用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 香港資優教育學苑
樓主: katf123
go

香港資優教育學苑   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+Anniemun+於+15-1-13+13:33+編

原帖由 Anniemun 於 15-01-13 發表
我仔仔今年小五升小六的暑假時有三堂係港大跟教授上課,佢好有興趣,仲話學到好多好開心

joetsang 發表於 15-1-27 22:11
我仔仔今年小五升小六的暑假時有三堂係港大跟教授上課,佢好有興趣,仲話學到好多好開心

...
學苑的課程就是平時很少機會在學校能學到的,如時間許可,可報讀不是仔仔範疇的項目,擴闊其他方面的興趣,發揮潛能。

係呀, 我仔仔今年已第三年做會員, 佢報親都係學校唔會學到的, 如哲學, 電影, 辯論等等, 但因時間同地點問題我地多數年假同暑假先會報

醒目開學勳章

引用:你想問乜?我仔係呢度做資優test,我亦上過

原帖由 浩霆豬豬 於 14-02-14 發表
你想問乜?我仔係呢度做資優test,我亦上過佢哋嘅家長學堂,睇吓有乜幫到你

...
請問你仔當年test係幾歲? 我仔現5歲幾, 有某些範疇好有興趣探究但有小許社交困難及情緒, 我諗緊test來看他是亞氏定資優, 原本不在意他是否資優, 但他有社交困難如被列作自閉譜系有點不忿, 因為佢明顯智力超前記憶力好

回覆:香港資優教育學苑

piglet0529 發表於 15-1-29 03:47
請問你仔當年test係幾歲? 我仔現5歲幾, 有某些範疇好有興趣探究但有小許社交困難及情緒, 我諗緊test來看他 ...

我仔同你仔差不多,記性超好,認知亦超前,但社交方面有小問題!我都仲諗緊去唔去做IQ TEST!想問下IQ TEST可以TEST埋係唔係亞氏?

引用:Quote:原帖由+浩霆豬豬+於+14-02-14+發表你

原帖由 piglet0529 於 15-01-29 發表
請問你仔當年test係幾歲? 我仔現5歲幾, 有某些範疇好有興趣探究但有小許社交困難及情緒, 我諗緊test來看他 ...
我仔係七歲半check㗎!當時都發現佢情緒有啲問題,適應力唔太理想,再加焦慮

cl_kaka 發表於 15-1-29 14:04
我仔同你仔差不多,記性超好,認知亦超前,但社交方面有小問題!我都仲諗緊去唔去做IQ TEST!想問下IQ TEST ...

小朋友有社交問題或情緒問題,背後可以有好多原因。例如焦慮,缺乏社交經驗(獨生或少和其他小朋友接觸),專注力不足活躍症,自閉症等等。這是需要由臨床心理學家或精神科醫生去診斷。

IQ test 只是測小朋友的智商。

智商高的小朋友,可以同時有以上所列的問題。即是說一個小朋友可以同時是亞氏(Aspergers = 高功能自閉症)和資優,又或者資優的ADHD人,又或者資優焦慮兒。

等於自閉症的兒童可以同時是弱智,遇着這情況,父母非常艱難!

通常IQ test不能告訴我們孩子有沒有甚它問題,因為測試的問題主要是計算智商有幾多分。但有以上問題的孩子做出來的測試結果可能會在某些範圍分數較低,因而影响結果。例如焦慮的孩子,思前想後,把答案改來改去,本來對的變成錯。ADHD孩子不能專心完成題目。自閉症的孩子理解不了某些題目。之類之類。

處理了孩子本身遇到的問題後再做IQ test,對他可能會有利一些。

當然亦有些小朋友本身無乜問題,只是因為過於聰明而和同齡小朋友溝通不來,亦有些是家教問題養成公主王子。最重要是找出行為情緒問題背後的原因,才能「對症下藥」。
for every one criticism, three positives must be given.

引用:有人收到小學先導計劃的结果通知嗎? +

Me too 剛剛收到取錄

Anniemun    發表於 15-1-30 23:00
I am K1 boy! :wave:

恭喜! 恭喜!

引用:+本帖最後由+Anniemun+於+14-12-25+19:32+

請問甚麼是小學先導計劃?

引用:請問甚麼是小學先導計劃?

謝謝.明白了... 家長幫子女報名, 是否要先帶子女去做資優測試先呢?

引用:謝謝.明白了...+家長幫子女報名,+是否要先

想問吓有冇中學生家長可以分享一下?
我大兒子剛上中學,
而以往未有聽聞這些資優課程,
因小兒由學校推薦,
亦需前往考試(7/3),
未知有什麼準備?

回覆 jumphigh 的帖子

請問有經驗的家長,網上小學課程完成後有冇得檢查的,我的做完但係唔清楚做的岩唔岩O
‹ 上一主題|下一主題