用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 香港資優教育學苑
樓主: katf123
go

香港資優教育學苑   [複製鏈接]

回覆 piglet0529 的帖子

我仔係數學.....一開始代數都頭昏腦脹,不過都算由淺入深,慢慢開始明白

醒目開學勳章

垣垣媽 發表於 19-5-15 09:12

我仔係數學.....一開始代數都頭昏腦脹,不過都算由淺入深,慢慢開始明白 ...

甘其實六月考完試好得閒既,慢慢追番,21/8前完成3級就得

醒目開學勳章

垣垣媽 發表於 19-5-15 09:12

我仔係數學.....一開始代數都頭昏腦脹,不過都算由淺入深,慢慢開始明白 ...

仔入到level 3 了,估計一星期左右可完成,你仔情況如何?

我仔仲喺L1......一考完試已經無心向學,日日約同學連線打機

醒目開學勳章

垣垣媽 發表於 19-7-9 08:24

我仔仲喺L1......一考完試已經無心向學,日日約同學連線打機 ...

21/8前要完3個level啊!
不過提下他不完成就進不了學苑就算吧! 這類小孩迫不了

我想黎緊幫仔報資優學苑,上網睇話要先完成網上test, 合格才可以提名,請問點報test呢?網上搵唔到資料

回覆 szetob 的帖子

報名應該12月先開始去年的資料
https://www.hkage.org.hk/en/student-programme/online

Click 入 web-base learning course

請教兒子九月升中一,報剛剛新的課程是計中一還仍是小學的呢?

arman118 發表於 19-7-21 08:48
請教兒子九月升中一,報剛剛新的課程是計中一還仍是小學的呢?
理論上只要同學有能力,小學生都可以報中學課程的,你小朋友已準備升讀中學,應該選中學課程比較正確。

醒目開學勳章

小曳人 發表於 18-12-18 14:15
佢地年年policy 唔同...如果無記錯,嚟緊2-3月會出今期嘅網上screening course 結果,你交齊資料,然後就會 ...

我仔已完成網上課程,下月又剛十歲,應可九月獲邀提名成為學員。請問如已是學員,有甚麼類型堂可以上的? 小兒是自然博物類的資優,其實中英數也只是一般中上程度,不能應付英文或數學的資優堂。有没有一的堂如研究地球史,天文探索之類的?

醒目開學勳章 貢獻勳章

piglet0529 發表於 19-7-25 06:41

我仔已完成網上課程,下月又剛十歲,應可九月獲邀提名成 ...
其實你上website會見到
自然科學都有,之前有個detective 查案嘅,好受歡迎,另外仲有talk,早兩個星期有個半日biological science related 嘅talk etc.
恐龍家

醒目開學勳章

小曳人 發表於 19-7-25 13:01
其實你上website會見到
自然科學都有,之前有個detective 查案嘅,好受歡迎,另外仲有talk,早兩個星期有個 ...

oic, thanks

請問online course 是否會更新?因為暑假比較得閑,小學的差不多學完。

b3410 發表於 19-8-18 07:48
請問online course 是否會更新?因為暑假比較得閑,小學的差不多學完。

Online course 好似無乜更新,做完小學啲,就開始做中學啲啦。
Face to face course, 都大把小學生越級上中學課程。

b3410    發表於 19-8-18 14:07

醒目開學勳章 貢獻勳章

b3410 發表於 19-8-18 07:48
現時以季度出新課程消息,只要留意通訊,免卻要經常睇實有新課程發放嘅麻煩

恐龍家

小曳人 發表於 19-8-20 07:17
現時以季度出新課程消息,只要留意通訊,免卻要經常睇實有新課程發放嘅麻煩

...
請問screening course係揀一個範疇定係綜合咁考?

小曳人 發表於 19-8-20 07:17

...
就係捉唔到規律,經常錯過時間。通訊要自己留意網站,還是收email ?

醒目開學勳章 貢獻勳章

cafeva 發表於 19-8-20 08:25
請問screening course係揀一個範疇定係綜合咁考?
我係時都2-3年前,嗰時係maths 同 science 嘅screening 係分開嘅
唔知近年有無變喇
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

b3410 發表於 19-8-20 08:50
就係捉唔到規律,經常錯過時間。通訊要自己留意網站,還是收email ?

季度

開始接受報名日期

公布申請結果日期

課程舉辦日期

第一季2019年7月18日及25日2019年8月2019年9月至11月

# 本季度之課程/活動申請結果全部皆為有條件取錄,學員必須在課程開始時已延續其學員資格,方可繼續上課。如申請者的學員資格在課程開始時已失效,則該獲發之課程學位將自動取消。

第二季2019年10月17日及24日2019年11月2019年12月至2020年2月
第三季2020年1月16日及23日2020年2月2020年3月至5月
第四季2020年4月16日及23日2020年5月2020年6月至8月

以上資料,來自面授課程版面

b3410    發表於 19-8-20 12:19
恐龍家

cafeva 發表於 19-8-20 08:25
一個範疇
‹ 上一主題|下一主題