用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 没有名次的考試
go

没有名次的考試   [複製鏈接]

仔仔一年級上學期派了成績表,成績表上没有班名次也没有級名次,要親自問班主任,老師只說全班(27人)十名內,全級(216人)三十名内。
中文:90分 英文:81分 數學:98分 常識:89分
平均分:89.5分
考試又唔派卷,想問吓依家D學校興咁嘅咩?辛苦咁耐連自己考第幾都唔知,讀嚟做咩?本身間學校又唔係一線學校,只係二線尾、有無需要巴閉成咁
依家越嚟越討厭間學校,一早以為得5班,又近屋企樓下,想輕鬆D揀間2線尾嘅學校,結果九月開學時開足8班,差不多一半跨境生,好想幫個仔轉校呀,但自知他能力有限,真係苦惱

1    0    0    0

老師都講咗大約名次吖,小朋友成績好好,應該開心呀。

既然走吾到,就盡量往好處想,吾好咁憎學校,盞自己吾開心,小朋友感受到亦吾會開心。一半跨境,仲有一半港人吖,glass half full定 glass half empty,就睇你點諗。

回覆:没有名次的考試

排名次有好有不好,知道排前線梗開心啦,若果給你知道總成績全級排150/150,你會開心咩,尤其見個小朋友已盡哂力。比小朋友知道,可能會嚴重打擊自信添。

我都識一間二線無名次,科目仲要係出grade,話得最前果唔知幾名先有名次

引用:仔仔一年級上學期派了成績表,成績表上没有

原帖由 yuebb 於 14-02-14 發表
仔仔一年級上學期派了成績表,成績表上没有班名次也没有級名次,要親自問班主任,老師只說全班(27人)十名內 ...
辛苦咁耐連自己考第幾都唔知,讀嚟做咩?
///////呻下咋??如果真係咁諗,你真係要反醒下自己!!

978212  我都覺得係,學習係一個漫長嘅過程依架先剛剛起步啫。  發表於 14-2-15 10:37

醒目開學勳章

我女而家讀小一,係間唔熱門既官小,成績表一樣冇show班名次,級名次。
我問班主任,佢只話考十名內先講名次【我女唔係十名內】全班26人,級考三十名內先講【我女唔係三十名內】,全級130人,問佢我女大約幾名,佢只答我…算成績中上【講左等於冇講】,一樣唔派考試卷,想睇卷要同校方申請…我都好無奈。

間間有本難諗的經。

其實點解唔派卷'咁咪唔知錯係邊.

引用:仔仔一年級上學期派了成績表,成績表上没有

原帖由 yuebb 於 14-02-14 發表
仔仔一年級上學期派了成績表,成績表上没有班名次也没有級名次,要親自問班主任,老師只說全班(27人)十名內 ...
既然知道名次在全級三十名內,証明有一定實力,好應該試吓考其他學校明年二年級的插班。

引用:Quote:原帖由+yuebb+於+14-02-14+發表仔仔

原帖由 serinac 於 14-02-15 發表
既然知道名次在全級三十名內,証明有一定實力,好應該試吓考其他學校明年二年級的插班。

...
只諗成績,小朋友能適應嗎?

引用:Quote:原帖由+serinac+於+14-02-15+發表既

原帖由 skkeung 於 14-02-15 發表
只諗成績,小朋友能適應嗎?
小朋友適應力強,唔試點知唔得?冇人叫你一年轉一校喎,家長如不斷抱怨,只會助長負面情緒。如試過唔得,家長也應該心息,疊埋心水在原校讀下去。

引用:Quote:原帖由+skkeung+於+14-02-15+發表只

小朋友適應力強,唔試點知唔得?冇人叫你一年轉一校喎,家長如不斷抱怨,只會助長負面情緒。如試過唔得,家 ...
這理論見唔少,剛剛看到朋友這樣做,小朋友極不開心!但小朋友好不好,父母有最後權力!這見解只是從身邊朋所見!

我囡學校只有級名次的range(口頭),班名次除了頭三名講,其他不講,分數不在成積表,小朋友抄回來。睇卷要申請。其實很多學校也這樣的。

引用:Quote:原帖由+serinac+於+14-02-15+發表小

這理論見唔少,剛剛看到朋友這樣做,小朋友極不開心!但小朋友好不好,父母有最後權力!這見解只是從身邊朋 ...
這不是理論,是按實際環境出發。每年出去插班或轉校的小朋友也不少,開心和不開心的,兩者皆有,怎可能一概而論?

引用:Quote:原帖由+skkeung+於+14-02-15+發表這

這不是理論,是按實際環境出發。每年出去插班或轉校的小朋友也不少,開心和不開心的,兩者皆有,怎可能一概 ...
用小朋友的角度看世界,看到的東西大不同!

一間學校好唔好, 唔係咁去衡量呀?

唔派考卷, 好多學校係咁, 唔比名次, 只想大家不用太大壓力, 有人覺得好, 無咁大壓力, 有人覺得唔好, 無競爭力, 真是咸魚青菜,各有所愛

enkids    發表於 14-2-16 23:19

其實呢樣野又唔關間學校係第幾線,係關間學校既政策既。
我小朋友個間都係咁,五六年班都無,淨係口頭講大概名次

anna59  yes, 老師口頭講  發表於 14-2-26 15:14
anna59  yes, 老師口頭講  發表於 14-2-26 15:14

引用:Quote:原帖由+serinac+於+14-02-15+發表這

用小朋友的角度看世界,看到的東西大不同!
小孩看世界當然然應與成年人不同,若成年人連幫小孩選校,也從小孩的角度看,便不敢恭維。相反,若是從小孩的性格角度去選校,那還説得通。

‹ 上一主題|下一主題