用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 香港資優教育學苑
樓主: katf123
go

香港資優教育學苑  

gromityaya 發表於 19-11-18 11:52
各位, 19/20嘅提名,已經有結果

請問係咪有報名就一定收?因為見報名時都無需要交任何學術成績資料。

回覆 sasabi 的帖子

提名後有網上課程, 讀完竹先話你知可否成為學員.
成為學員讀班都唔一定收. 我仔人係新人, 岩岩報左2 真人授課班都唔收.

sasabi 發表於 19-11-19 16:00
請問係咪有報名就一定收?因為見報名時都無需要交任何學術成績資料。
通過screening 課程會再填表,要交成績,有何特質,家長觀察等等。

麥兜MaMa 發表於 19-11-21 14:20

要揀適合自己程度的,因為會有screening question, 如果發現其實唔係好識答,可能就不適合。中學課程有時要去參加筆試的測試。通過才可以讀。

b3410 發表於 19-11-21 21:18
要揀適合自己程度的,因為會有screening question, 如果發現其實唔係好識答,可能就不適合。中學課程有時要 ...

麥兜MaMa 發表於 19-11-21 14:20

Thx

我上星期報咗高小五個非甄選代幣暑期課程,昨天收到通知第一志願被取錄,請問在同一季度內是否通常只有一個課程能被取錄?有學員試過有兩個或以上項目同時被取錄的情況嗎?

hiromi.wong 發表於 20-4-30 01:04
我上星期報咗高小五個非甄選代幣暑期課程,昨天收到通知第一志願被取錄,請問在同一季度內是否通常只有一個 ...
小女也只錄取了一個

Face to face 多數都一個,除左let’s shine 之類就可能多一個

我check返record, 原來一開始join hkage時, 試過一季度報了5個面授課程都被取錄, 不過那時是6月-8月的季度, 所以course的選擇最多, 但最難是安排到課程間不撞期

setom 發表於 20-5-1 16:56
我check返record, 原來一開始join hkage時, 試過一季度報了5個面授課程都被取錄, 不過那時是6月-8月的季度, ...
唔使screening 課程都可以入到5個?可能真係少人報。需要screening 的課程,感覺如果時間安排的到,又可以通過screening, 成功機會頗大。

b3410 發表於 20-5-2 08:53
唔使screening 課程都可以入到5個?可能真係少人報。需要screening 的課程,感覺如果時間安排的到,又可以 ...
你啱~ 原來當時報的全部是有screening的課程

b3410    發表於 20-5-2 14:03

照咁睇,我估學苑想盡量俾多啲小朋友可以參加課程,所以報讀不用screening的課程多數只被取錄其中一個,除非報讀的都是極冷門的課程,那可能就會多過一個offer吧。

hiromi.wong 發表於 20-5-26 23:37
照咁睇,我估學苑想盡量俾多啲小朋友可以參加課程,所以報讀不用screening的課程多數只被取錄其中一個,除 ...
我也覺得是,希望同學都有機會參加課程,儘量大家都可以至少安排到一個,除非冇人報,有位,再安排第二個。
感覺需要screening 的課程,只要認真去完成screening question, 而且的確程度適合的,通常都入到。有一個課程screening question 太深,佢D唔識做,放棄咗。結果竟然課程取消,話太少人通過
所以我覺得screening 呢個方法好好,通過說明有能力完成課程。 唔識或者pass唔到,也明白不要去夾硬參加。

有Screening 嘅課程是否大都是奧數類課程?我小朋友不喜歡奧數,不知道還有什麼可選擇?
其實不用screening 的課程我也是第一次參加,我小朋友選了趣味心理學,希望上完這個課程,他會對別人的思想方式有多少少了解,對社交方面有少許幫助。

hiromi.wong 發表於 20-5-27 20:59
有Screening 嘅課程是否大都是奧數類課程?我小朋友不喜歡奧數,不知道還有什麼可選擇?
其實不用screening ...
我覺得只有少部分是奧數,主要目標應該是培養參加國際比賽的種子選手。數學很多是中學/大學的數學知識。其他範疇都頗有趣,我最喜歡跨學科和人文類,因為都是和學校內容無關,在學校學不到的知識,可以開拓視野。例如小朋友最近上了一些philosophy/psychology 類型的課程,竟然會自己搵本書再去深入研究。

b3410 發表於 20-5-28 21:50
我覺得只有少部分是奧數,主要目標應該是培養參加國際比賽的種子選手。數學很多是中學/大學的數學知識。其 ...
我也是喜歡報一些學校學唔到嘅課程,可以擴闊視野,認識其他範疇的知識。

今天可以查詢取錄結果了。

阿仔(小六升中一) 入選左, 係咪要先報Let us shine?