用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 香港資優教育學苑
樓主: katf123
go

香港資優教育學苑  

引用:是否每校推薦6+個學生,+HKAGE按序收四個?

原帖由 tcsljc 於 15-01-12 發表
是否每校推薦6 個學生, HKAGE按序收四個?
係咪每間學校最多可以推薦4個?不過應該不是間間學校都會推薦學生,好睇班主任有冇做嘢!

醒目開學勳章 貢獻勳章

部份資優教育學院家長,剛成立咗個"谷",希望俾各院校發佈課程消息,家長亦可以分享海外課程,而HKAGE會有人負責响谷內更新課程資料,佢地聯絡緊本地其他相關院校... 大家可以响FB search "資優教育資訊"

我唔係Admin,不過想多d人知道,等大家得到多d資訊!
(順便多謝一班熱心家長!)
恐龍家

引用:部份資優教育學院家長,剛成立咗個"谷",希

原帖由 小曳人 於 15-01-13 發表
部份資優教育學院家長,剛成立咗個"谷",希望俾各院校發佈課程消息,家長亦可以分享海外課程,而HKAGE會有 ...

小曳人 發表於 15-1-13 10:07
部份資優教育學院家長,剛成立咗個"谷",希望俾各院校發佈課程消息,家長亦可以分享海外課程,而HKAGE會有 ...

請問你們有否收過學苑致電邀請同學到大學上課程?

醒目開學勳章 貢獻勳章

Anniemun 發表於 15-1-13 13:32
請問你們有否收過學苑致電邀請同學到大學上課程?
我無,小朋友太細,未夠資格入讀學苑
不過上星期去家長小組,聽聞嚟緊會有d課程响大學上,佢地話想善用資源,唔好各有各做咁,如果統一上堂就會好d,但我唔清楚詳細情況

Anniemun  Thanks  發表於 15-1-13 14:39
恐龍家

回覆:zngo 的帖子

今年學校推廌6位同學,全部都獲得學苑取錄

zngo    發表於 15-1-14 10:51

謝謝您的訊息.  小兒也經學校推薦, 收到資優學苑的取錄.

小曳人  唔駛客氣!  發表於 15-1-14 20:56

引用:Quote:小曳人+發表於+15-1-13+10:07+部份資

原帖由 NamB 於 15-01-14 發表
謝謝您的訊息.  小兒也經學校推薦, 收到資優學苑的取錄.

回覆:小曳人 的帖子

謝分享

回覆:香港資優教育學苑

女兒六年級,也剛被取錄,讀 language and earth science, 各位同學仔多多指教

感恩

醒目開學勳章

响FB search "資優教育資訊" >>>>>>>> 找不到相關的谷呀....

醒目開學勳章 貢獻勳章

yuyumon 發表於 15-1-20 12:12
响FB search "資優教育資訊" >>>>>>>> 找不到相關的谷呀....
https://www.facebook.com/groups/giftedinfo/

芙蓉808  好多謝資訊!過左報名日但有位報了8月12,16日的講座呀!  發表於 15-8-10 20:38
恐龍家

引用:回覆+Anniemun+的帖子 Hi+Anniemun小女中

原帖由 yinyin0609 於 15-01-20 發表
回覆 Anniemun 的帖子

Hi Anniemun
因為學校推薦,沒有面試,幫唔到你添

感恩

yinyin0609 發表竹戈於 15-1-20 12:08
回覆 Anniemun 的帖子

Hi Anniemun
阿仔是經小學提名後,升中直接轉為中學學員的,所以不知道中學面試考什麼,不過,個人認為不需要特別操練,孩子有他們的想法,認真有禮地面對面試就可,祝成功。

回覆:Anniemun 的帖子

在網頁內,由小六升上中一,如要繼續成為學員,需要符合一些要求,請問是甚麼要求呢?

引用:Quote:yinyin0609+發表竹戈於+15-1-20+12:0

原帖由 Anniemun 於 15-01-20 發表
阿仔是經小學提名後,升中直接轉為中學學員的,所以不知道中學面試考什麼,不過,個人認為不需要特別操練, ...
在網頁內,由小六升上中一,如要繼續成為學員,需要符合一些要求,請問是甚麼要求呢?

twins312 發表於 15-1-20 19:32

...
應該是每個年度最少報一至兩個課程或講座等。

引用:Quote:twins312+發表於+15-1-20+19:32+在網

原帖由 Anniemun 於 15-01-20 發表
應該是每個年度最少報一至兩個課程或講座等。
謝謝