econ。

你囡囡如果drop Bio,除CORE四科外,還有那一科?妳最好看一下各大學的FACULTY收生要求再作部署。

antia  如果唔鍾意背野就要先同佢講清楚, 如果英文好讀bio 我想會得心應手  發表於 14-3-18 13:26
愛裏沒有懼怕;愛既完全,就把懼怕都除去...

引用:+本帖最後由+sumheima+於+14-2-25+20:55+編

原帖由 sumheima 於 14-02-25 發表
同意所講 如果餘下選修科係術科就難搞  同埋 升大學真係全4以上先有價講 水平差得遠就要及早準備 因為有d 細路一心以為入大學 當距離大學愈來愈遠就更傍偟,學習動力會受影響

回覆 antia 的帖子

老師常說浪費時間,
这位老师说浪费时间, 想来他一定有更好, 更有效率的见解, 请与老师联络, 真诚请教如何帮助爸妈, 如何诱导孩子走合适的路, 孩子要跟着去听, 她明白才最重要, 时间上还赶得上. 有力人士的肯定就是苦海明灯了, 不要等, 快快找出高人.

回覆 smallfoothk 的帖子

有冇好提意呢 ???

行行出狀元,讀書不是唯一出路,另DSE還有一年多,可努力一試,簡單方法補習/請教學兄學姐,佢地己入U,針對弱點和答題技巧,咁較快一點成功,還有去英國留學,必須攞個學生VISA,新規例要照肺先....

回覆:luvyanma115 的帖子

如果係咁又唔錯喎,反正出去補都係睇帶多。我初初以為好似Enxxxxh Builder 果d 又增大workload 死操果d,

要基本著手,明白錯處,不要粗心大意,私補1:1最好,更好請師兄師姊補己入U,如朋友孩子是喇叭生可找畢業師兄入了科大生來補....

antia  唔知有無好介紹呢?  發表於 14-3-18 13:28

回覆 bb_2001 的帖子

請問有無文補習老師可以推薦一下。吾該!

回覆:sumheima 的帖子

是,我女衰左通識,中文,連bio 都失埋手,背書唔得,她自己知,未盡全力呀!她怕自己追唔上晒時間所以drops 科,其實我唔讚成的,她都已下決心,我都無佢辦法,她大個女了,已中5了,自己要知點樣選擇了!我幫佢唔到

回覆:ngwong2 的帖子

Ive...。。我都有諗過,但唔知DSE 要幾多分先入到,同埋升大學的機會有幾多成,真的無從入手

回覆:antia 的帖子

Anita, 首先,如果你用點評來回覆,手機版是看不到點評的,所以我現在才覆,見諒!

小囡對yy的評價是:“他是一位很努力的老師,有很多技巧教你。如:當你遇上A問法,你便可以用技巧B作答。而技巧B是否適合所有A問法?yy已經查閱過往10年公開試試題,是一定適用的。“

小囡中文主要是背這些技巧,及文言文的解釋。

因我最近跟很多位家長交換心得,及看小囡找補習老師的評語,我發覺其實每個補習老師都各有長處,只是每位學生要求不同,或buy唔buy那位老師而已。有些老師很多past paper,有些老師上堂講笑(希望氣氛好D),有些老師很多技巧…… 所以我覺得如果阿囡補yy,無乜進展,不防嘗試其他老師!

小囡找補習老師的方法是,一個月報2/3個,每次補完返來跟我分享上堂情況,然後大家傾下,她之後便只補一個她喜歡的老師!

(她說想到外國讀書, 不過我說成績都要好 ),一般英國中學要求不高,如ielts分ok多數入讀,真係想一想,香港填鴨式生活,最top果班至上到U, IVE都不易讀.現去agent問路,可9月留學....

引用:(她說想到外國讀書,+不過我說成績都要好+),

原帖由 smallfoothk 於 14-03-22 發表
(她說想到外國讀書, 不過我說成績都要好 ),一般英國中學要求不高,如ielts分ok多數入讀,真係想一想,香港填鴨 ...
一年學費加住宿費要幾錢? 是否有講座可以了解下?

agent有講座,1年3個term,學費加住宿費由不用5000鎊至超過1萬鎊錢都有,另機票費及學校放假外宿費要
‹ 上一主題|下一主題