用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 香港資優教育學苑
樓主: katf123
go

香港資優教育學苑  

IloveJJ 發表於 19-11-6 10:44
你指面授課程嗎?有中文的,但相對數學科學少,我仔常撞時間參加不到,結果退出了。
...
點解要退出?其實有D跨學科課程,佢可能會喜歡?

IloveJJ 發表於 19-11-6 23:46
唔係我哋想退出,係佢要求响兩年內上面授課程,但文科其實好少選擇,到暑假有,有撞咗其他野,第一年參加 ...
如果想再入,中學可以再參加screening,中學課程選擇多一些。

請問這所學苑認受性多高?
係額外栽培資優學生?(係咪要做test?)
定係好似普通教育學院?

回覆樓主:

仔小五,係HKAGE新人,報左2個科學班:鑑證同天文,2個都不獲取錄。天文係仔超愛的,不知是否冇相關經驗,不被選中

醒目開學勳章 貢獻勳章

Veron081207 發表於 19-11-7 09:12
請問這所學苑認受性多高?
係額外栽培資優學生?(係咪要做test?)
定係好似普通教育學院?
資優教育學院,係一個獨立機構,由政府一筆過funding 營運,服務對象係10-18 資優學童,提供特定範疇課程
認受性?唔係好明你想問d乜,但如果你講係課程嘅認受性.... 其實無乜用,主要係俾個地方呢班細路學習
都可以叫額外栽培嘅,報名唔駛做智力評估,但會有個screening做,上完網上課程,答d問題,主要係考孩子遇到高難度智識/問題時嘅態度

咩叫普通教育學院?老師學校?唔係~但有課程/講座俾老師上

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

麥兜MaMa 發表於 19-11-8 11:56
仔小五,係HKAGE新人,報左2個科學班:鑑證同天文,2個都不獲取錄。天文係仔超愛的,不知是否冇相關經驗,不 ...
如太多人報名,會從screening questions 當中揀人

我有朋友話試過報到第3次先中!
不過,如果純係為keep 住個身份,可以報講座,我發現唔係咁多人知有講座
恐龍家

小曳人 發表於 19-11-8 12:00
資優教育學院,係一個獨立機構,由政府一筆過funding 營運,服務對象係10-18 資優學童,提供特定範疇課程
...

謝謝你!

要先確定係資優兒童先參加嗎?
小朋友從未被評估過為資優童

升初中才被推薦
不知我有否延誤了學習

醒目開學勳章 貢獻勳章

Veron081207 發表於 19-11-8 12:09
謝謝你!

要先確定係資優兒童先參加嗎?
無需要
呢度主要睇有無學習動機,為鍾意學習嘅學生提供學校課程以外嘅學習機會
恐龍家

麥兜MaMa 發表於 19-11-8 11:56
仔小五,係HKAGE新人,報左2個科學班:鑑證同天文,2個都不獲取錄。天文係仔超愛的,不知是否冇相關經驗,不 ...

鑑證係抽籤,應該唔關事,申請時無問題要答

有冇收到通知,週末學苑課程安排?

回覆 b3410 的帖子

我也想知。本身明天有面授課程在中大舉行。我見一個EMAIL也沒有通知明天安排如何。 不知會否將第一期的課程全都專為網上進行呢?現時環境怎可能每星期六朝也到中大上課。交通又冇,學校又封鎖。 唉。。。

回覆 chickchick 的帖子

補充:星期一資優學院和教統局有個頒獎禮(夜晚7時15分才開始的)在九龍塘EDB總部舉行。這又是沒有收到通知照原定安排還是延期。無奈

chickchick 發表於 19-11-15 09:50
回覆 b3410 的帖子

我也想知。本身明天有面授課程在中大舉行。我見一個EMAIL也沒有通知明天安排如何。 不 ...
中大課程一定去唔到了。我女就好彩,今個月初完成咗一個中大課程。
不過其他課程在沙田,暫時唔知如何安排。我估好大機會要取消或延遲。

回覆 chickchick 的帖子

星期一的的ceremony 已經取消。

回覆樓主:

對,剛收到SMS. 另,致電到HKAGE, 負責部門說我們將會陸續收到email告知各面授課程安排

週六的取消了

各位, 19/20嘅提名,已經有結果