用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 香港資優教育學苑
樓主: katf123
go

香港資優教育學苑  

Radiomama 發表於 20-7-19 20:23
不只一次向HKAGE提出抗議是因為他們的處事方式沒有面向全香港的學生,服務大眾但也要兼顧小眾,況且一些課 ...
依家好多堂改成網上,發現的確絕大部分用中文。

回覆樓主:

我囡係中一時參加過資優學苑嘅比賽得到季軍,資優學苑提名囡囡入學苑(尖子培育計畫),只需scan成績表,講明專長,之後,email 通知取錄,無任何Interview / Test, 我囡係英文能力好,但我覺得課程無個岩佢(數理範疇多),所以,成年都報唔到course,不過而家疫情,會員會延到下年二月才過期。

回覆樓主:

我囡上左一個網上課程,但想報多一個同類課程,但唔比報,但又無寫唔比報嘅原因,你地有無試過?

回覆 29XX86 的帖子

是否九月才可報來年的家長提名課程

Adrio77 發表於 20-8-26 21:42
回覆 29XX86 的帖子

是否九月才可報來年的家長提名課程

無留意呀,你上網睇丫,網上應有講的。

我仔已讀左2年資優學苑課程,尼2年讀咗好多課程,感覺真係唔錯,昨天聼我老公同仔講:來緊有新課程報,大家可上網睇下。

Reply to cococheng88 's post

May i know how beside the online screening, any other screening process? Anyone know, any chance of CUHK pgt member unable to pass the HKAGE screening?

b3410 發表於 20-7-30 09:34
依家好多堂改成網上,發現的確絕大部分用中文。

Deleted

International Junior Science Olympiad 2021 - Hong Kong Screening (Just released Competition Result)

大家好!我女在學校心理學家評估後,發現係資優兒童,今年五年級十歲,已經通過網上評估考試,今日收到電郵通知要交奬項和証書再作篩選,請問要交什麼資料好呢?因為除咗校際朗誦比賽冠軍外,冇參加其他比賽和活動,學校上年和今年又停課,成績表冇乜特別!
請問是否好難入資優學院?

回覆 sandychan0707 的帖子

可以提交細個嗰時嘅作品或者影片都得。

sandychan0707 發表於 21-2-22 20:51
大家好!我女在學校心理學家評估後,發現係資優兒童,今年五年級十歲,已經通過網上評估考試,今日收到電郵 ...
不難入,
當年我仔小學同級有數位同學自薦都入到。

回覆 Sauyibo 的帖子

我又是什麼獎項也沒有, 什麼校外課程的證書都沒有。更沒有什麼創意作品。

最想問是 監護人的 nomination statement, 究竟要寫什麼?因為是學校提名選科,所以我根本沒有 idea 為什麼他適合 HKAGE的課。

自已又覺得是機會讓孩子多作嘗試,是希望可以幫他考進。

請前輩教我 Nomination statement 該寫什麼。需要去做個資優測驗嗎? 謝!

有冇收到學苑邀請出席12月17日的2021香港資優教育學苑傑出學員頒獎典禮?值得出席嗎?

Radiomama 發表於 21-11-23 21:27
有冇收到學苑邀請出席12月17日的2021香港資優教育學苑傑出學員頒獎典禮?值得出席嗎?
...
我都有收到, 但可惜出席唔到, 我覺得可以比孩子見識一下學苑內的卧虎藏龍, 可以出席到都會盡量去, 如果自己孩子有份攞獎就更加要去. 今年是第二屆, 上年因為疫情關係變了zoom版.

setom 發表於 21-11-23 22:16
我都有收到, 但可惜出席唔到, 我覺得可以比孩子見識一下學苑內的卧虎藏龍, 可以出席到都會盡量去, 如果自己 ...

你的孩子兩年也有得獎?

Radiomama 發表於 21-11-25 21:19
你的孩子兩年也有得獎?
上年冇獎, 但有在典禮內列出名字.