用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 可否感樣向校長問有無位呢?
go

可否感樣向校長問有無位呢? [複製鏈接]

我小朋友讀讀n,另一間已收左為今年讀k.,現在想向校長問仲有無得係回原校讀有否遲呢,而且上年11月人地已留位,現在問係咪多數無啦,定是校長有兩手準備實有後備位呢?點樣開口問校長好?
   1    0    0    0

如果校長話有位,你喺咪會讀?

choicheukyin  讀,但另一間kl要我4月中前交回學卷表,否則棄權,現讀緊n呢間如校長話要遲幾個月先知既,感點算好呢  發表於 14-2-16 14:22

想讀就問!

回覆 choicheukyin 的帖子

可同校長講有位通知你, 想原升讀

choicheukyin  新校要4月交學卷證明,否則棄權,我現讀呢間如最後都無位既,感我新個間又無交學卷證明,咪兩間都無得讀  發表於 14-2-16 14:28

回覆 choicheukyin 的帖子

所以我都想知校長係咪有兩手準備,因依家話要用學卷留位,所以我可能呢個時候問番校長可否留個位比我其實已無可能。係咪???唉

回覆:choicheukyin 的帖子

睇下幾時k1面試,同埋會唔會有人留完位放棄offer. 如果真係有人放棄,校長可以決定個位俾你還是俾waiting 的學生。不過, 你要考慮現時的幼稚園會點樣睇你和小朋友,好明顯你當佢係後備,除非理由好充份好有說服力,校長又好大方唔戒意,否則有位都未必會俾你。

choicheukyin  係,就算校長叫等,唔通我吹佢咩,因新校要我四月中交學卷証明信回校,所以都不知點。舊校返慣,新校要重新適應  發表於 14-2-16 17:32

回覆 Potato001 的帖子

我就係因為家長曰見完後,老師比既意見,令我想讀回原校全曰而棄讀半曰,因小朋友係到真係讀得開心,只不過老公希望比小朋友讀教派學校,依家出來結果好明顯係新校適應時間可能比其他小朋友慢,原校也知小朋友狀況點教,但新校個間老師我不知有無愛心及耐性,,,,點

回覆:choicheukyin 的帖子

我稔你稔清楚先好問學校,萬一校長真係俾個位你,但你結果又放棄,就真係…

老師真係好難講,就算原校升,如果k1唔係pn既老師,都有機會讀得唔開心。我朋友囡囡讀一間頗知名的happy school, k1老師好好,但升k2轉老師,冇乜愛心和好偏心,令佢囡返學都唔開心。所以有冇好老師真係運氣,而且人夾人緣,真係預唔到咁多,反而學校理念係咪你杯茶先重要

回覆:可否感樣向校長問有無位呢?

上年我有類似經歷,小女當時讀緊窩打老道迦南am班,K1窩校只有全日班,我不想讀全曰,於是申請轉去金巴倫道正校。但窩校校長言明,申請轉校便要放棄留位,因正校校長話會優先處理,我諗住搏轉到,放棄了留位。可惜到5,6月正校仍末答覆我有位,而就讀的窩校校長又話應該“機會不大“...因我K1只有聖三一offer,無奈之下註冊。到了7月中正校又話終於有一個pm位,本來好開心可以歸巢,但這時候又有另一間wait到,峰迴路轉之下去了waiting入那間。

引用:上年我有類似經歷,小女當時讀緊窩打老道迦

原帖由 siufung 於 14-02-17 發表
上年我有類似經歷,小女當時讀緊窩打老道迦南am班,K1窩校只有全日班,我不想讀全曰,於是申請轉去金巴倫道 ...
情況是,我求位,學校比不到位,唯有轉走,到她有位,我有求過理應欣然接納,但再一次面對抉擇,有得選都會選自己心儀和適合小朋友的...對唔住和唔好意思都冇辦法....當時我婉拒學校時,當然說盡好話,感激一年以來對我小朋友的栽培等等....但其實當時我心裡有著不滿,話“優先“收番我小朋友,卻在6,7月時街外人收曬,連waiting也call埋仲話“學位太緊張,暫時安排唔到“....呢下我有d不悅!

‹ 上一主題|下一主題