用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 没有名次的考試
樓主: yuebb
go

没有名次的考試  

醒目開學勳章

有排名次,

就會見盡部分家長的人生百態.

回覆:没有名次的考試

我個仔間學校張成績表就有齊哂你要嘅班排名,級排名,科排名……但我唔buy咁樣show哂出嚟,見到好大壓力,恐怖過會考張cert.!我自己好緊張小朋友嘅情緒,操行及社交多d,成績表只係數字遊戲,唔好咁睇重!輕鬆d !

申報:  我個仔排中上, 冇返補習班,只有返普通話同捉棋,功課自己做,等我放工check及温書!我個仔就係中文唔得,所以先補普通話!(佢k3下學期覺得佢理解唔好,由上年7月開始補)!

回覆 Mariani 的帖子

透明度咁高,對最叻和最差的小朋友,都太大壓力。

除非是為了轉校插班,否則我贊成初小不排名次,同學間無比較無壓力,幾好丫。現階段我的心態係叫孩子做好自己先,係自己鬥自己。

回覆 yuebb 的帖子

你仔數學好勁!

其實你在仔進這所小學之前不知道學校的情形的嗎?

不過話時話,CKY 都不告訴班/級名次。理由是提高同學、家長之間的互相幫助云云。

引用:我個仔間學校張成績表就有齊哂你要嘅班排名

原帖由 Mariani 於 14-02-19 發表
我個仔間學校張成績表就有齊哂你要嘅班排名,級排名,科排名……但我唔buy咁樣show哂出嚟,見到好大壓力, ...
我個仔那間學校連每份卷都有排名,細分到其實睇完我都唔多記得(成績表不會show 出來). 真係不用太緊張。好彩我個仔也尚未開竅,對名次好似不太明白,只緊張分數,尚很天真,以為自己97好高分,其實已經排30之外

回覆:yuebb 的帖子

全班(27人)十名內,全級(216人)--- 一級有7班?(30人x7=210人)

little_yolky  27人 X 8班 = 216 人  發表於 14-2-20 13:15

回覆:twodaughters 的帖子

間學校好大

回覆:twodaughters 的帖子

一班27人×8班
我初時唔知開8班,以為開5班,結果被教育局玩死,只要上網搜尋“八班小一“就知邊間

jaycee_mami  search完先知有元朗小學要開9班小一  發表於 14-2-20 08:38

我仔嗰間都係官小

引用:一班27人×8班 我初時唔知開8班,以為開5班

原帖由 yuebb 於 14-02-20 發表
一班27人×8班
我初時唔知開8班,以為開5班,結果被教育局玩死,只要上網搜尋“八班小一“就知邊間

...
27人一班,5班和8班有何分别?

little_yolky  分別在一半係跨境!唔鐘意跨境生。  發表於 14-2-20 13:14

skkeung 發表於 14-2-16 15:22
有名次都可輕鬆,關鍵在大人的心!

係, 我哋成日把口同阿囡講, 只要合格升到班就得。心裡面當然係同錢一樣, 越多越好啦, 只係唔想俾壓力阿囡。
佢上學期考中文聆聽, 得70分。返嚟同我哋報分數, 我就問點解得70分。阿囡居然同我講:

70分已經好高喎!多過60分好多了。

CALVEN    發表於 14-2-20 16:31

引用:Quote:skkeung+發表於+14-2-16+15:22+有名

原帖由 little_yolky 於 14-02-20 發表
係, 我哋成日把口同阿囡講, 只要合格升到班就得。心裡面當然係同錢一樣, 越多越好啦, 只係唔想俾壓力阿囡 ...
不應集中幾分,名次!應討論那裏應改善!

唔好意思,我想知多少少點解依家啲小學唔派卷?咁小朋友咪唔知自己錯乜?

回覆 niu 的帖子

應該系小朋友在課堂上,有講番的。
聽講系因為吾想流左去補習社。

原來係咁...咁如果小朋友上課一舊飯或醒到唔俾我知佢錯乜咁我點教?SORRY, 因我小朋友今年9月才讀小一, 所以好多野都唔知

organicfans  唔洗擔心, 小一大部份都仲係一舊飯; 至於醒到唔比你知, 就唯有解釋比佢聽, 錯唔會鬧, 只係想幫你, 下次唔會再錯, 等佢放謄講真相你知.  發表於 14-2-20 19:28

引用:原來係咁...咁如果小朋友上課一舊飯或醒到

原帖由 niu 於 14-02-20 發表
原來係咁...咁如果小朋友上課一舊飯或醒到唔俾我知佢錯乜咁我點教?SORRY, 因我小朋友今年9月才讀小一, 所 ...
可以咁講!

回覆 niu 的帖子

係有d難搞,所以咁多家長牙痛咁聲!

Jane1983 發表於 14-2-20 17:38
回覆 niu 的帖子

應該系小朋友在課堂上,有講番的。
係呀, 我小朋友學校以前都係咁架, 唔會派卷返屋企, 但係會上堂對, 我都有問過佢知唔知自己錯乜, 佢話老師都有講解返, 知道咁話。

我都聽過亦見過, 真係有補習社將唔同學校考試/測驗, 當賣點收生, 如專操某校試題等等, 用嚟操學生, 有同學報過, 真係話出D題目係大同小異。

名次係同人鬥,無名次咪轉陣同自己鬥囉。下次成績好過今次當仔仔考左第一囉!