用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有關york
樓主: Vlone778
go

有關york [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+oneone_wan+於+14-02-18+發表

原帖由 cherryird 於 14-02-18 發表
課程完全一樣,冇分別
呢個真,但少咗英文同普通話時間,多咗廣東話時間

引用:Quote:原帖由+cherryird+於+14-02-18+發表

原帖由 sharons 於 14-02-18 發表
呢個真,但少咗英文同普通話時間,多咗廣東話時間
睇你屋企語境係咩!我係屋企全英跟仔仔對話,所以我好開心佢比主流,仲平啲!呵呵!我個仔依家讀k1,我好滿意,教既野好好,唔使點揾佢都已經識!佢又返得好開心!都係個句啦,佢點做生意佢既事,最重要啲學生出到黎既quality.如果要揾一間學校好完美都好難!無野係完美既!唔認同既可以唔讀或當笑話聽咗佢算囉!又唔係講佢啲學術唔好!

引用:Quote:原帖由+sharons+於+14-02-18+發表呢

原帖由 cindy124 於 14-02-18 發表
睇你屋企語境係咩!我係屋企全英跟仔仔對話,所以我好開心佢比主流,仲平啲!呵呵!我個仔依家讀k1,我好滿 ...
學術高低,見仁見智,以PN為例,個人覺得不單止唔高,尤其英文仲低添,中文還好說算深,所謂的“國際班“共9課本,7本中文,2本英文,而且英文只係學A,B,C.......我諗好多ABC兒歌小朋友早就識唱,再講,坊間好多的“國際班“都係3小時全英普,冇廣東話,對於PN 個人不太在意學術,但就咪一味話自己全九龍塘英文No.1就好喇

回覆:sharons 的帖子

如果你想全英普,禁當初就唔應該選York. York嘅國際班PN到K3都係英粵,唔係英普。
囝囝讀PN, 學術進度我十分滿意,無論中或英或普通話。

sharons 發表於 14-2-19 00:57
學術高低,見仁見智,以PN為例,個人覺得不單止唔高,尤其英文仲低添,中文還好說算深,所謂的“國際班“共 ...

你係家長? 邊個同你講教ABC?
係有ABC本書, 但一定唔係學ABC咁簡單LOR! 教學進度表都有寫講句子同好多VOCAB, 而我囡囡平時亦真係識講返好多英文句子出來...

引用:Quote:原帖由+cindy124+於+14-02-18+發表睇

原帖由 sharons 於 14-02-19 發表
學術高低,見仁見智,以PN為例,個人覺得不單止唔高,尤其英文仲低添,中文還好說算深,所謂的“國際班“共 ...
其實pn你想一個兩歲既小朋友學咩呢?要有幾深呢?係唔係要讀高一年既野叫做深呢?pn教abc係好正常係我既個人睇法!我唸每個人既睇法好唔同,但york真正深既時候,我唸唔係pn.你真的要想清楚你真的鍾意york嗎?

引用:Quote:sharons+發表於+14-2-19+00:57+學術

原帖由 ky201105 於 14-02-19 發表
你係家長? 邊個同你講教ABC?
係有ABC本書, 但一定唔係學ABC咁簡單LOR! 教學進度表都有寫講句子同好多VOCA ...
Exactly ~

小女(細B) 在聖若望幼稚園讀pn. 有2014國際班k1 AM offer, 完全冇要參加咩班乜班.

樓主如果真係想讀國際班,不如寫信俾學校

引用:Quote:原帖由+ky201105+於+14-02-19+發表你

原帖由 Winnieluvkelvin 於 14-02-19 發表
Exactly ~
除ABC, letters 外,亦已教埋letter sound, 句子,問題等等。。。

回覆:有關york

走後門入讀嘅咪一味x2又exactly 咁,已講明學術深淺見人見智,除非日常生活同社交係零英語,否則2、3歲總會識講十數個生字,如果識apple同ball都要表揚,咁係大家要求唔同,個人絕對唔會為咗已上咗船就盲撑!

引用:Quote:sharons+發表於+14-2-19+00:57+學術

原帖由 cherryird 於 14-02-19 發表
york pn課程肯定深, 因為我比較過我幾個同事的小朋友其他pn幼兒班, 其他幼兒班係教自理為主, 學術係淺到不 ...
咁就奇喇,我無意比較,只係剛好有朋友小孩於一主流不知名“新校“讀PN,睇過課程、教學内容及進度,個人認為不論中、英文都深及豐富得多,冇分“國際班“或“主流班“,2文3語專科專教,PN 3小時課程只45分鐘廣東話,K1全英普,當然全年收費比York平得多了,重點係老師及教職員超有愛心又專業(親自接觸過),不過呢個個案可能只係異數,唔開名免被誤會抬高别人暗踩York

引用:走後門入讀嘅咪一味x2又exactly+咁,已講明

原帖由 sharons 於 14-02-19 發表
走後門入讀嘅咪一味x2又exactly 咁,已講明學術深淺見人見智,除非日常生活同社交係零英語,否則2、3歲總會 ...

So crazy....
講咩都好,有咩理由話人走後門入,我囡囡有去interview,亦係in咁多間in得最好嘅一次!無!走!後!門!

回覆:有關york

不得不講,如果話到目前對york有咩不滿,就係真係收生時無揀過有口德嘅家長!

引用:Quote:原帖由+sharons+於+14-02-19+發表走

So crazy....
講咩都好,有咩理由話人走後門入,我囡囡有去interview,亦係in咁多間in得最好嘅 ...
妳冇,並不代表所有!

引用:不得不講,如果話到目前對york有咩不滿,就

不得不講,如果話到目前對york有咩不滿,就係真係收生時無揀過有口德嘅家長!

...
盲目追捧就有品,講事實就冇口德,咁洗咩討論,開個fans club 咪得囉

引用:如果你想全英普,禁當初就唔應該選York.+Yo

原帖由 TeriAnla 於 14-02-19 發表
如果你想全英普,禁當初就唔應該選York. York嘅國際班PN到K3都係英粵,唔係英普。
囝囝讀PN, 學術進度我十 ...
現在不得不承認當天選York係錯配,唔適合我但不代表不適合閣下,當然重點不在於學術高低,係整體,都怪自己當天道聽途說,亦無法親自証實,但過程學到了選校重軟件同辦學理念都算得著

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-02-18+發表認同

原帖由 strawberrymame 於 14-02-18 發表
認同X2 ,問長問短然後借D意又踩下人哋間學校...
Totally agree

引用:Quote:sharons+發表於+14-2-19+11:31+咁就

原帖由 cherryird 於 14-02-19 發表
咁應該轉去呢間學校讀, 咁正喎, 不過我真係想知係邊間咁正, 可否提供學校名?
...
閣下在此前已說明對York課程既肯定又滿意,其他一概如何又何須理會,早講不開名係免誤會明踩York暗捧其他!

‹ 上一主題|下一主題