用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 香港資優教育學苑
樓主: katf123
go

香港資優教育學苑   [複製鏈接]

我嘅仔都入咗。

思思baby 發表於 20-6-18 18:06
阿仔(小六升中一) 入選左, 係咪要先報Let us shine?

中學應該一定要報一次

始動-我們的未來藍圖 系列

唔需要let's shine

有無中學生參加緊HKPhO的PEP training呢?呢類課程係咪都只係用廣東話呢?

Radiomama 發表於 20-7-12 20:05
有無中學生參加緊HKPhO的PEP training呢?呢類課程係咪都只係用廣東話呢?
全部lecture notes 都是英文的。Lecture和tutor 差不多80% 用英文的。當有啲複雜concepts, 可能先講英文,然後用中文解講多一次。

Course materials 是英文,但video其實是廣東話夾雜英文terms, zoom meeting情況也一樣,有學生要求英語,個老師話「咁大件事」,轉英語,又有學生話聽唔明,最後又中又英,其實本地學生先明。

回覆樓主:

Deleted

Radiomama 發表於 20-7-12 22:29
Course materials 是英文,但video其實是廣東話夾雜英文terms, zoom meeting情況也一樣,有學生要求英語, ...
是Dr Choy敎嗎?

MsPi 發表於 20-7-12 22:58
是Dr Choy敎嗎?

No, 他在另一group

Radiomama 發表於 20-7-13 20:41
No, 他在另一group
可能便是這個原因。
我小朋友在今年上phase 3 時 (大約2月至5月),Dr Choy video 是全英的。

如果因為語言問題而不上,真有點可惜。

回覆樓主:

他們今次是做了分流的,俾咗個test佢哋,已識differentiation及integration的在一組,另一group未識的同學才是跟Dr Choy

回覆 Radiomama 的帖子

你有join 2020 是screening?
我們本學年參加過IBO training 同 IJSO training, 的確係全英文material,好好彩UST同CU 上課都是全英文(無論face to face 定zoom或是錄影video)。 但又搞笑,phase 1 test係中英對照。之後的test又冇中英對照了。

你所擔心的聽唔明又中又英的課堂,我也有擔心過。我叫佢一定要出聲要求盡可能英文。我估計係睇導師/講師本身preference/國籍。

sorry,睇漏咗你原來已上緊課堂的了。

今日繼續上睇video課,阿仔開埋俾我聽,確實用廣東話講解加英文terms, 及英文書extract 出嚟的slides ,完全係80年代英文中學模式。(即係好似我寫嘢咁中英夾雜)

大家好!我女小四,因為多年來都比學校老師投訴,話佢冇上過堂,完全發夢狀態,所以上兩個星期見過學校嘅心理學家,佢話我女Perceptual Reasoning 有151,另外working Memory有130,屬於資優,另外兩項就正常水平,本來懷疑佢專注力不足,但係今次測驗又話佢冇事!
心理學家話可以培養一下佢,但係我唔知如何著手,可以請教下大家嗎?

Radiomama 發表於 20-7-18 08:58
今日繼續上睇video課,阿仔開埋俾我聽,確實用廣東話講解加英文terms, 及英文書extract 出嚟的slides ,完 ...

會唔會因為未真正做screening test? 人人報咗就上得而要調節?
可能test後就全英/多D英文, 始終國際賽training, 唔多唔少都對英文有些要求的.

但真係好睇個tutor/speaker, 話口未完今日上第三階段第一堂, 係全cantonese(咁啱又係physics嘅), 又好似我地平時教仔咁又中又英

chickchick 發表於 20-7-18 12:58
會唔會因為未真正做screening test? 人人報咗就上得而要調節?
可能test後就全英/多D英文, 始終國際賽tra ...

今年HKPhO 是先上online training,10月才做selection test。

sandychan0707 發表於 20-7-18 11:44
大家好!我女小四,因為多年來都比學校老師投訴,話佢冇上過堂,完全發夢狀態,所以上兩個星期見過學校嘅心 ...

先著手理解佢為何上課不專心,太簡單、無興趣?學習動機是重點,不用心急找額外課程。

MsPi 發表於 20-7-12 22:58
是Dr Choy敎嗎?

今日請阿仔上Dr Choy的tutorial class, 仍是廣東話為主,不過這導師與學員有互動,真的在教授,不是自説自話。

Radiomama 發表於 20-7-18 17:32
今日請阿仔上Dr Choy的tutorial class, 仍是廣東話為主,不過這導師與學員有互動,真的在教授,不是自説自 ...
上年tutorial 4組。每組20人左右。我仔那組都有用廣東話(不是Dr Choy), 但上lecture Dr Choy 用很少廣東話。可能今年未做screening test, 所以上堂安排有不同。
只用9個月要敎完一本University Physics (textbook 通常1000頁的)真的好挑戰。如果有心學會的,有不少得著。但因為課程好想緊張,我個人覺得教得超快。

Radiomama 發表於 20-7-18 17:32
今日請阿仔上Dr Choy的tutorial class, 仍是廣東話為主,不過這導師與學員有互動,真的在教授,不是自説自 ...
其實教授方式,內容緊要D,講廣東話當俾同學練習一下中文專業術語。將來如果真的做咗教授,教同學也可以因應同學的習慣,而轉換自如。

b3410 發表於 20-7-19 20:08
其實教授方式,內容緊要D,講廣東話當俾同學練習一下中文專業術語。將來如果真的做咗教授,教同學也 ...

不只一次向HKAGE提出抗議是因為他們的處事方式沒有面向全香港的學生,服務大眾但也要兼顧小眾,況且一些課程最後是要面向國際。我仔能勉強應付廣東話教學,但他的朋友就只好錯過lecture & tutorial, 而單靠自己睇notes了。
我覺得資優教育學院和科大是有能力和需要改善這情況的。
‹ 上一主題|下一主題