用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 香港資優教育學苑
樓主: katf123
go

香港資優教育學苑   [複製鏈接]

今天開始可以登記網上甄選課程,我巳用自身提名幫仔仔小五申請了,他只是數學方面算叫突出,有冇機會做到學員呢?

回覆 tusenwanee 的帖子

個人認為加埋iq report 機會會大啲,我自身提名女女,同學由學校提名,但學苑收左女女,冇收同學,我地兩個媽媽傾返,最大機會係我女女有做iq test ,同學冇做。女女iq report 唔係突出,但成績都唔錯,攞過獎學金,我諗都係因素之一。

PTL_L 發表於 19-9-11 07:35

個人認為加埋iq report 機會會大啲,我自身提名女女,同學由學校提名,但學苑收左 ...

IQ test 在哪裡做?

Thx

好多地方有得做,你都可以起呢個topic 到搵下資料,其他家長分享左好多。

tusenwanee 發表於 19-9-11 07:49
IQ test 在哪裡做?

Thx
我覺得不在於IQ  test,應該在於是否可以通過screening course.  我覺得都算深,如果唔鐘意,會覺得好枯燥,完成唔到。如果小朋友可以自己完成course, 應該都適合了。
我自己小朋友都從來沒有做過IQ test.  

醒目開學勳章 貢獻勳章

HKAGE 唔會理有無智力評估報告,只在乎孩子學習動機,遇到難題會唔會退縮?

個screening test,以數學計,係高中程度,唔係遇你啱哂先收,而係如果仲可以完成,分數唔係最差,已經好大機會收,入到去,如果一年無參與活動,就自然會out

其實家長要留意,係你想佢入,定係佢鍾意學野,作為HKAGE會員,應該對報中學無乜幫助,所以入唔入到,就好睇佢有無呢方面嘅需要
恐龍家

我兒子是強烈喜歡數學,仲好喜歡數學比賽。
我話上網有個數學課程,他即立即話要玩,我吾理最後他能不能夠成為學員。

但起碼現在有個溝道自學越級數學,希望他能享受個過程。

多謝大家的資料。

哈哈,IQ test 太貴了,吾會浪費金錢做了。

我女昨晚收到學校提名的表格,才知道這個世界有資優課程,見到中文甄選課程,雙眼發光。我都覺得好吸引。
不理她們是否真的資優,免費有這個資源學習也不錯呢。當然,如果她們能通過甄選,希望有更多適合的課程。我現在安排她們每天一篇古詩詞,她們都覺得很喜歡呢。

adrio    發表於 19-9-24 12:02

請問,我女對中文有興趣,但我再翻查學院之前的課程,沒有中文?中文是今個年度新增的嗎?

200904 發表於 19-9-19 11:07
請問,我女對中文有興趣,但我再翻查學院之前的課程,沒有中文?中文是今個年度新增的嗎? ...
之前也有的。

阿仔參與hkage 多到可以連續幾年學苑比獎學金佢,算係小小鼓勵

Anniemun 發表於 19-9-20 23:56
阿仔參與hkage 多到可以連續幾年學苑比獎學金佢,算係小小鼓勵
係因為參與多還是因為成績出眾?

請問, 成為會員後, 報讀課程, 需繳費嗎? 如要, 收費多少呢? 謝謝

完全免費。

政府有撥款俾HKAGE.

醒目開學勳章 貢獻勳章

kc64 發表於 19-9-23 21:32
請問, 成為會員後, 報讀課程, 需繳費嗎? 如要, 收費多少呢? 謝謝
絕大部份係免費,少量家長活動/講座會收行政費
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

謝謝

我囝都剛成為學員, 之前係科學範籌入, 唔知點報課程
‹ 上一主題|下一主題