用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小學面試成績優異的小孩有甚麼特點?
樓主: PotterLai
go

小學面試成績優異的小孩有甚麼特點? [複製鏈接]

中頭兩樣。小兒K1, 讀嘅幼稚園算係港島區人所共稱的好,很愛上學。最近發現佢好心散,舉例:問佢問題,好快答唔知,以前佢係思考過先答。讀N班時是英普班,閒時都聽到佢講英詩內容,現K1係中文幼稚園,雖然不太差但專注力好似愈來愈弱。所以我開始懷疑自己喺咪揀錯幼稚園給孩子,將來考小一條路又要怎樣培育呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

我都中哂,不過戰績係...報7間中1間!

好認同神校唔係揀叻人咁簡單!
恐龍家

唔怪得知我個只得一個半個offer ,haha

bobbob  yours is not alone haha  發表於 14-2-19 12:24

回覆:PotterLai 的帖子

potterlai:好衰的,攪到我為此而偷偷開心

回覆:PotterLai 的帖子

兩文三語環境…做緊啦,讀區內最好的英普國際班,普通話始終較弱,英文聽講已有普遍初小程度,能與外籍老師fluent speaking,學校讀深一年,中文自己教,主要做大量識字同學習句式,無特別日日逼,但要求習慣認真學習,會教common sense,講新聞,小朋友係乖乖型,成績係班內頭幾個,不過對考學校無咩信心,因為我地讀新界學校,大家都覺得我心頭高…

我又唔覺得面試出色有不吃,不睡的特點。頭二項就很應同。如果不吃,不睡是特點,人地咪全校都不吃,不睡。完全違反常理,甘Q比你遇到係甘姐!

引用:回覆+Jane1983+的帖子 同意,但我認為一個

原帖由 PotterLai 於 14-02-18 發表
回覆 Jane1983 的帖子

同意,但我認為一個小孩如果不喜上學,不喜看書,面試成績很難優異。
我個仔剛考完小一上學期試,向我說"我最喜歡考試". 這可納入Potter's Law 嗎

回覆 hobby 的帖子

小孩休息不好有多種原因,生理和心理的都有可能。不妨參考過來人的經驗:

1. 她有吃垃圾食物(junk food)嗎?她的情況,必須遠離垃圾,因為這些食物會引致過度活躍(hyper-active);

2. 戒掉奶粉,所有動物當中,只有人類長大了還喝飲奶,而且飲別的動物的奶;

3. 睡前千萬別做會興奮、刺激的活動;

4. 多聽動聽的音樂。她聽過莫扎特嗎?

希望這些意見對你有用,以後她可

回覆 EduKing 的帖子

你說的天資高的人,是指資優人嗎?如是,不妨參考以下——

曾看過某專家講資優教育的資料,覺得對資優兒童或疑似資優兒童的家長有參考作用,姑且做一次文抄公。

何謂資優?簡單的理解就是聰明過聰明人。那聰明兒童有甚麼特徵?專家如是說:

聰明的孩子很快會知道答案
聰明的對事情產生興趣
聰明的會提出好主意
聰明的勤奮學習而取得成功
聰明的喜歡同學
聰明的能正確地模仿事物
聰明的喜歡上學
聰明的留心聽講
聰明的滿意自已的功課
……

你的孩子是聰明人嗎?那資優兒童又有何特徵?

欲知詳情,請聽下回分解。

回覆 hoyau 的帖子

言之有理

回覆 bobbob 的帖子

一般幼稚園學生都喜歡上學,如果小孩不喜歡上學,必須查明原因,不一定出自小孩,可能出自學校(例功課太多)、老師(例語氣過重)、同學(例小霸王)或其他。

bobbob  你諗得太多啦,佢只不過係free慣唔喜歡受約束底下遊戲,無得選擇時有得玩都會玩得開心  發表於 14-2-19 12:22

回覆 小曳人 的帖子

你也知道,大曳人的問題其實出在面試技巧(說話時不望對方),不在學術能力。如果當時他學過面試技巧,起碼多三四個 offer,因為我覺得大曳人的學術能力與那三尖子差不多——就說一所阿大與三尖子都有報考的陳守仁吧,三人之中,兩個現已獲錄取,一個備取(waiting)。

你沒有讓大曳人讀面試班吧?

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 PotterLai 的帖子

我地無上面試班呀,無諗過上,一直考學校都隨緣,學校老師應該有慧眼,但當然~當有計分標準時,幾聰明都無用,人總唔會樣樣都掂
咁我都覺得現時呢間小學的確啱佢嘅!而且當初係考私小直資,但我始終都想轉返津校,或者嚟緊有運行呢?或者上天另有安排?唔想我多心?

其實選擇唔駛多,一個好嘅就夠!我係一個知足嘅人而且我家大曳人去到邊,都係要靠屋企幫佢,越係名校越唔會理佢 (認命!)
恐龍家

謝謝你, 我囡囡最主要原因應是想多點親子時間, 因工作關係, 我們返齊屋企, 最早9:30, 跟住同佢做功課, 梳洗完都唔會早了, 她又要求一起看看書, 玩少少 mini games ... 11:30 已是很理想的時間了; 無奈暫時未有能力改變現況

垃圾食物, 老人家日日都放學俾佢食, 佢哋話唔聽, 也不肯改
奶粉:阿囡一日飲2安, 這是她的早餐, 唔俾佢飲, 佢都唔會食嘢
睡前很少聽音樂呢, 但有時會一起唱歌仔, 至於她是否願意睡, 跟之前是否玩得很激也沒關係, 反而如果沒有互相分享時間, 她一定不睡

回覆 hobby 的帖子

請參考新貼文 More on Potter's Law。

你的意思是,女兒吃垃圾食物是老人家的問題?

也不能說是老人家的問題, 只是我們叫唔到佢哋唔俾糖果, 阿囡又貪吃, 叫佢唔好食都唔聽

回覆 kyleebc 的帖子

請問你子有無:

1. 吃垃圾食物?

2. 喝奶粉?

3. 濕疹?

如果最近才心散,那麼有甚麼改變?心散是果,必須找出成因,才能對症下藥,解決問題。

無論如何,如果他最愛上學,最愛看書,學業應該不用太操心。

我家小子中晒4項,不過現在還是K1, 就讀龍校,會觀察到K2睇下佢會適合咩學校。
我家小子都係從小到現在被評為聰明人、叻仔,不過做爸媽的我們又唔覺得佢係非常聰明果D。無論如何,在現在的環境,我們對考小一都亦唔敢抱大期望。

回覆 DCMaMe 的帖子

請參考 More on Potter's Law 一文,如果你們都具備成績優異生父母的特點的話,你子考取幾所小學難度不大,雖然現在競爭比前幾年大。
小孩表現好當然要讚,但過度讚美有害無益。
‹ 上一主題|下一主題