用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 香港資優教育學苑
樓主: katf123
go

香港資優教育學苑   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

麥兜MaMa 發表於 19-10-8 15:41
我囝都剛成為學員, 之前係科學範籌入, 唔知點報課程
學生> 學習機會 > 課程 > 面授課程

然後慢慢睇,不過,要留意以下時段...  同埋,仲有d叫網上課程,同講座嘅野

季度

開始接受報名日期

公布申請結果

課程舉辦期間

第二季2019年10月17日及24日2019年11月2019年12月至2020年2月
第三季2020年1月16日及23日2020年2月2020年3月至5月
第四季2020年4月16日及23日2020年5月2020年6月至8月

恐龍家

我9月初用自身提名同仔報名甄選課程。

但昨天收到學校通知,話學校推薦他去上甄選課程。
因為我巳用自身提名了,所以學校唔會再提名。

我沒有去上之前的簡介會。

請問自身提名及學校提名是否分開名額?
如果甄選課程合格,之後遞交的文件程序是否一樣的呢? 

醒目開學勳章 貢獻勳章

tusenwanee 發表於 19-10-9 10:30
我9月初用自身提名同仔報名甄選課程。

但昨天收到學校通知,話學校推薦他去上甄選課程。
無配額架,一樣架!
恐龍家

甘就好了
Thx

小曳人 發表於 19-10-9 16:47
無配額架,一樣架!

我小朋友都收到學校的推薦參加網上的甄選課程,他對數學和科學的有興趣,但只可選一科,可否建議下報邊科好啲呢?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

醒目開學勳章 貢獻勳章

Sherene 發表於 19-10-18 22:04
我小朋友都收到學校的推薦參加網上的甄選課程,他對數學和科學的有興趣,但只可選一科,可否建議下報邊科 ...
其實screening 係考學生遇困難時可唔可以堅持,而pass 嘅分數相對好低...聽講數學比科學難,所以你可以參考一下
恐龍家

小曳人 發表於 19-10-19 16:18
其實screening 係考學生遇困難時可唔可以堅持,而pass 嘅分數相對好低...聽講數學比科學難,所以你可以參考 ...

唔該曬!兩科相對來講佢都係心怡科學多啲因佢覺得數學多啲機會學。

回覆 小曳人 的帖子

唔該哂. 準備試報2個科學班, 不知易不易入.

小曳人 發表於 19-10-19 16:18
其實screening 係考學生遇困難時可唔可以堅持,而pass 嘅分數相對好低...聽講數學比科學難,所以你可以參考 ...
原來如此. 科學一開始係D做實驗既方法及理論, 如果本身冇興趣, 會悶同不易堅持.

剛剛收到小朋友被推薦英文科,
其實這個學苑是如何可以成為會員?
另外,科學科沒被推薦,也可以參加嗎?
今早才收到通知,現在正了解資料。

hoilong 發表於 14-2-28 09:18
回覆 talent2000 的帖子

阿女亦是這類人。多謝你的回覆。

我囝同你囡情況一樣,也是完美主意,脾氣又係好差,似一個藝術家,但主要蝦家人,不會對外人發大脾氣,兒童心理學家也説不必特別做自閉test或看專家跟進。今年小四,學校nominate 佢上資優學院course ,我一直都冇做資優test

Veron081207 發表於 19-10-30 14:17
剛剛收到小朋友被推薦英文科,
其實這個學苑是如何可以成為會員?
另外,科學科沒被推薦,也可以參加嗎?
成為會員後,所以科目都可以報。

回覆樓主:

想問資優學苑究意幾年級才可報? 阿仔喺學校做了評估(非智力評估),學校EP話推薦去資優學苑,但阿仔得二年級咋

sunnymama2 發表於 19-11-4 10:15
想問資優學苑究意幾年級才可報? 阿仔喺學校做了評估(非智力評估),學校EP話推薦去資優學苑,佢阿仔得二年 ...

10歲我小朋友pass 咗Screening, 不過話要足10歲才可以報。

b3410 發表於 19-11-4 12:36
10歲我小朋友pass 咗Screening, 不過話要足10歲才可以報。

10歲即係5年級?有排啦

你仔幾歲做screening?

sunnymama2 發表於 19-11-4 13:02
10歲即係5年級?有排啦

你仔幾歲做screening?

女,9歲

b3410 發表於 19-11-4 15:49
女,9歲

有人7歲去做screening嗎? 好似小學只可以做一次? 即越大做越好?

sunnymama2 發表於 19-11-5 08:41
有人7歲去做screening嗎? 好似小學只可以做一次? 即越大做越好?

其實自身提名screening topics and contents, 小學,中學一樣的。7歲是否已經識好多字?如果識字或理解未達到,好難獨立完成課程。如果小朋友7歲,平時已經可以睇中學教材,咁應該okay.
學校題名我唔知

b3410 發表於 19-11-5 10:18
其實自身提名screening topics and contents, 小學,中學一樣的。7歲是否已經識好多字?如果識字或理解未 ...

咁算啦,佢仲係睇緊好低能的書,都係算。

sunnymama2 發表於 19-11-5 18:25
咁算啦,佢仲係睇緊好低能的書,都係算。
我覺得四年級報比較適合,即係9歲幾。 pass screening , 還有些行政步驟要處理。這樣足10歲就可以報課程。不過升小5 要面對呈分試,也沒有太多時間去上堂或者自學。因為教的內容,與學校讀書考試基本沒有關聯。只是如果小朋友感興趣,都算好玩。
‹ 上一主題|下一主題