用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 没有名次的考試
樓主: yuebb
go

没有名次的考試   [複製鏈接]

回覆:没有名次的考試

唔知次唔緊要,但我覺得應該要派番份卷,起碼知道仔女的強弱!

引用:Quote:原帖由+skkeung+於+14-02-15+發表用

原帖由 serinac 於 14-02-15 發表
小孩看世界當然然應與成年人不同,若成年人連幫小孩選校,也從小孩的角度看,便不敢恭維。相反,若是從小孩 ...
這人大人以banding 去選擇!兒童也應有自己權利!轉校代表小朋友要適應令一環境,不是個個可以!當然父母一定認為無問题,這是大人的角度!問題是大人有無尊重小朋友的意願!

一年級唔知名次無問題, 高年級就有用, 漫漫長路, 不要每分每秒都想爭一日之長短.

anna59    發表於 14-2-26 15:15

朋友女讀Marymount ,低年班時系無名次,朋友都有怨言,話甘點知小朋友水平升吾升到中學。

但而家睇番轉頭,他都話其實初小吾好鬥得甘行,對小朋友系好事。

978212  我覺得都係架,自己都讀過,冇為咁早去的咁儘,到後尾冇晒力。  發表於 14-2-16 22:49

引用:朋友女讀Marymount+,低年班時系無名次,朋

原帖由 Jane1983 於 14-02-16 發表
朋友女讀Marymount ,低年班時系無名次,朋友都有怨言,話甘點知小朋友水平升吾升到中學。

但而家睇番轉頭 ...
有名次都可輕鬆,關鍵在大人的心!

回覆 skkeung 的帖子

都係,小朋友的生活就係由大人主宰。

小朋友仲咁細個,唔知名次好啲。知黎有咩用?總之佢有進步咪得囉。
漫漫長路,放鬆啲啦。

要知道孩子的真正實力好重要,那麼平日便要放手讓他們自己做功課、溫習、默書、考試。
考試不排名次就是不想家長只著眼分數和成績,孩子的自理能力、情緒管理、德育社交、言行舉止都要關顧。
家長日時學習問名次以外的問題吧。

引用:要知道孩子的真正實力好重要,那麼平日便要

原帖由 Radiomama 於 14-02-16 發表
要知道孩子的真正實力好重要,那麼平日便要放手讓他們自己做功課、溫習、默書、考試。
考試不排名次就是不 ...
有見地!

亞仔間學校都系二綫小學,平均分91.07,都系無排名

回覆 長生不老 的帖子

五六年班更冇名次,剛見完家長,老師比張成績表我睇,第一句問,你系米好滿意。一科中文b其他全a.我話,我吾知㗎。a咁廣闊。佢話亞仔系b1中。

最後都冇講名次。不過我大約估到。

yuebb 發表於 14-2-14 23:08
仔仔一年級上學期派了成績表,成績表上没有班名次也没有級名次,要親自問班主任,老師只說全班(27人)十名內 ...

依家確實好多學校都興咁樣,我果間都係,學校係咁,唯有接受,向另一方向諗,辛苦咁耐,爭到頭30名已好好了,但要繼續努力,以一年班黎講,我仔當年科科9x~100的,都係全級20名內,全班10名內,再問老師是前是後,她才說全班4~8名內,其實小朋友普遍黎講有2個情況,一係每年遞升,一係每年遞跌,只要keep住唔好比佢跌,就仲有好多進步空間,自己做個表,mark低每次每年既分數,自己睇到佢每年升/跌幾多,再作估計!

好似跑馬咁,太長途啦,底年班成績ok就可,條路好長

我女學校成績表, 冇班名次, 冇級名次, 冇科名次, 所以成績都係得個 GRADE, 不過次次有派卷, 所以自己都計到分數係幾多.  一年級老師好緊, 點問都唔會講名次, 今年二年級, 問老師, 佢就講了十約幾多以內, 冇講實第幾.

引用:要知道孩子的真正實力好重要,那麼平日便要

原帖由 Radiomama 於 14-02-16 發表
考試不排名次就是不 ...
Agree !

真係唔好怪老師, 佢用心良苦.
我自己其實唔太緊張成績, 但上次家長日老師講過名次後, 令自己對小朋友都有期望, 其實真係有壓力的....苦了自己苦了小朋友, 真係唔知道好過, 初小就有壓力, 幾時壓到高中呀!?

冇名次初小都冇問題, 不可睇卷就不好, 錯那裡不知好難改.

我仔學校除左頭幾名都是不會知名次, 但上學期考試有得睇, 下學期就不知點冇得睇, 只有見家長.

引用:仔仔一年級上學期派了成績表,成績表上没有

這樣的做法真係與一/二/三線無關.  我識人讀緊地區一線小學, 也是沒有名次, 只有平均分

我個人也認同沒有名次對小朋友有利多於害

我讀書既年代,  大人都以"考幾第"作為小朋友叻唔叻既準則.  而家年代唔同啦, 讀書標青但有一技傍身, 一樣入到大學

幼稚園與初小既時間, 我寧可教小朋友一個正確學習態度多於追求好成績
‹ 上一主題|下一主題