用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 香港資優教育學苑
樓主: katf123
go

香港資優教育學苑   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

準媽咪 發表於 15-11-16 13:50
回覆 小曳人 的帖子

好啊!多謝你 !能搵到快樂與正能量既地方, 太好啦!
嗰度又點會係戰場呀!我見到好多小朋友變得正面,更喜歡學習!
恐龍家

有冇人睇過People Impact的資優課程?

醒目開學勳章

準媽咪 發表於 15-11-16 13:50
回覆 小曳人 的帖子

好啊!多謝你 !能搵到快樂與正能量既地方, 太好啦!

你真係諗多左喇.................
HKAGE課程係有趣同啟發性,小朋友上堂時好開心,有別於平時上堂學習模式呀! 唔會有成績比拼的.
我小朋友每次上完堂都識到新朋友,仲互相交換聯絡電話,感覺好好.
其實,你接觸左HKAGE未呢?唔駛咁快就認為係戰場,係兩回事呀! 俾你小朋友上下堂,個度既同學都係同路人,上堂時係好爽,流程快,因為,大家反應夠快同主動,佢地會覺得好好玩.

回覆 yuyumon 的帖子

:p 咁我星期一問問老師, 睇下有咩建議先

終於 上星期跟 學校課程主任見面, 唔......感覺真系如同親戚所講, 別太大期望

幼稚園時在政府做過評估, 主任叫我比佢
主任話學校會對資優生 特別安排, 其他就無特別喇 !

嗯.....感覺上學校支援真系唔太多 主任仲話 如果是 神校 或 C校 就更少, 因為個個學生都系咁喎 ! 真唔真 ??!

醒目開學勳章 貢獻勳章

準媽咪 發表於 15-12-14 13:37
嗯.....感覺上學校支援真系唔太多 主任仲話 如果是 神校 或 C校 就更少, 因為個個學生都系咁喎 ! 真唔真 ??!
唔知其他津校但神津,真係唔多講,想見教育心理學家都話gifted唔算SEN!

聽過一位名津校長同HKAGE staff呻:就算SEN嘅資助有錢剩,都唔可以用响gifted度,好難做!

恐龍家

準媽咪 發表於 15-12-14 13:37
終於 上星期跟 學校課程主任見面, 唔......感覺真系如同親戚所講, 別太大期望

幼稚園時在政府 ...

一早都有提過,幼稚園做的測試小學不太著重,只是家長交給學校,學校就收吧!其實如果同學有表現突出的地方,你不說,老師也會知,有很多比賽和課程是給資優同學參與的,只是老師選中某同學時,其他同學是不會知呢!重點係同學的探索精神和學習態度。

回覆 Anniemun 的帖子

嗯!好同意。但 呀仔對現在校內既課程內容 似乎唔太熱衷。每日勉為其難完成功課就算。然後就 醉心於 其他書本中。
最近多左被老師點名做示範 (教學示範) 佢返來講我聽時 一臉滿足。知道被老師重視。但呢幾日卻冇為下星期考試而主動溫習, 攪到我好勞氣 !! (其實主動積極 先系一個人既學習重點。)
所以我都攪唔清 佢究竟系咪 “人才” 可以提升下佢?!

回覆 小曳人 的帖子

聖誕假期前一日才將幼稚園時期做既評估交老師。我仲未知會有咩發生。既然資金資源 都咁有限 , 加上學校系 非催谷型,咁我估計都唔會有咩特別安排 lu
當日 課程主任 最強調既 : 一般安排都在 4年級開始

至於外面有咩類型 課程適合呢?系咪就系 中大, hkage 果 D 呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

準媽咪 發表於 16-1-4 21:57
回覆 小曳人 的帖子

聖誕假期前一日才將幼稚園時期做既評估交老師。我仲未知會有咩發生。既然資金資源 都 ...
中大,科大,HKAGE,EDB 都有資優課程,部份係online,部份係face to face上堂嘅,多數都係小四開始
如果你想早d俾佢學學術嘢,可考慮外國網上課程,e.g. CTY, EPGY
恐龍家

準媽咪 發表於 16-1-4 21:57
回覆 小曳人 的帖子

聖誕假期前一日才將幼稚園時期做既評估交老師。我仲未知會有咩發生。既然資金資源 都 ...

小學面授課程來說, 中大及hkage會有較多選擇, 不過中大要收費, 小三開始; hkage免費, 小四開始
我的小朋友今年也是小二, 開學時打過電話去問hkage, 會否對未夠小四的學生有特別處理, 他們回答說暫時未有計劃收小四以下的學生 (也可能是因為免費的關係, 以防濫報). 於是我轉報中大, 中大雖然寫住要小三或以上, 不過照報他們也會處理的 (最終也是要看學校成績, 獎項及入學測試). 我替兒子報了2015冬季的一個小四/小五數學課程, 佢都話上得好開心. 我記得有另一位jm也說她小二的小朋友也報了中大.

中大2016的春季課程開始接受報名了, 你可以上他們網頁看看

setom 發表於 16-1-5 09:34
小學面授課程來說, 中大及hkage會有較多選擇, 不過中大要收費, 小三開始; hkage免費, 小四開始
我的小朋友 ...

嘩, 好呀 ! 即刻上去睇下先!

多謝你 無私既指引 !

小曳人 發表於 16-1-5 08:21
中大,科大,HKAGE,EDB 都有資優課程,部份係online,部份係face to face上堂嘅,多數都係小四開始
如果你 ...

多謝, 多謝 !!

回覆:setom 的帖子

我女兒也是上中大。想問小二可以報小四/五課程嗎?小三的選擇太少。

MommyBB 發表於 16-1-21 08:38
我女兒也是上中大。想問小二可以報小四/五課程嗎?小三的選擇太少。
我上次報也沒理會它會否接受, 合埋眼上網submit就是了
不過想說一下, 我兒子說他上那課程時, 班內除他以外全是小四/五學生, 也有好些同學不十分明白課程內容, 所以說雖然同是課程學生, 個別的程度也會有很大上落, 如果不是十分有信心子女可否應付課程, 還是先打電話去中大問問, 那些職員都很nice

資優學苑今天發通知了

雖然政府比八億學苑, 但早前電視新聞 報導, 課程將要收費, 因以往太多人報名後無出席 !!

回覆:準媽咪 的帖子

醒目開學勳章 貢獻勳章

以我理解,係象徵式收費,等唔好隨便報名,抽到又唔上堂

準媽咪    發表於 16-3-4 11:15
ILoveCinderella    發表於 16-3-3 17:16
恐龍家

引用:Quote:2sister+發表於+14-9-15+21:49+學校

‹ 上一主題|下一主題